5 θησαυροί της Ευρώπης. Ανακαλύψτε τους!

Στη σκιά της πολύβουης Ibiza, της κοσμικής λίμνης Como και μακριά από τα πολυσύχναστα μονοπάτια του ιταλικού νότου, κρύβονται καλά κρυμμένα μυστικά.  Πόλεις που θα σας κοιμίσουν σε ατμοσφαιρικές σπηλιές, νησιά που έχουν για πύλες τους παγωμένους διαδρόμους και λίμνες στις παγωμένες Άλπεις που στις όχθες τους μεγαλώνουν εξωτικοί, τροπικοί φοίνικες. Ανακαλύψτε τα πιο ανερχόμενα και ακόμη αμόλυντα από τους πολλούς hot spots της Ευρώπης σήμερα. 

Λίγο πριν τους ανακαλύψουν οι πολλοί

Ματέρα, Ιταλία
Η αγαπημένη πόλη του Πιερ Πάολο Παζολίνι, αλλά και του Φράνσις Φορντ Κόπολα. Ο πρώτος τη χρησιμοποιούσε για σκηνικό στις ταινίες του, ενώ για τον δεύτερο ήταν ο τόπος που γεννήθηκε ο παππούς του. Μάλιστα άνοιξε πολύ κοντά από εδώ, στο χωριό Bernalda το έκτο του ξενοδοχείο.  Η Ματέρα μοιάζει σα χειροποίητη. Σαν ο δημιουργός της να την έπλασε με το χέρι με ασβεστόλιθο και μετά να σκάλισε τις στέγες και τα παράθυρα. Παρέμενε άγνωστη. Μια πόλη-φάντασμα στην επαρχεία Basilica μέχρι που την ανακάλυψαν οι χίπηδες, οι καλλιτέχνες και η UNESCO που την έχει πλέον υπό την προστασία της από το 1993. Μακριά από τις τουριστικές διαδρομές του υπόλοιπου Νότου, απομονωμένη ανάμεσα στους δύο βράχους που σχηματίζονται στο βάθος, έχει σμιλευτεί από το χείμαρρο Gravina. Τα όρια μεταξύ των σπιτιών της δεν είναι ευδιάκριτα. Σφιχταγκαλιασμένα, το ένα μπλέκεται με το άλλο. Πολλές φορές η στέγη του ενός γίνεται διάδρομος ή βεράντα για το άλλο. Την καλύτερη θέα θα την έχετε από το Parco della Murgia Materana με τις δύο συνοικίες των Sassi (προϊστορικές κατοικίες που χρονολογούνται από το 9000 π.Χ. και μοιάζουνε με σπηλιές), Sasso Barisano και Sasso Caveoso, να διακρίνονται μπροστά σας, ενώ το άδειο φαράγγι θα ανοίγει μπροστά από τα πόδια σας. Best Hotel: Hotel Sant' Angelo Όλα τα δωμάτια, από τις κρεβατοκάμαρες μέχρι την κουζίνα, αναπαλαιώθηκαν πρόσφατα για να μετατραπούν σε ένα “διαφορετικό” ξενοδοχείο σκαμμένο κυριολεκτικά στη γη. (Piazza San Pietro Caveoso, τηλ.: 0039 0835314010,  www.hotelsantangelosassi.it, από €87 το άτομο).

 
 
 
 
 
 
Νησί Muhu, Εσθονία
Πρόκειται για ένα μικρό νησί, που ωστόσο είναι το τρίτο σε μέγεθος της χώρας. Συνδέεται με ferry boat όλο το χρόνο με το κύριο ηπειρωτικό της κορμό, ενώ το χειμώνα σχηματίζεται ένα παγωμένο μονοπάτι μέσα στη θάλασσα. Μέσω αυτού κάτοικοι και επισκέπτες με διάφορα μέσα περνούν στην απέναντι όχθη. Σε τούτο το τόπο κατοικούν- πέρα από τους ντόπιους- ανεμόμυλοι, οι οποίοι δεν βρίσκουν άλλο πρόσφορο έδαφος στη χώρα. Πέρα από τον άνεμο όμως, στο νησί έχει για σπίτι του και ο θεός Πάνας. Η εκκλησία του 13ου αιώνα είναι διάσημη για τα τολμηρά παγανιστικά μοτίβα της στην Αγία Τράπεζα της. Στο παρελθόν στα 1917, στα ανοιχτά του νησιού έχει πραγματοποιηθεί, η ναυμαχία Ήχου της Σελήνης μεταξύ Ρωσίας-Γερμανίας. Επιπλέον, από εδώ πέρασαν οι Σταυροφόροι στα 1227. Σήμερα, όλα είναι πιο ήσυχα και πιο ειρηνικά. Μικρά ήρεμα ψαροχώρια με μικρά εστιατόρια δίπλα στο κύμα θα σας μυήσουν στη τέχνη του σωστά ψημένου σολομού, αλλά και σπίτια κρυμμένα μέσα στις φυλλωσιές θα σας θυμίζουν το μικρό σπίτι στο λιβάδι. Στα δρομάκια χαμογελαστές γιαγιάδες με κεντητές μαντίλες θα σας πουλούν παραδοσιακά παπούτσια που μοιάζουν λίγο με τις παραδοσιακές παντόφλες που πλέκουν οι γιαγιάδες στην Ήπειρο. Best Hotel: Padaste Manor Η καλύτερη επιλογή στο νησί. Ξύλινο, παραδοσιακό, αλλά με service που θα ζήλευαν πολλά ξενοδοχεία της πρωτεύουσας Ταλίν. (www.padaste.ee, από €200 το δίκλινο). 

 

Tags:secrets Ματέρα Εσθονία Ελβετία. 

Προηγούμενο

Νάξος: 15 άγνωστα χωριά-διαμάντια

Επόμενο

Τα 20 πιο παράξενα μέρη για να βουτήξετε