Αστερούσια: Κρητικό Φαρ Ουέστ

Πουθενά αλλού η αγριάδα δεν κρύβει μέσα της τόση ποίηση. Αφήνοντας πίσω σου τον κάμπο της Μεσαράς, για να αρχίσεις να ανεβαίνεις στα νοτιότερα βουνά του νησιού, εισέρχεσαι σ’ ένα καθαρά φαρ ουέστ περιβάλλον. Οι στροφές ανηφορίζουν ιλιγγιωδώς σ’ ένα τοπίο σκόνης και πέτρας, τα κατσίκια ισορροπούν στις κοφτερές αιχμές των βράχων και τίποτε τριγύρω δεν μαρτυρά την ανθρώπινη παρουσία. Οι κακοτράχαλοι δρόμοι στον ορεινό όγκο των Αστερουσίων οδηγούν σε μέρη μυστικά και απόκοσμα, όπου το βλέμμα χάνεται στη θέα του Κόφινα, που βάφεται κόκκινος το ηλιοβασίλεμα, στις επιβλητικές πτήσεις των σπάνιων γυπαετών, σε φαράγγια που καταλήγουν σε μονές και παρθένες παραλίες που βρέχονται από το καυτό νότιο πέλαγος. Οι απόκρημνες πλαγιές είναι γεμάτες σπηλιές όπου ασκητές και ερημίτες έγραψαν τη δική τους μυστική ιστορία. Η ενέργεια που άφησαν πίσω τους αιώνες έντονης και αδιάκοπης λατρευτικής δραστηριότητας σε τούτο τον τόπο, είναι διάχυτη μέχρι σήμερα, στη γη και στον αέρα. Κάποιες οάσεις πρασίνου, δάση με πεύκα, κέδρους και φοίνικες, σε λίγες περιοχές, ξεπλένουν το μάτι από το πέτρινο τοπίο.

 

Όπως ξεπλένει το κορμί η θάλασσα στον Άγιο Ιωάννη, το Βαθύ και το Κατάρτι. Φτάνοντας στα Καπετανιανά αντικρίζεις ένα χωριό απομονωμένο, σε προνομιακή θέση ανάμεσα στα βουνά και το φεγγάρι, ελεύθερο. Εδώ ακούγονται μόνο τα κουδούνια των κοπαδιών και οι απόκοσμες φωνές των βοσκών. Λίγα πέτρινα σπίτια και χρωματιστές αυλές μοιάζουν λες και ετοιμάζονται να πετάξουν σε μια πρωτόγονη πτήση πάνω απ΄ το Λιβυκό.

  

Το ταξίδι συνεχίζεται στην Εθιά, τη Μιαμού, το Λέντα και τους Παράνυμφους. Στα καφενεία τους καταλαβαίνεις πως όλη η ουσία της νοστιμιάς κρύβεται σε μια μπουκιά παξιμάδι με θαλασσινό αλάτι που μόλις μαζεύτηκε απ’ τα βράχια. Το σπουδαιότερο κεφάλαιο όμως στα Αστερούσια είναι οι άνθρωποι που τα κατοικούν. Δύο έως εκατό το πολύ σε κάθε χωριό. Λίγοι και καλοί. Αγέρωχοι και φιλικοί, με τα απλά, τραχιά λόγια του βουνού, θα σου δείξουν πώς να ζεις λιτά και ν’ αγαπάς τον άνεμο, την πέτρα και τ’ αστέρια.

ΔΙΑΜΟΝΗ

Θαλόρη
Δεκατέσσερα παλιά σπίτια αναπαλαιώθηκαν, πήραν τα ονόματα γυναικών του χωριού και έφτιαξαν την ωραία γειτονιά της Θαλόρης. Καταφύγια μιας δυσεύρετης πολυτέλειας, αυτής του καλού γούστου, χτισμένα από πέτρα, με πατάρια, βεράντες και λουλουδιασμένες αυλές Καπετανιανά, τηλ.: 28930 41762, www.thalori.comCretan Traditional Villas
Αυτόνομες παραδοσιακές βίλες μοιρασμένες στα χωριά Καμηλάρι, Σίβας, Λίσταρος και Καλαμάκι. Ιδανικές για οικογένειες και μεγάλες παρέες, με καλόγουστη επίπλωση, κήπους, ιδιωτικές πισίνες και βεράντες με ξαπλώστρες. Τηλ.: 2810 222218, www.cretanvillas.gr

 

ΦΑΓΗΤΟ

Θαλόρη
Ο Μάρκος και η Πόπη μαγειρεύουν στη Θαλόρη όπως στο σπίτι τους, με προϊόντα από το χωριό και φρέσκα κρέατα από βοσκούς της περιοχής. Καπετανιανά, τηλ: 28930 41762.

Ξα Σου
Απαραίτητη η στάση σε αυτό το καλοφτιαγμένο μεζεδοπωλείο στον Λίσταρο, στο πέρασμά σας προς το Aγιοφάραγγο. Θα γευτείτε εξαιρετικά ντόπια πιάτα όπως μπουρέκι χανιώτικο, κατσικάκι τσιγαριαστό στην κατσαρόλα και κρεατότουρτα (αρνί με μυζήθρα και γραβιέρα τυλιγμένα σε φύλλο).Λίσταρος. τηλ: 28920 42804.

Αετός
Ρακή, ντόπια τυριά, παξιμάδι με θαλασσινό αλάτι από τις γειτονικές παραλίες και  εξαιρετικής νοστιμιάς κρέατα στη σχάρα. Σ’ ένα καφενείο στον Αϊ-Γιάννη, που κοιτάζει κατάματα τη θάλασσα και σε μεταφέρει σε άλλες εποχές. Άγιος Ιωάννης

 

 

 

Tags:Κρήτη Αστερούσια 

Προηγούμενο

Της Πομπηίας: 10 μέρη που κινδυνεύουν από ηφαίστεια.

Επόμενο

Πού θα μείνετε στη Νέα Υόρκη με €2;