Ιθάκη: To νησί που όλοι βρίσκουν τον προορισμό τους.

Η Οδύσσεια είναι από εκείνα τα αρχαία έργα που μπορεί κανείς να πει ότι τα έχουν όλα. Κύκλωπες, λωτοφάγους και την Κίρκη να μεταμορφώνει τους ναυτικούς σε χοίρους. Μια φανταστική αφήγηση, μια αναζήτηση, μια επιβεβαίωση της ζωής. Το πιο σημαντικό όμως από όλα είναι το μέρος όπου τελειώνουν όλα : H Ιθάκη. Με ακόμα και το όνομα του να έχει κάτι ποιητικό, αυτό το νησί μας επιβεβαιώνει κάθε φορά αυτό που ήδη γνωρίζουμε. Πως μόλις φτάσαμε ίσως στο πιο όμορφο νησί της Ελλάδας. 
  
Η Ιθάκη έχει έκταση μόλις 18 μίλια και παρόλο που προσφέρει διάφορα αξιοθέατα με θέμα τον Οδυσσέα - μια σπηλιά, μια πηγή, τα ερείπια ενός κάστρου - δεν είναι αυτά που θα σας μαγέψουν. Αν έρθετε εδώ, έρχεστε για το ίδιο το νησί. Βρέχει πολύ το χειμώνα, γεγονός που ευνοεί την πλούσια βλάστηση, με δέντρα που δεν θα μπορούσαν να αναπτυχθούν πουθενά αλλού.To νησί αυτό φαίνεται να μην το έχει αγγίξει καμιά από τις άσχημες εικόνες που μπορεί να συναντήσουμε οπουδήποτε αλλού στην Ελλάδα: τους γεμάτους σκουπίδια δρόμους, τα γκράφιτι και τις μισοτελειωμένες οικοδομές. Το νησί αποπνέει καθαριότητα, μια γαλήνια ποιότητα  και ένα είδος μονιμότητας. Και όταν την πρωτοαντικρύσετε ίσως αναφωνήσετε το ίδιο που αναφώνησε και ο Οδυσσέας όταν έφτασε: “Aυτό το μέρος που έφτασα, είναι πραγματικά η Ιθάκη;”Mείνετε στην πρωτεύουσα, το Βαθύ, το οποίο χτίστηκε ξανά εκ νέου το 1953, με μια αίσθηση αρμονίας και τάξης που δεν θα βρείτε σε πολλά νησιά, με όλα τα κτήρια να ακολουθούν τα χρώματα του μπεζ, του ροζ και του κίτρινου. Βρίσκεται υπέροχα τοποθετημένο, μέσα σε ένα κόλπο με έντονα γαλάζια νερά σε πολύ χαμηλό ύψος ώστε να νιώθετε ιδιαίτερα κοντά στη θάλασσα. Δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου κίνηση κατά τη διάρκεια της ημέρας ενώ το βράδυ οι καφετέριες και οι ταβέρνες γεμίζουν ζωή. Ιδανική επιλογή για διαμονή το Perantzada, ακριβώς πάνω από τον κόλπο. Πρόκειται για ένα boutique ξενοδοχείο  στεγασμένο σε ένα αρχοντικό του 19ου αιώνα με στενές σκάλες που περιβάλλουν  τις βεράντες την πισίνα. 
Το καλύτερο που έχετε να κάνετε στην Ιθάκη είναι να περπατήσετε ή να κάνετε πεζοπορία. Ξεκινήστε για την παραλία Γιδάκι στην άκρη της πόλης. Ένα στενό μονοπάτι καταλήγει πέρα από ένα πολύ ιδιωτικό σπίτι, που υποτίθεται ότι έχει νοικιαστεί από τη Madonna, και στη συνέχεια αρχίζει να ανεβαίνει μέσα από υπέροχα δάση από πεύκα και κυπαρίσσια , που θα τα καταλάβετε από τη μυρωδιά. Στην άλλη πλευρά του λόφου θα βρεθείτε σε μια υπέροχη παραλία με βότσαλα και αν μπορέσετε να πάτε αρκετά νωρίς το πρωί, θα την έχετε αποκλειστικά για τον εαυτό σας. Τα απόγευμα επισκεφτείτε το σχεδόν έρημο χωριό της Ανωγής με την μικρή ατμοσφαιρική εκκλησία με τις βυζαντινές τοιχογραφίες. Για κάποιο λόγο εδώ υπάρχει ένα ελικοδρόμιο, ενώ το καλά σηματοδοτημένο μονοπάτι θα σας οδηγήσει μέσω της υπέροχης εξοχής στο εξαιρετικά όμορφο και ήσυχο χωριό Κιόνι. Ένα διάλειμμα στα γραφικά καφενεία για ένα ελληνικό καφέ επιβάλλεται. 

Από εκεί συνεχίστε στο επόμενο χωριό, τις Φρίκες. Μονόδρομος για φαγητό το Ageri, του οποίου το φαγητό, η εξυπηρέτηση και η θέση του στην άκρη της θάλασσας, το ανεβάζουν ψηλά στις λίστες μας.  
Ο Σεφέρης έχει γράψει : «Όπου και αν ταξιδέψω η Ελλάδα με πληγώνει» και δεν υπάρχουν καταλληλότερα λόγια για να περιγράψουν τα συναισθήματα που μας ξυπνά η Ιθάκη. Και υπάρχουν τόσοι κόλποι, μονοπάτια και μικρά χωριά για να ανακαλύψουμε ακόμα. Tags:διαμονή φαγητό τι να δω Ιθάκη 

Προηγούμενο

8 μέρη που γνωρίσαμε καλύτερα μέσα από ταινίες.

Επόμενο

Βουδαπέστη: Η ρομαντική πλευρά της πόλης.