Τουρκία: Ένα ελληνικό «χωριό - φάντασμα»

Το χωριό Λιβίσσι ή Λεβίσι βρίσκεται στην νοτιοδυτική Τουρκία, απέναντι από τα παράλια της Ρόδου και σε αυτό ζούσαν ελληνικοί πληθυσμοί μέχρι το 1923 περίπου, οι οποίοι έφυγαν με την ανταλλαγή των πληθυσμών.

Σήμερα το χωριό είναι έρημο και τα ξένα μέσα ενημέρωσης το αποκαλούν «στοιχειωμένο» και μάλιστα το εντάσσουν στα δύο «στοιχειωμένα» αξιοθέατα της Τουρκίας, μαζί με το μπουντρούμι που έζησε ο Δράκουλας και ανακαλύφθηκε πρόσφατα στη χώρα. 

Leb2

Όμως, το τουρκικό υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τουριστικά το «χωριό - φάντασμα», του οποίου η τουρκική ονομασία είναι Καγιάκιοϊ και αναζητά εκμισθωτή για όλο το χωριό, που θα το ανακατασκευάσει και θα το μετατρέψει σε δημοφιλή τουριστικό προορισμό. 

Leb3

Η κίνηση αυτή των Τούρκων αξιωματούχων να θέλουν να εκμισθώσουν ένα ολόκληρο χωριό, μπορεί να χαρακτηρίζεται «ασυνήθιστη» σύμφωνα με τα ξένα μέσα ενημέρωσης, αλλά και πέρυσι η Τουρκία προσπάθησε να «βγάλει στο σφυρί» το χωριό χωρίς αποτέλεσμα. 

Leb5

Πάντως, σε διεθνές επίπεδο και η Γαλλία στο παρελθόν εκμίσθωσε ένα ολόκληρο «χωριό - φάντασμα» για τουριστική εκμετάλλευση και το ίδιο έχει γίνει με ένα μικρό «χωριό - φάντασμα» στην Τοσκάνη της Ιταλίας. 

Leb6

Πηγή: www.protothema.gr

Tags:Τουρκία παράξενα 

Προηγούμενο

Πού θα μείνετε στη Νέα Υόρκη με €2;

Επόμενο

Τα πιο ασυνήθιστα πράγματα που μπορείτε να κάνετε σε ένα αεροδρόμιο!