8 πράγματα που δεν φανταζόμασταν για την Πορτογαλία.

Η Πορτογαλία ιδρύθηκε το 1139, γεγονός που την καθιστά από τα πιο παλιά έθνη της Ευρώπης. Τα σύνορα της θεσπίστηκαν το 1297, όταν οι Πορτογάλοι και οι Ισπανοί υπέγραψαν μια συνθήκη όπου οι δεύτεροι παραχωρούσαν το Αλγκάβρε στην Πορτογαλία. Μια χώρα ξεχωριστή, με δικό της έντονο χαρακτήρα και παραδόσεις που την κάνουν πόλο έλξης για εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο. Είτε την έχετε εξερευνήσει, είτε δεν έχετε ακόμα ανακαλύψει τη μαγεία της, υπάρχουν κάποια πράγματα που ίσως δεν γνωρίζουμε για αυτό το συναρπαστικό μέρος. 

Η Πορτογαλική είναι επίσημη γλώσσα 9 χωρών
Η Πορτογαλική γλώσσα έχει ταξιδέψει πέρα από τις ακτές της Πορτογαλίας. Στην πραγματικότητα, λέγεται ότι πάνω από 236 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο είναι γηγενείς Πορτογάλοι ομιλητές. Αυτό καθιστά τα πορτογαλικά επίσημη γλώσσα όχι μόνο της Πορτογαλίας, αλλά και της Βραζιλίας, της Αγκόλας, της Γουινέας Μπισάου, της Μοζαμβίκης, του Πρίνσιπε, του Σάο Τόμε και της Ισημερινής Γουινέας. Η γλώσσα μιλιέται επίσης στη Γκόα της Ινδίας, στο Μακάο, στη νότια ακτή της Κίνας και στο ανατολικό Τιμόρ της Ασίας. Η Λισαβόνα καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς από σεισμό, ακολουθούμενο από τσουνάμι
Την 1η Νοεμβρίου του 1755, στην ιερή γιορτή της Ημέρας όλων των Αγίων, στις 9:40 π.μ., η Λισαβόνα, χτυπήθηκε από έναν μνημειώδη σεισμό που κατέστρεψε σχεδόν την πόλη. Οι σύγχρονες αναφορές αναφέρουν ότι ο σεισμός διήρκεσε από τρία έως έξι λεπτά, προκαλώντας ρωγμές πλάτους 5 μέτρων στο κέντρο της πόλης. Περίπου 40 λεπτά μετά τον σεισμό, ένα τσουνάμι κατέπεσε στο λιμάνι και την περιοχή του κέντρου της πόλης, διασχίζοντας τον ποταμό Τάγο. Η ταχύτητα που έγινε αυτό ήταν τόσο γρήγορη που οι άνθρωποι με τα άλογα τους αναγκάστηκαν να φύγουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα για να αποφύγουν να παρασυρθούν. Ακολούθησαν δύο ακόμη κύματα. Τα κεριά που ήταν αναμμένα σε όλη την πόλη, σε σπίτια και εκκλησίες για την Ημέρα των Αγίων έσβησαν από το σεισμό. Δεν είναι σαφές πόσοι άνθρωποι πέθαναν από την καταστροφή, αλλά πιστεύεται ότι ήταν δεκάδες χιλιάδες. Περίπου το 85% των κτιρίων της Λισαβόνας καταστράφηκαν, συμπεριλαμβανομένων διάσημων παλατιών και βιβλιοθηκών, καθώς και τα περισσότερα μνημεία της ξεχωριστής αρχιτεκτονικής Manueline του 16ου αιώνα της Πορτογαλίας.

Το παλαιότερο βιβλιοπωλείο στον κόσμο βρίσκεται στη Λισαβόνα
Αν ταξιδέψετε στην πρωτεύουσα της Πορτογαλίας, τη Λισαβόνα, θα δείτε μια πληθώρα ανεξάρτητων βιβλιοπωλείων. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το παλαιότερο βιβλιοπωλείο στον κόσμο βρίσκεται στην πόλη. Από το 1732, το Bertrand Chiado στο Rua Garrett είναι το παλαιότερο βιβλιοπωλείο που βρίσκεται ακόμη σε λειτουργία, ρεκόρ που καταγράφηκε από το βιβλίο Guinness  το 2011. Το αρχικό βιβλιοπωλείο άνοιξε ο Pedro Faure στο Rua Diereito do Loreto, με την ελπίδα ότι θα γίνει κέντρο πνευματικών και καλλιτεχνικών γεγονότων. Το 1775, ο μεγάλος σεισμός της Λισαβόνας κατέστρεψε το κατάστημα. Ο Faure πούλησε το βιβλιοπωλείο του στους Bertrand Brothers. Με τα χρόνια, το Bertrand έχει γίνει εθνικό όνομα και είναι πλέον η μεγαλύτερη αλυσίδα βιβλιοπωλείων στην Πορτογαλία με περισσότερα από 50 καταστήματα.Οι μισοί, τουλάχιστον, φελλοί του κόσμου προέρχονται από την Πορτογαλία
H δρυς ή αλλιώς φελλόδεντρο, είναι ένα από τα λίγα εγχώρια δέντρα που εξακολουθούν να υπάρχουν στην Πορτογαλία και η χώρα το χρησιμοποιεί παράγοντας το 70% των εξαγωγών φελλού στον κόσμο. Οι κύριοι εισαγωγείς πορτογαλικού φελλού είναι η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ. Η Πορτογαλία έχει το μεγαλύτερο δάσος από δρύες στον κόσμο και η περικοπή των δέντρων χωρίς τη συγκατάθεση της κυβέρνησης είναι παράνομη. Το δέντρο αυτό ευδοκιμεί στην Πορτογαλία λόγω των ομαλών βροχοπτώσεων, των ήπιων χειμώνων και των ηλιόλουστων ημερών που έχει η χώρα, οι οποίες παρέχουν τις ιδανικές συνθήκες.

Οι Ιαπωνέζοι οφείλουν την tempura στους εμπόρους της Πορτογαλίας
Η tempura είναι ένα είδος γιαπωνέζικου φαγητού. Πρόκειται για λαχανικά ή θαλασσινά τηγανισμένα σε μεγάλη ποσότητα λαδιού και σε πολύ υψηλή θερμοκρασία. Ωστόσο λέγεται ότι προήλθε το 16o αιώνα  από Πορτογάλους εμπόρους και ιεραποστόλους, αφού το βαθύ τηγάνισμα ήταν ένας συνηθισμένος τρόπος μαγειρέματος ψαριών στην Πορτογαλία και την Ισπανία εδώ και εκατοντάδες χρόνια, με συνταγές που εμφανίζονταν στα ισπανικά βιβλία μαγειρικής ήδη από τον 13ο αιώνα. Η ιστορία μας πηγαίνει στο 1543, όταν ένα κινεζικό πλοίο με τρεις Πορτογάλους ναυτικούς που κατευθυνόταν στο Μακάο, χάθηκε με αποτέλεσμα να καταλήξει στο νησί Tanegashima της Ιαπωνίας. Οι πρώτοι Ευρωπαίοι που πάτησαν ποτέ σε Ιαπωνικό έδαφος, θα θεωρηθούν από τους ντόπιους «Νότιοι Βάρβαροι», αλλά το γεγονός ότι οι ίδιοι βρίσκονται στη μέση εμφυλίου, θα τους κάνει να διαπραγματευτούν με τους Ευρωπαίους, κυρίως όπλα. Αυτό οδήγησε την Πορτογαλία στο να έχει μια εμπορική θέση στην Ιαπωνία, ξεκινώντας από τα πυροβόλα όπλα και έπειτα με άλλα αντικείμενα όπως σαπούνι, καπνό, μαλλί και ακόμη και συνταγές, συμπεριλαμβανομένης φυσικά και της tempura, Οι πρώτες Πορτογαλικές τάρτες λέγεται ότι φτιάχτηκαν τον 13ο αιώνα από μοναχούς
Το Pastéis de nata είναι το αγαπημένο επιδόρπιο της Πορτογαλίας, το οποίο φημολογείται ότι πρωτοφτιάχτηκε τον 13ο αιώνα, όταν φημολογείται, από μοναχούς στη Μονή Jerónimos στη Λισαβόνα. Μετά την Φιλελεύθερη Επανάσταση το 1820, το μοναστήρι απειλήθηκε με κλείσιμο και έτσι οι μοναχοί άρχισαν να πωλούν τις τάρτες σε ένα κοντινό ζαχαροπλαστείο. Το 1834, το μοναστήρι έκλεισε οριστικά και η συνταγή πωλήθηκε στο ζαχαροπλαστείο. Τρία χρόνια αργότερα οι ιδιοκτήτες άνοιξαν το Pastéis de Belém, το οποίο είναι ακόμα ανοικτό σήμερα από τους απογόνους των αρχικών ιδιοκτητών.

Η Πορτογαλία είναι η έκτη χώρα στην Ευρώπη που επέτρεψε τους γάμους μεταξύ του ίδιου φύλου το 2010
Η Πορτογαλία απέχει πολύ από τότε που η ομοφυλοφυλία ήταν παράνομη και τιμωρούνταν με φυλάκιση υπό το καθεστώς facado Estado Novo. Γι’αυτό και ήταν από τις πρώτες χώρες που επέτρεψε τους αντίστοιχους γάμους το 2010. Ένα χρόνο μετά την ψήφιση του νόμου, περίπου 380 γάμοι ομοφυλοφίλων είχαν πραγματοποιηθεί στην Πορτογαλία και ο αριθμός αυτός εξακολούθησε να αυξάνεται. Η Πορτογαλία ήταν η έκτη χώρα που επέτρεψε τον γάμο των ομοφυλοφίλων και σήμερα κατατάσσεται στο 10ο από τις 49 χώρες παγκοσμίως για τα ανθρώπινα δικαιώματα των LGBT στην κατάταξη Ilga-Europe Rainbow.

Η Πορτογαλία έχει το δικό της είδος μουσικής
Η μουσική Fado είναι μια μορφή πορτογαλικού τραγουδιού που χρονολογείται από τη δεκαετία του 1820 και συχνά μπορεί να ακουστεί σε παμπ, καφετέριες και εστιατόρια. Είναι γνωστή για την εκφραστικότητα της, καθώς έχει μια ισχυρή μελωδία. Σ’αυτό το είδος μουσικής, ο τραγουδιστής θα τραγουδήσει για τις σκληρές πραγματικότητες της καθημερινής ζωής, εξισορροπώντας τόσο την παραίτηση όσο και την ελπίδα. Μπορεί να περιγραφεί χρησιμοποιώντας την πορτογαλική λέξη "saudade", που σημαίνει "λαχτάρα" και αντιπροσωπεύει ένα αίσθημα απώλειας και μελαγχολίας.


Tags:Πορτογαλία τι να δω 

Προηγούμενο

Λευκάδα: Όλα τα μυστικά της

Επόμενο

10 Προορισμοί που ανυπομονούμε να ταξιδέψουμε ξανά.