Ταξίδι στον κόσμο με μοναδικές εικόνες.

«Ο πολιτισμός, είναι κίνηση και εκείνος που ταξιδεύει, δε επιθυμεί να αλλάξει απλώς μέρος, αλλά να βιώσει, να αλλάξει ιδέες. Όσες προεικόνες και να δημιουργηθούν στο μυαλό μου, ακόμη και από τις καλύτερες περιγραφές των οδηγών, καμία δεν συγκρίνεται με το ίδιο το βίωμα. Όλες οι αισθήσεις καταγράφουν ταυτόχρονα, μετατρέποντας το ταξίδι σε μια εμπειρία που χαράσσεται εντός.» Ο Θανάσης Καρατζάς μας ταξιδεύει στην Ελλάδα και τον κόσμο, μέσα από τις εικόνες που απαθανατίζει. 


 Άμστερνταμ, Ολλανδία. Kοντά στο Eastern Docklands, Η πόλη χωρίς αυτοκίνητα Κεδρόδασος Κρήτης. Ο προσωπικός μου παράδεισοςΌλυμπος. Το τελευταίο καταφύγιο πριν την κορυφήΠαλέρμο, κέντρο πόλης ,Σικελία. Σαν την Ελλάδα του '50


O ίδιος μας εξηγεί πώς μέσα από ένα φωτογραφικό κλικ προσπαθεί να μεταφέρει τα συναισθήματα που προκαλούν στο ίδιο οι εικόνες που αποφασίζει να απαθανατίσει : «Πλούτος και πολυτέλεια που δεν μπορεί να αφαιρεθεί από καμία κλοπή. Ένα αγαπημένο συναίσθημα, είναι η στιγμή όταν πατάω το κουμπί "enter", για την τελική επιβεβαίωση στο κλείσιμο των εισιτηρίων. Τυπώνω αυτό το απλό χαρτί με τα στοιχεία τους, και το βάζω στο πορτοφόλι μου. Από εκείνη την στιγμή, έχει ήδη ξεκινήσει το ταξίδι. Μαζί μου έχω πάντα την φωτογραφική μου μηχανή. Λειτουργεί σαν σημειωματάριο των εικόνων που συναντώ και που η ακρίβειά τους θα φθίνει με το πέρασμα των χρόνων στην μνήμη μου. Κρατάω όμως τις φωτογραφίες εκείνες που με διεγείρουν με ένα περίεργο τρόπο. Εκείνες που μπορούν να συμπυκνώσουν, το ταξίδι όλο και τα συναισθήματα του, σε μία μόνο εικόνα.»


Παρίσι, Μονμάρτη Γαλλία. Οι μπον βιβέρ Ρέθυμνο Κρήτης. Ο δρόμος για το Καλυψώ 
Ρόδος. Παραλία Έλλη. Ένα αναπάντεχο νησί με άρωμα από τα 60'sΣκόπια, κέντρο πόλης Βόρεια Μακεδονία. Το ποτ πουρί της ΕυρώπηςΣόφια, Ίστοκ Βουλγαρία. Η πόλη με τα πάρκαΣχοινούσα, λιμάνι. Το τελευταίο πλοίο της επιστροφήςΜέσα από το τρένο, λίγο έξω από την Βαρσοβία, Πολωνία.

O Θανάσης Καρατζάς παρακολουθεί μαθήματα φωτογραφίας από Έλληνες και ξένους φωτογράφους από το 2011. Έχει συμμετάσχει σε διάφορες ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό ενώ εργάζεται ως φωτογράφος για την εφημερίδα Athens Voice από το 2015.  

Tags:τι να δω αφιέρωμα φωτογραφία 

Προηγούμενο

Φινλανδία: Συμβουλές ζωής από τους κατοίκους της πιο ευτυχισμένης χώρας.

Επόμενο

Νορβηγία: Ταξίδι μέσα από το φακό.