Ευρώπη: 5 μυστικά μέρη της

Ανακαλύψαμε τα πιο ανερχόμενα και ακόμη αμόλυντα από τους πολλούς hot spots της Ευρώπης. Στη σκιά της κοσμικής λίμνης Como και μακριά από τα πολυσύχναστα μονοπάτια του ιταλικού νότου, κρύβονται καλά κρυμμένα μυστικά.  

Ματέρα, Ιταλία

Η αγαπημένη πόλη του Πιερ Πάολο Παζολίνι, αλλά και του Φράνσις Φορντ Κόπολα. Ο πρώτος τη χρησιμοποιούσε για σκηνικό στις ταινίες του, ενώ για τον δεύτερο ήταν ο τόπος που γεννήθηκε ο παππούς του. Μάλιστα άνοιξε πολύ κοντά από εδώ, στο χωριό Bernalda το έκτο του ξενοδοχείο. Η Ματέρα μοιάζει σαν χειροποίητη. Σαν ο δημιουργός της να την έπλασε με το χέρι με ασβεστόλιθο και μετά να σκάλισε τις στέγες και τα παράθυρα. Παρέμενε άγνωστη. Μια πόλη-φάντασμα στην επαρχεία Basilica μέχρι που την ανακάλυψαν οι χίπηδες, οι καλλιτέχνες και η UNESCO που την έχει πλέον υπό την προστασία της από το 1993. Μακριά από τις τουριστικές διαδρομές του υπόλοιπου Νότου, απομονωμένη ανάμεσα στους δύο βράχους που σχηματίζονται στο βάθος, έχει σμιλευτεί από το χείμαρρο Gravina. Τα όρια μεταξύ των σπιτιών της δεν είναι ευδιάκριτα. Σφιχταγκαλιασμένα, το ένα μπλέκεται με το άλλο. Πολλές φορές η στέγη του ενός γίνεται διάδρομος ή βεράντα για το άλλο. Την καλύτερη θέα θα την έχετε από το Parco della Murgia Materana με τις δύο συνοικίες των Sassi (προϊστορικές κατοικίες που χρονολογούνται από το 9000 π.Χ. και μοιάζουνε με σπηλιές), Sasso Barisano και Sasso Caveoso, να διακρίνονται μπροστά σας, ενώ το άδειο φαράγγι θα ανοίγει μπροστά από τα πόδια σας. 

Που να μείνετε
Albergo Diffuso Sassi di Matera Δωμάτια λαξευμένα μέσα στους βράχους του Sassi. Πέτρινες καμάρες, λιτή διακόσμηση και έπιπλα που τηρούν τις παραδόσεις συνθέτουν τους εσωτερικούς χώρους, όπου όλα γίνονται κάτω από διακριτικό φως. Το επιβλητικό σκηνικό συνθέτουν μοναστηριακά τραπέζια, ξύλινες καρέκλες, παραδοσιακές εστίες και πολλά εργαλεία που έχουν μετατραπεί σε έργα τέχνης. Στο δωμάτιο via Civita 35, ο νιπτήρας είναι τοποθετημένος σε ξύλινη καρέκλα καφενείου (Via Madonna delle Virtu, τηλ.: 0039 0835 332744 www.sassidimatera.com). Hotel Sant' Angelo Όλα τα δωμάτια, από τις κρεβατοκάμαρες μέχρι την κουζίνα, αναπαλαιώθηκαν πρόσφατα για να μετατραπούν σε ένα “διαφορετικό” ξενοδοχείο σκαμμένο κυριολεκτικά στη γη. Bγείτε στο μπαλκόνι και δείτε το θέαμα: στο πέρασμα των αιώνων, ο χείμαρρος Gravina έχει διαβρώσει τους μαλακούς τοίχους, σχηματίζοντας ένα βαθύ, εντυπωσιακό γκρεμό (Piazza San Pietro Caveoso, τηλ.: 0039 0835314010, www.hotelsantangelosassi.it). 

Tags:Ματέρα 

Προηγούμενο

Τα πιο εντυπωσιακά κάστρα της Ελλάδας

Επόμενο

Insider’s Guide: Ρώμη