Ταξίδι στα πιο δυσπρόσιτα μέρη του κόσμου.

Αυτή τη στιγμή, κάθε προορισμός και κάθε ταξίδι μοιάζει εξαιρετικά δύσκολο για όλους μας. Υπάρχουν όμως και μέρη με μακρινά ή απροσπέλαστα εδάφη, γραφειοκρατία, ασταθείς πολιτικές καταστάσεις και αυστηρά θρησκευτικά καθεστώτα, που αποτελούν συχνά εμπόδιο για επίδοξους ταξιδιώτες. Ανακαλύψτε τις χώρες που μπορεί να αποκαλέσουν πρόκληση ακόμα και για τον πιο τολμηρό.
 
Μπουτάν
Το μικροσκοπικό βασίλειο άνοιξε τα σύνορά του στη δύση πριν μερικές δεκαετίες ενώ κανένας δεν μπορεί να επισκεφτεί τη χώρα χωρίς ειδική βίζα και χωρίς να έχει συνοδεύεται από κάποιο διαπιστευμένο ντόπιο ξεναγό. Ένα από τα πιο απάτητα σημεία της χώρας είναι το μοναστήρι Paro Taktsang ή αλλιώς η φωλιά της τίγρης. Ο ναός αυτός του 17ου αιώνα, χτισμένος κυριολεκτικά στο χείλος του γκρεμού βρίσκεται στα 700μέτρα πάνω από την κοιλάδα του Πάρο και είναι ορατός από πάρα πολλά σημεία. Εδώ σύμφωνα με τους τοπικούς θρύλους έφτασε ο Γκούρου Ρίνποτσε πάνω στη ράχη μιας τίγρης και σήμερα θεωρείται ένα από τα πιο ιερά μέρη της χώρας.
 
Ουζμπεκιστάν
Χωμένη κάπου τα βάθη της Ασίας, η τεράστια χώρα έχει ομορφιά που ελάχιστοι γνωρίζουν: πόλεις που μοιάζουν με κοσμήματα ριγμένα στην άμμο, περίτεχνη αρχιτεκτονική, ζωηρά χρώματα παντού, κάστρα στα χρώματα της άμμου, πολύβουες αγορές, άνθρωποι χαμογελαστοί και οχήματα περασμένων δεκαετιών συνθέτουν το σκηνικό της. Πέρα από την πρωτεύουσα Τασκένδη, υπάρχει η Σαμαρκάνδη ή αλλιώς “μαργαριτάρι του μουσουλμανικού κόσμου”, η γενέτειρα του Ταμερλάνου Σαχριζάμπς, η Μπουχάρα που αποτελεί την θρησκευτική και πολιτιστική καρδιά της κεντρικής Ασίας και η Χίβα, η πιο καλά διατηρημένη μεσαιωνική πόλη με ψηλά τείχη που κρύβουν παλάτια, χαμάμ και σκεπαστά παζάρια.Τουρκμενιστάν
Η πελώρια χώρα της Κασπίας Θάλασσας αποτελείται σχεδόν ολόκληρη από έρημο με τον πληθυσμό συγκεντρωμένο στις οάσεις και σε μια στενή ζώνη γύρω από τον Aμού Nταριά και τη διώρυγα Kαρακούμσκι που έχει σχηματιστεί από τα νερά του. Ένα από τα πιο αινιγματικά σημεία του Τουρκμενιστάν είναι ο γιγάντιος κρατήρας Νταρβάζα ή αλλιώς “πύλη της κολάσεως” στην έρημο Καρακούμ. Δεν είναι ηφαίστειο αλλά μια τρύπα όπου καίει διαρκώς μια τεράστια φωτιά από φυσικό αέριο, το οποίο αναδύεται από τα έγκατα της γης, εδώ και 40 χρόνια. Η φωτιά ξεκίνησε όταν έγινε μια γεώτρηση σε εκείνο το σημείο που χτύπησε σε κάποιο θύλακα φυσικού αερίου και κατέρρευσε. Καθώς η περιοχή γέμισε φυσικό αέριο που απειλούσε την κατοικημένη περιοχή αποφασίστηκε να γίνει ανάφλεξη του αερίου, δημιουργώντας αυτό το περίεργο αξιοθέατο.
 
Ρωσία
Ίσως σας κάνει εντύπωση που η Ρωσία βρίσκεται σε αυτή τη λίστα. Και όμως.Το ταξίδι στην αχανή χώρα αποτελεί όνειρο ζωής για πολλούς: από την κοσμοπολίτικη Αγία Πετρούπολη μέχρι τον θρυλικό Υπερσιβηρικό και το Βλαδιβοστόκ στις ακτές του Ειρηνικού, η Ρωσία έχει να επιδείξει απίστευτες ομορφιές. Όλοι όμως οι επισκέπτες της χώρας εκτός από έγκυρο διαβατήριο χρειάζονται και τουριστική βίζα, ταξιδιωτική ασφάλιση και κάποια έγγραφα, μια διαδικασία που μπορεί να φανεί αποτρεπτική για αρκετούς.Σαουδική Αραβία
Το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας είναι το λίκνο του Ισλάμ, η χώρα της Μέκκα και της Μεδίνα και γενέτειρα του Προφήτη, που ακροβατεί επικίνδυνα ανάμεσα στον εκμοντερνισμό και την οπισθοδρόμηση. Πίσω από τον αμύθητο πλούτο των πετρελαιοπηγών και τους παραμυθένιους Σεΐχηδες, κρύβεται μια κλειστή χώρα όπου οποιαδήποτε άλλη πίστη τιμωρείται αυστηρά και δικαιοσύνη είναι ο ισλαμικός νόμος, ο κινηματογράφος και το θέατρο απαγορεύονται δια νόμου και η μοναδική μελωδία που επιτρέπεται να ακουστεί δημόσια είναι το κάλεσμα των Μουλάδων για προσευχή, πέντε φορές τη μέρα. 

Ισημερινή Γουινέα
Ελάχιστοι είναι αυτοί που γνωρίζουν την ύπαρξη αυτής της μικροσκοπικής χώρας στις δυτικές ακτές της Αφρικής, που μοιάζει με δύο κουκκίδες στο χάρτη. Αποτελείται από δύο κομμάτια, ένα ηπειρωτικό κι ένα νησιώτικο, πολύ διαφορετικά μεταξύ τους, που κάποτε ανήκαν στους Πορτογάλους για να πουληθούν αργότερα στους Ισπανούς. Η πρώην πάμπτωχη χώρα είναι πλέον θεωρητικά η πλουσιότερη στον κόσμο -αφού οι κάτοικοί της ζουν σε άθλιες συνθήκες – καθώς εντοπίστηκαν τεράστια κοιτάσματα πετρελαίου. Πανέμορφη και ανέγγιχτη.
 

Tags:δυσπρόσιτα ταξίδια 

Προηγούμενο

Procida: Η νέα πολιτιστική πρωτεύουσα της Ιταλίας.

Επόμενο

Αυτά είναι τα πιο απόκρημνα μέρη της Ευρώπης.