Που ζουν περισσότερο οι άνθρωποι;

Στην Ικαρία οι άνθρωποι ξεχνάνε να πεθάνουν
Ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη μόνο το 0,1% του πληθυσμού ζει πάνω από 90 χρόνια, στην Ικαρία το αντίστοιχο ποσοστό είναι δεκαπλάσιο. Οι ηλικιωμένοι της Ικαρίας, όχι μόνο ζουν περισσότερο, αλλά εμφανίζουν και το μικρότερο ποσοστό άνοιας και γεροντικής κατάθλιψης στην Ελλάδα. Οι ερευνητές έχουν καταλήξει ότι η ικαριώτικη μακροζωία οφείλεται σε συνδυασμό παραγόντων: Δεν είναι μόνο η μεσογειακή διατροφή και η ορεσίβια ζωή. Ίσως ακόμα πιο σημαντικά είναι αυτά που δεν κάνουν οι κάτοικοι του νησιού. Δεν δουλεύουν όλη την ημέρα, δεν αγχώνονται τόσο πολύ και θεωρούν το μεσημεριανό ύπνάκο, ιερό. Πάντως η καθημερινή χρήση ελαιολάδου φαίνεται να έχει ακόμα και στους ηλικιωμένους ευεργετική επίδραση στη σεξουαλική τους ζωή με καλύτερα ποσοστά ικανοποίησης από την ερωτική τους δραστηριότητα. Σε πληθυσμό 284 ηλικιωμένων ανδρών που συμπλήρωσαν το ειδικό ερωτηματολόγιο ερωτικής δραστηριότητας , ποσοστό 60% ανέφερε τουλάχιστον μέτρια αυτοπεποίθηση κατά τη διάρκεια ερωτικής συνεύρεσης και ποσοστό 50% ανέφερε ολοκλήρωση της συνεύρεσης. Ένα ποσοστό 20% ανέφερε ότι δεν έχει καμία σεξουαλική δραστηριότητα. 

H Ikaria Greece 628X314

Ιταλία: Σαρδηνία - Μεσογειακή διατροφή
Έχει το διπλάσιο ποσοστό αιωνόβιων από την υπόλοιπη Ιταλία. Κατ' αρχήν καλά γονίδια, μεσογειακή διατροφή. Οι ειδικοί λένε πως ιδιαίτερα ευεργητική για την υγεία είναι και η αγάπη των Σαδήνιων για το λευκό κρασί.
οι αγροτικές εργασίες και σε μεγάλο βαθμό ο σεβασμός στους μεγαλύτερους, φαίνεται πως είναι αλληλοσυμπληρούμενοι παράγοντες. Στη Σαρδηνία ο όρος, οίκος ευγηρίας είναι σχεδόν άγνωστος.

N Sardinia Life 628X314

Ιαπωνία: Οκινάουα - Δίαιτα με πολλά λαχανικά και σεξουαλικές ορμόνες
Σύμφωνα με το National Geografic, το νησί αυτό έχει το μεγαλύτερο ποσοστό αιωνόβιων κατοίκων στον κόσμο. Οι ηλικιωμένοι στην Οκινάουα, όχι μόνο ζουν περισσότερο, αλλά και έχουν συγκριτικά μικρότερα προβλήματα αναπηρίας.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η επιβράδυνση της γήρανσης των κατοίκων συνδέεται με το γεγονός ότι έχουν πολύ υψηλά επίπεδα σεξουαλικών ορμόνων: Οι εβδομηντάρηδες έχουν τα οστά και τις ορμόνες ενός πενηντάρη. Η δίαιτα των κατοίκων της Οκινάουα, είναι χαμηλή σε θερμίδες. Βασίζεται κυρίως στο τόφου και τη σόγια, τροφές που σύμφωνα με τους ερευνητών μειώνουν την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου και δυσλειτουργιών μετά την εμμηνόπαυση. Η πιο ενδιαφέρουσα διατροφική συνήθεια των κατοίκων του νησιού είναι το ότι τηρούν το κονφουκιανό αξίωμα, σύμφωνα με το οποίο πρέπει να σταματάμε να τρώμε όταν νιώθουμε κατά 80% χορτάτοι.Η μελέτη που έκανε το Πανεπιστήμιο του Wisconsin-Madison, δείχνει πως η δίαιτα χαμηλών θερμίδων ευνοεί τη μακροζωία και μειώνει την εμφάνιση παθήσεων που σχετίζονται με τα γηρατειά, όπως ο διαβήτης, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ο καρκίνος.

R Okinawa Japan Large570

Κόστα Ρίκα: Νικόγια - Το «σκληρό νερό»
Τι είναι αυτό που κάνει τους κατοίκους της μικρής αυτής χερσονήσου, να ζουν περισσότερο από τους υπόλοιπους Κοσταρικανούς;
Για πολλούς ερευνητές η απάντηση βρίσκεται στο «σκληρό νερό»: Το νερό της Νικόγια έχει πολύ υψηλή συγκέντρωση ασβεστίου. Σύμφωνα με το National Geographic, το γεγονός ότι στην Νικόγια οι οικογένειες παραμένουν σε μεγάλο βαθμό πατριαρχικές και όχι πυρηνικές, δίνει στους ηλικωμένους μια αίσθηση σκοπού στη ζωή τους.

R Nicoya Costa Rica Large570

Πηγή: www.huffingtonpost.gr

Tags:Σαρδηνία Ιαπωνία Ικαρία μακροζωία 

Προηγούμενο

Πάγωσε καταρράκτης στη Ξάνθη.

Επόμενο

Ένα καφέ στη Θεσσαλονίκη σε μαθαίνει να φτιάχνεις κοσμήματα.