Πως βλέπουν το μέλλον των εστιατορίων 10 διάσημοι σεφ.

Τον τελευταίο χρόνο, σεφ και ιδιοκτήτες εστιατορίων σε όλο τον κόσμο έπρεπε να προσαρμοστούν σε μια παράξενη νέα πραγματικότητα. Έχουν κλείσει και ανοίξει ξανά, έστησαν τραπέζια σε εξωτερικούς χώρους και βάσισαν όλη την επιχείρηση τους στο φαγητό σε πακέτο, και, ίσως το πιο σημαντικό, συνέχισαν να μας προμηθεύουν με τις γεύσεις τους στις πιο δύσκολες στιγμές. Αλλά η ερώτηση που γυρνά στο μυαλό όλων είναι κοινή. Τι ακολουθεί; Οι καλύτεροι σεφ του κόσμου μοιράζονται μαζί μας τις προβλέψεις τους για την εστίαση για το υπόλοιπο του 2021. Ορισμένοι οραματίζονται την επιστροφή του fine dining, ενώ άλλοι αναμένουν ένα κύμα νέων ταλέντων και αναδυόμενων ιδεών. Αυτό που μοιράζονται όμως όλοι είναι μια ελπίδα που δεν θέλει να σβήσει. Μπορεί να μην μπορούμε να προβλέψουμε το μέλλον, αλλά με λίγη βοήθεια από αυτούς τους κορυφαίους σεφ, το φως στο τέλος του τούνελ γίνεται λίγο πιο λαμπερό. 


Γρήγορο και προσιτό φαγητό από τους κορυφαίους
«Η τάση για τους πολύ πετυχημένους σεφ να δημιουργούν απλό και προσιτό φαγητό, με το δικό τους ασυναγώνιστο στυλ, θα αυξηθεί με σκοπό να εξισορροπήσει την κατάσταση. Ενδιαφέρον, διασκεδαστικό φαγητό σε πακέτο, χωρίς τις τιμές και τη χλιδή των καλών εστιατορίων, είναι μια τάση που ήρθε για να μείνει και μεγαλώνει καθώς περισσότεροι άνθρωποι εργάζονται από το σπίτι αλλά εξακολουθούν να θέλουν να τρώνε υπέροχο φαγητό.» - Thomasina Miers, founder της Wahaca, Λονδίνο. 

Η εποχή του delivery
«Νομίζω ότι θα συνεχίσετε να βλέπετε περισσότερους σεφ και ονόματα κορυφαίας κλάσης στο παιχνίδι του take away και του delivery, προσφέροντας πιο ποιοτικές επιλογές σε σχέση με το junk food. Το βλέπετε ήδη, αλλά θα συνεχίσει να υπάρχει εισροή συναρπαστικών, μεγάλων ονομάτων που ξεκινούν μια ιδέα σε concept «μόνο για παράδοση» -Richard Zaro, ιδιοκτήτης της Cutlets Sandwich Co., Νέα Υόρκη.Νέα φυσικά και ψυχικά όρια
«Είμαι σίγουρη ότι τα lockdown θα παραμείνουν για λίγο, ακόμα κι αν τα πράγματα αρχίσουν να επανέρχονται στο φυσιολογικό. Το 2020 άλλαξε πώς βλέπουμε το φαγητό σε εστιατόρια και τι κάνει χαρούμενο τον κόσμο. Ο κλάδος της εστίασης αντιμετώπισε τόσες πολλές προκλήσεις και αλλαγές, αλλά ελπίζω ότι δεν είναι όλα τόσο άσχημα. Δεν ξέρω τι να περιμένω για το 2021, αλλά αυτό που ξέρω είναι ότι στο Koya, αλλά και σε πολλά άλλα μέρη, έπρεπε να αλλάξουμε οι ίδιοι και φυσικά και πνευματικά. Αυτό που καταλήξαμε να είμαστε δεν είναι καθόλου κακό, δίνουμε σημασία στη λεπτομέρεια και στην κάθε στιγμή» —Shuko Oda, επικεφαλής σεφ και συνιδρυτής του Koya, Λονδίνο. 

Δύναμη των παράπλευρων στοιχείων
«Για να επιβιώσουν, βλέπω τα εστιατόρια να διαφοροποιούνται και να εξερευνούν άλλα μονοπάτια για να κερδίσουν έσοδα. Οι σεφ των εστιατορίων θα γίνουν ιδιωτικοί σεφ ή θα προωθήσουν επιλογές εστίασης στο σπίτι, ενώ οι εμπειρίες φαγητού σε πακέτο και εικονικής κουζίνας θα συνεχιστούν και χωρίς αμφιβολία γίνονται ακόμη πιο εξελιγμένες με το χρόνο. Προβλέπω επίσης ότι τα εστιατόρια θα χρησιμοποιήσουν το χώρο τους για να κερδίσουν άλλες ροές εσόδων. Στο Grub & Vine, αποφασίσαμε πρόσφατα να προσφέρουμε μικρούς γάμους στην πόλη στο μπιστρό μας για να καλύψουμε τη νέα τάση, αφού οι μεγάλες συγκεντρώσεις δεν είναι πλέον κάτι που υπάρχει στο τραπέζι για το άμεσο μέλλον. Ενώ είναι μια πολύ δύσκολη στιγμή για τη βιομηχανία μας, η κρίση είναι συχνά καταλύτης για την καινοτομία. Και έτσι νομίζω ότι θα υπάρξουν κάποια συναρπαστικά πράγματα στο μέλλον μας.» -Matt Manning, ιδιοκτήτης σεφ της Grub & Vine, Κέιπ Τάουν.Οι ερασιτέχνες σεφ ήρθαν για να μείνουν
«Μετά από την περασμένη χρονιά, νομίζω ότι οι άνθρωποι έχουν προσαρμοστεί στο μαγείρεμα στο σπίτι πιο συχνά, οπότε θα υπάρχει πολύ περισσότερη ζήτηση για εύκολες συνταγές. Νομίζω ότι τα βιβλία μαγειρικής και τα sites συνταγών θα πάνε πολύ καλά το 2021. Τα πακέτα γευμάτων θα συνεχίσουν επίσης να έχουν την τιμητική τους μέχρι να μπορέσουμε να απολαύσουμε ξανά την πλήρη εμπειρία ενός φαγητού σε εστιατόριο.» -Saiphin Moore, ιδιοκτήτρια του Rosa’s Thai Cafe και Lao Cafe, Λονδίνο. 

Επιστροφή στην ουσία
«Προβλέπω ότι πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο καλοκαίρι για τα εστιατόρια που θα καταφέρουν να επιβιώσουν. Οι άνθρωποι κουράστηκαν να μαγειρεύουν, κουράστηκαν να τρώνε μόνο στο σπίτι και σε πακέτα και κουράστηκαν από τους περιορισμούς της πανδημίας. Ελπίζω να μπορέσουμε να επιβιώσουμε και να φτάσουμε στην άλλη πλευρά και να γίνουμε μέλη της κοινότητας που θα καλωσορίσει τον κόσμο όταν επιστρέψει η κανονικότητα. " -Erick Williams, ιδιοκτήτης σεφ του Virtue, Σικάγο.

Το κλειδί είναι ο πειραματισμός
«Νομίζω ότι αφήσαμε τα χειρότερα πίσω μας. Το 2020 μας έχει προκαλέσει με πολλούς τρόπους να αλλάξουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε. Το 2021 τους επόμενους μήνες ελπίζουμε να είναι μια χρονιά όπου όλοι θα γιορτάσουν και θα εκτιμήσουν την ελευθερία περισσότερο από ποτέ. Αισθάνομαι ότι οι άνθρωποι θα είναι ανοιχτοί στον πειραματισμό περισσότερο και στις διαφορετικές εμπειρίες. Μοναδικές έννοιες θα κερδίσουν δημοτικότητα και η ταξιδιωτική βιομηχανία μαζί με την εστίαση θα ανακάμψει γρηγορότερα από ποτέ.» - Prashant Chipkar, εκτελεστικός σεφ και διευθυντής μαγειρικής στο Masti, Ντουμπάι. Δείπνο με ψυχαγωγία
«Πιστεύω ότι δεν θα αλλάξουν πολλά από πέρυσι, αλλά βλέπω πολλά περισσότερα εστιατόρια να εστιάζουν στα υπαίθρια τραπέζια και να δημιουργούν μοναδικές εμπειρίες για τους επισκέπτες. Δεδομένου ότι πολλοί χώροι ψυχαγωγίας είναι κλειστοί, έχουμε γίνει η μοναδική διασκέδαση για τον κόσμο. Έτσι, η δημιουργία θεματικών γευμάτων ίσως είναι το κλειδί.» Cesar Zapata, σεφ του Phuc Yea και του Pho Mo, Μαϊάμι.

Επιστροφή στα βασικά
«Το 2020 μάθαμε όλοι να εκτιμούμε τα απλά πράγματα στη ζωή, οπότε νομίζω ότι το φαγητό το 2021 θα αντικατοπτρίζει ακριβώς αυτό: απλές απολαύσεις στα μενού. Οι σεφ θα χρησιμοποιήσουν όμορφα ποιοτικά προϊόντα και θα αφήσουν τις φυσικές γεύσεις να λάμψουν και να μην νιώσουν την ανάγκη να βάλουν πάρα πολλά στοιχεία σε ένα πιάτο. Υπάρχει μια κομψότητα σε αυτό το στυλ μαγειρέματος, και αν και μπορεί να θεωρηθεί τόσο απλό, είναι πραγματικά πιο δύσκολο από όσο νομίζετε.» - Tom Sarafian, επικεφαλής σεφ στο Little Andorra, Μελβούρνη.

Η ευτυχία βρίσκεται μπροστά μας
«Προβλέπω ότι όλοι θα σπεύσουν στα εστιατόρια μόλις αυτά ανοίξουν, όλοι θα χαρούν να μοιραστούν ένα γεύμα σε ένα εστιατόριο περιτριγυρισμένοι από οικογένεια ή φίλους. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι και αισιόδοξοι για αυτό το κύμα ευτυχίας που έρχεται κατά πάνω μας!» -Alessandra Montagne, ιδιοκτήτης σεφ του Nosso, Παρίσι.


Tags:εστιατόρια chef 2021 

Προηγούμενο

Το διάσημο καρναβάλι του Ρίο ντε Τζανέιρο ακυρώθηκε για το 2021

Επόμενο

Πιλότος απέφυγε σύγκρουση με το μεγαλύτερο επιβατικό τζετ.