Κωνσταντίνος Πατερώνης: Ένας Έλληνας στο Χόλιγουντ

Μιλήσαμε με τον νεαρό, Έλληνα σκηνοθέτη για τη ζωή του στο Λος Άντζελες, την επόμενη ταινία μεγάλου μήκους, την αγάπη του για τα ταξίδια εκτός και εντός της μεγάλης οθόνης. Άλλωστε τα ταξίδια έχουν ανάγκη από σωστή σκηνοθεσία και σενάριο. 

Πείτε μας πέντε πράγματα που πρέπει να ξέρουμε για εσάς
1. Μεγάλωσα στην Ελευσίνα.
2. Όνειρο μου από παιδί ήταν να γίνω σκηνοθέτης.
3. Τον ελεύθερο χρόνο μου τον περνάω γράφοντας σενάρια.
4. Τον τελευταίο χρονο παρακολούθησα μαθηματα υποκριτικης.
5. Δεν αποχωρίζομαι ποτέ ένα σταυρό που μου έκανε δώρο ο παππούς μου.

Πόσο δύσκολο είναι για έναν νέο δημιουργό σήμερα να προσπαθεί να κάνει τέχνη και δη την τέχνη του σινεμά; 
Είναι δύσκολο μα όχι κι ακατόρθωτο!  Αν κάποιος πραγματικά θέλει να το κάνει και το αγαπά τότε σίγουρα θα πετύχει!

Η Ελλάδα είναι δύσκολο να έχει τη δική της κινηματογραφική σχολή;
Η Ελλάδα έχει σίγουρα πολύ αξιόλογους και ταλαντούχους επαγγελματίες που διδάσκουν την τέχνη του κινηματογράφου. Σε αυτό που υστερεί σε σχέση με την εκπαίδευση στην Αμερική είναι τα τεχνικά μέσα και τα μεγάλα στούντιο που προσφέρουν μια πλήρη εκπαιδευτική προσέγγιση στον σπουδαστή.
Η έβδομη τέχνη είναι μια βιομηχανία που απαιτεί μεγάλες επενδύσεις και στη χώρα μας, ειδικά εν καιρό κρίσης, είναι σπάνιες οι μεγάλες παραγωγές όπου ένας φοιτητής θα μπορούσε να αποκομίσει σημαντικές πρακτικές γνώσεις. Εύχομαι να δημιουργηθούν σύντομα οι συνθήκες ώστε η Ελλάδα να μην έχει σε τίποτα να ζηλέψει το εξωτερικό σε αυτόν τον τομέα.Ποιες χώρες αγαπάτε λίγο περισσότερο λόγω του κινηματογράφου τους; 
Σαφώς την Ελλάδα καθώς πιστεύω ακράδαντα ότι έχει βγάλει μεγάλες κινηματογραφικές προσωπικότητες. Άλλωστε ένα από τα πρότυπα που με ώθησαν να ακολουθήσω αυτόν τον κλάδο ήταν ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος, του οποίου ήμουν και είμαι μεγάλος θαυμαστής. Εκτός βέβαια και από την Αμερική των υπερπαραγωγών δε θα μπορούσα να παραλείψω την Ιταλία και τη Γαλλία που έχουν αφήσει ιστορία στον χώρο του κινηματογράφου.

Πέντε αγαπημένα σας road trip;
Ζώντας τα τελευταία χρόνια στο Λος Άντζελες είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ οδικώς το Λας Βέγκας, το Σαν Ντιέγκο και το Σαν Φρανσίσκο. Εικόνες μαγικές… η προσωποποίηση του “dream of californication”! Στην Ευρώπη εντύπωση μου έκανε η διαδρομή από Βόρεια Ιταλία προς Ελβετία καθώς επίσης και όταν διέσχισα οδικώς τη Γαλλική Ριβιέρα.

Τι θα συμβουλεύατε κάποιον που ξεκινάει σήμερα και θέλει να γίνει σκηνοθέτης;
Να είναι αφοσιωμένος στο στόχο του και να είναι προετοιμασμένος να συναντήσει πολλά εμπόδια και δυσκολίες. Πείσμα, θέληση και σκληρή δουλειά είναι τα μυστικά της επιτυχίας.

Πέντε ταινίες που έχετε δει τις περισσότερες φορές
“Ο Πατριώτης”, “THE DOORS”, “La Haine”, “Μέγας Αλέξανδρος” και “On the Road”.

Αν φτιάχνατε μια ταινία για την Ελλάδα σε ποια περιοχή θα ξεκινούσατε γυρίσματα; 
Είτε στη Μάνη ή στη Ζάκυνθο, λόγω ιστορίας και τοπίων.

Η μεγάλου μήκους ταινίας σας πότε αναμένεται; 
Σύντομα! Γράφω ένα σενάριο για ταινία μεγάλου μήκους την οποία θα ξεκινήσω αφού τελειώσω με την ταινία που γυρίζω τώρα που λέγεται “Fatal Perfection” και είναι βασισμένη στο μύθο του Νάρκισσου.Ποιο είναι το πιο δύσκολο στην υλοποίηση της; 
Αν εξαιρέσουμε το δημιουργικό κομμάτι, νομίζω το πιο δύσκολο είναι να καταφέρεις να παραμείνεις στο αρχικό budget. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντική η συνεργασία με έναν σοβαρό και έμπειρο παραγωγό.

Αν η ζωή σας μέχρι τώρα ήταν ταινία τι είδος θα ήταν;
Ένας συνδιασμός δράσης και κωμωδίας!

Προηγούμενο

Ευρώπη: 4 μυστικοί προορισμοί για καλοφαγάδες

Επόμενο

Η 86χρονη που έχει ταξιδέψει σε 87 χώρες και συνεχίζει