Η 86χρονη που έχει ταξιδέψει σε 87 χώρες και συνεχίζει


Έχει αναζητήσει γορίλες στη Ρουάντα, έχει επισκεφτεί την τότε Τσεχοσλοβακία για να ερευνήσει το γενεαλογικό της δέντρο. Έχει ταξιδεύει στη Ναμίμπια, την Κούβα, το Ιράν, την Ινδία, το Ντουμπάι, την Κίνα... συνολικά σε 87 χώρες και 7 ηπείρους. Και το πιο αξιοσημείωτο είναι ότι στα 86 χρόνια της η June Scott συνεχίζει να γυρίζει τον κόσμο. Πρόσφατα επέστρεψε από την Παλαιστίνη και το Ισραήλ, ενώ πριν από λίγους μήνες έμεινε σε μια σκηνή στη μεγαλύτερη έρημο του κόσμου και ένα από τα πιο ανεξερεύνητα μέρη του πλανήτη, στην αραβική χερσόνησο.

Για όλους αυτούς τους λόγους, η περίπτωση της June Scott έχει γίνει αντικείμενο μελέτης από τους επιστήμονες που συμμετέχουν στη μελέτη SuperAging του Πανεπιστημίου Νορθουέστερν: ένα ερευνητικό πρότζεκτ που εξετάζει τους εγκεφάλους των ανθρώπων που φαίνεται να αντιστέκονται στη φυσική φθορά της γήρανσης.

Μια από αυτές τις «σούπερ γιαγιάδες» είναι και η June Scott, που σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, έχει τον εγκέφαλο μιας 50χρονης γυναίκας. Τι σχέση έχει όμως το γεγονός ότι παραμένει ακμαία με το πάθος της για τα ταξίδια;

Η ίδια υποστηρίζει ότι είναι τα ταξίδια που τη διατηρούν νέα. «Έχω έντονη περιέργεια. Θέλω να μαθαίνω εφ’ όρου ζωής και, για μένα, τα ταξίδια κάνουν τη ζωή πολύ πιο ενδιαφέρουσα» έχει πει. 

Όπως έχουν παρατηρήσει πράγματι οι επιστήμονες, η νευρογένεση, ο σχηματισμός νέων νευρώνων στον εγκέφαλο, πυροδοτείται σε κάποιο βαθμό από τις καινούριες εμπειρίες που ζούμε. «Όταν πηγαίνεις στο Ιράν, το Ντουμπάι, την Ινδία ήτην Κίνα και μετά διαβάζεις στις εφημερίδες για αυτά τα μέρη, τα πάντα βγάζουν περισσότερο νόημα» λέει η Scott. «Σε ένα ταξίδι τριών εβδομάδων δεν θα μάθω τα πάντα, αλλά σίγουρα περισσότερα από όσα ήξερα πριν».

Φυσικά, αναγνωρίζει ότι είναι τυχερή που έχει όχι μόνο τα μέσα αλλά και την ενέργεια να ικανοποιεί την ανάγκη της για περιπέτεια. «Όταν δεν έχω εισιτήρια να με περιμένουν στο συρτάρι, νιώθω σαν να πηγαίνω για απόσυρση». Στα 90 χρόνια της σίγουρα οι μετακινήσεις της δεν είναι τόσο εύκολες όσο στο παρελθόν, ιδιαίτερα αν πρέπει να κουβαλήσει βαλίτσες και να πάρει λεωφορεία και τρένα. Αλλά η ίδια μας διαβεβαιώνει ότι αξίζει τον κόπο: «Μόλις φτάνεις στον προορισμό σου, αποζημιώνεσαι για τα πάντα. Πιστεύω στο ταξίδι. Πιστεύω ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι θα έπρεπε να ταξιδεύουν για να γινόμαστε πρέσβεις του κόσμου στον οποίο ζούμε». 

Tags:June Scott ταξίδι μακροζωία νεότητα 

Προηγούμενο

Κωνσταντίνος Πατερώνης: Ένας Έλληνας στο Χόλιγουντ

Επόμενο

Παρίσι: 5 μυστικά του από την κορυφαία μπλόγκερ