Νάξος: 15 άγνωστα χωριά-διαμάντια

Αφήνουμε την πανέμορφη Χώρα με τη διάσημη Πορτάρα για να εξερευνήσουμε άγνωστα χωριά-καταφύγια, όπου μουσική δεν παίζουν τα μπαρ αλλά ο άνεμος και τα τρεχούμενα νερά.

Απείρανθος
Μυστήριο. Αυτή είναι η λέξη που έρχεται στο μυαλό μας καθώς περπατάμε στα μαρμαρόστρωτα καλντερίμια του ορεινού χωριού. Η Απείρανθος ή «τ’ Απεράθου», όπως την αποκαλούν οι Ναξιώτες, δεν μοιάζει με κανένα άλλο μέρος του νησιού. Σχεδόν απομονωμένη στους πρόποδες του βουνού Φανάρι, σε υψόμετρο 600 μέτρων, μοιάζει σαν χαμένο κομμάτι από το παζλ της ορεινής Κρήτης, αφού ο πολιτισμός και η διάλεκτος των κατοίκων θυμίζουν Σφακιά και Ανώγια. Άλλοι πάλι λένε πως οι κάτοικοι του χωριού κατάγονται από τη Μικρά Ασία αφού πολλοί Απεραθίτες ασχολούνταν με το ψάρεμα και την ναυτιλία, κάτι το οποίο δεν ισχύει για τα ορεινά χωριά της Κρήτης. Ενετικοί πύργοι, όμορφα παλιά διώροφα σπίτια, μαρμάρινα καλντερίμια με καμάρες, γραφικές πλατείες με καφενεία και η ποιητική διάθεση των Απεραθιτών, δημιουργούν μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα που σπάνια συναντάται στον κυκλαδικό χώρο. Το χωριό του Μανώλη Γλέζου διαθέτει τη μεγαλύτερη βιβλιοθήκη των Κυκλάδων καθώς και έναν συνεταιρισμό υφαντικής τέχνης γυναικών.

Apeiranthos 2

Apeiranthos 1

Δαμαριώνας
Έχει χαρακτηρισθεί παραδοσιακός οικισμός και είναι κτισμένος στη νότια πλευρά του λιόφυτου κάμπου της Τραγαίας με κάτασπρα σπίτια στολισμένα με γλάστρες και λουλούδια, πλακόστρωτα καλντερίμια, γνήσιες κυκλαδίτικες εκκλησίες και όμορφες πλατείες. Μέσα στο χωριό ξεχωρίζουν τα αρχοντικά «Προμπονά», «Βασιλικούλας» και «Μπακάλαινας», η ωραία πλατεία «Ποτηρού» με τον τεράστιο γέρικο πλάτανο, καθώς και η παλιές εκκλησίες του Χριστού στην πλατεία «Πάτελου», και του Αη Γιώργη.

Damarionas5

Damarionas

Damarionas1

Damarionas4

Damarionas2

Χαλκί
Βρίσκεται στο λεκανοπέδιο της Τραγαίας, στην ημιορεινή Νάξο, σε απόσταση 15 χιλιομέτρων από τη Χώρα. Αντικρίζοντας κανείς την Τραγαία μένει έκπληκτος από την αλλαγή του σκηνικού: το απέραντο γαλάζιο, οι αμμουδερές παραλίες και το ξερό κυκλαδίτικο τοπίο, δίνει ξαφνικά τη θέση του σ’ ένα καταπράσινο κάμπο. Αιωνόβιες ελιές, πλατάνια, βελανιδιές, αμπέλια, οπωροφόρα δέντρα, τριγυρισμένα από πανύψηλα βουνά. Ανάμεσα τους οκτώ πανέμορφα χωριά πού έχουν έδρα τους το Χαλκί, το ομορφότερο από όλα. Σήμερα η αλλοτινή ευημερία του χωριού δεν υπάρχει πια, τη μαρτυρούν όμως περήφανα τα θαυμάσια νεοκλασσικά αρχοντικά του, με τα μεγάλα μπαλκόνια, τις γιρλάντες στις στέγες και τις πλακόστρωτες αυλές. Περπατώντας στο χωριό θα δείτε τη εντυπωσιακή εκκλησία της Παναγίας της Πρωτόθρονης που λειτουργεί αδιάλειπτα από το 1052, τον επιβλητικό πύργο Μπαρότσι του 17ου αιώνα, αλλά και το όμορφο αρχοντικό που στεγάζει την ιστορική ποτοποιεία Βαλληνδρά, δημιουργό του περίφημου κίτρου της Νάξου.

Halki 3

Halki 2

Halki 5

Halki 1

Halki 4

Άγιος Αρσένιος
Ο Άγιος Αρσένιος ή Αγερσανί, όπως τον αποκαλούν οι ντόπιοι, είναι ένα από τα μεγαλύτερα χωριά της δυτικής Νάξου, 7 χλμ περίπου νοτιότερα της Χώρας. Σύμφωνα με την παράδοση, πήρε το όνομά του από το εκκλησάκι του Αγίου Αρσενίου, που υπήρχε στην περιοχή πριν ακόμα κτισθεί το χωριό και το οποίο σώζεται μέχρι σήμερα. Στις περιπλανήσεις σας μέσα στο χωριό με τα όμορφα παραδοσιακά σπίτια και τις φροντισμένες γεμάτες λουλούδια αυλές, θα συναντήσετε τη μεγάλη ανακαινισμένη εκκλησία του Άγιου Σπυρίδωνα, καθώς και την εκκλησία του Αγίου Νικολάου, κτίσμα του 18ου αιώνα, που στα χρόνια των πειρατών χρησίμευε και σαν παρατηρητήριο. Ο Άγιος Αρσένιος θεωρείται από τα πιο εύφορα χωριά της Νάξου με πολλές γεωργικές καλλιέργειες, όπως αυτή της περίφημης πατάτας Νάξου και ανεπτυγμένη κτηνοτροφία.

Agios Arsenios

Agios Arsenios1

Ακαδήμοι
Όμορφο χωριό περίπου στο κέντρο του εύφορου κάμπου της Τραγαίας. Τα γραφικά σπιτάκια του, κτισμένα το ένα δίπλα στο άλλο, έχουν πολύχρωμους κήπους με πηγάδια, ενώ σήμα κατατεθέν του χωριού είναι ο επιβλητικός πύργος του Μαρκοπολίτη στην είσοδό του, ένας από τους ελάχιστους πύργους στη Νάξου που δεν κτίστηκε από Ενετούς. Στα αξιοθέατα του χωριού ανήκουν και οι δύο νερόμυλοι των Μπαρότση και Γκούφα, ένα παραδοσιακό ελαιοτριβείο, καθώς και η βυζαντινή εκκλησία των Εισοδίων της Θεοτόκου, που είναι η πολιούχος του χωριού, και γιορτάζει κάθε χρόνο στις 21 Νοεμβρίου.

Akadimoi2

Akadimoi3

Akadimoi1

Akadimoi4

Εγγαρές
Μικρό πεδινό χωριό της δυτικής Νάξου, λίγα χιλιόμετρα βορειότερα της Χώρας. Ο κάμπος των Εγγαρών, που απλώνεται γύρω από το χωριό, είναι από τους πιο εύφορους του νησιού, με πολλά νερά και κατάφυτες καλλιεργημένες εκτάσεις, απ’ όπου προέρχονται πολλά γεωργικά προϊόντα του νησιού. Τον τόπο αυτό ο Νίκος Καζαντζάκης περιέγραψε σαν επίγειο Παράδεισο στο έργο του «Αναφορά στον Γκρέκο». Στις Εγγαρές βρίσκονται δύο υπέροχα αναπαλαιωμένα Ελαιοτριβεία του 19ου αιώνα.

Eggares 2

Eggares 1

Eggares 4

Απόλλωνας
Βρίσκεται στα βορειοανατολικά παράλια της Νάξου και κατοικείται από την αρχαιότητα, κυρίως εξ’ αιτίας του αρχαίου λατομείου μαρμάρου που εκτείνεται δυτικά και βόρεια του οικισμού. Αξιοθέατο αποτελούν και τα ερείπια του προϊστορικού κάστρου του Καλογέρου, που υψώνεται στη βουνοκορφή πάνω από τον όρμο. Σήμερα ο Απόλλωνας είναι ο πιο ανεπτυγμένος τουριστικά οικισμός της βόρειας Νάξου. Με γραφικά άσπρα σπιτάκια που απλώνονται πίσω από μια όμορφη αμμουδερή παραλία, αλλά και αρκετά ενοικιαζόμενα δωμάτια, ξενοδοχεία, ταβέρνες και καφέ.

Apollonas 3

Apollonas 2

Apollonas 1

Δανακός
Το μικρό χωριό είναι κτισμένο στο βάθος μιας χαράδρας, στους πρόποδες του όρους Δίας ή Ζας και αποτελεί ένα από τα αρχαιότερα χωριά της Νάξου. Φημίζεται για τα πολλά νερά του. Πηγές εφοδίαζαν το χωριό με καθαρό, κρυστάλλινο νερό, ενώ ποτάμια και ρυάκια παλαιότερα κινούσαν νερόμυλους. Επτά από αυτούς στέκονται ακόμα στη ρεματιά του Δανακού, η οποία αποτελεί φυσικό μνημείο με πλούσια βλάστηση κυρίως από πλατάνια και πικροδάφνες.

Danakos 5

Danakos 6

Danakos 3

Danakos 1

Φιλώτι
Απλωμένο αμφιθεατρικά στις πλαγιές δύο λόφων στους πρόποδες του Ζα είναι το μεγαλύτερο και πολυπληθέστερο χωριό της Νάξου, που περικλείεται εντυπωσιακά από βουνά. Πρόκειται για ένα ολοζώντανο χωριό με πλούσια πολιτιστική δράση καθώς διαθέτει Βιβλιοθήκη, Μουσείο Συλλογής Ελληνικών Νομισμάτων, Κινηματογραφική Λέσχη και Λέσχη Ανάγνωσης Βιβλίου, μεταξύ άλλων. Στη γειτονιά Κλέφαρο δεσπόζει ο πύργος του Μπαρότση, επιβλητικό κατάλοιπο της πολύχρονης φραγκοκρατίας στο νησί. Το Φιλώτι είναι γνωστό για τα εξαιρετικής ποιότητας κτηνοτροφικά του προϊόντα, όπως αρνίσιο και κατσικίσιο κρέας, κεφαλοτύρι, ανθότυρο, ξυνότυρο, αρσενικό και μυζήθρα, ενώ στο χωριό λειτουργεί και γυναικείος συνεταιρισμός που φημίζεται για τα γλυκά του κουταλιού.

Filoti 1

Filoti 2

Filoti 5

Καλόξυλος
Ένα από τα γραφικότερα χωριά του κάμπου της Τραγαίας, πλάι στο Χαλκί. Κτισμένο σε περιοχή κατάφυτη με ελιές, πλατάνια και βελανιδιές, φημίζεται για τα όμορφα σπίτια του και κυρίως για τα σπάνια λουλούδια στις αυλές τους. Στην είσοδο του χωριού δεσπόζει η μεγάλη εκκλησία της Αγίας Τριάδας με το μαρμαρόγλυπτο τέμπλο και τις βυζαντινές εικόνες, ενώ εκεί κοντά βρίσκεται και το παλιό ελαιοτριβείο του χωριού που έχει ανακαινισθεί και είναι επισκέψιμο.

Kaloxylos 1

Kaloxylos 2

Kaloxylos 3

Κεραμί
Ένα ακόμα όμορφο χωριό του κάμπου της Τραγαίας, στη μέση περίπου του δρόμου που ενώνει το Χαλκί με το Φιλώτι. Τα σπίτια του χωριού, που τα τελευταία χρόνια έχουν διπλασιαστεί, έχουν υπέροχους κήπους και δροσερές αυλές ενώ στο κέντρο του οικισμού, ο πύργος Μαρκοπολίτη - Καλαβρού του 18ου αιώνα, εντυπωσιάζει με την αρχιτεκτονική και το μέγεθός του. Αξίζει τον κόπο να κάνετε και μια επίσκεψη στο Μετόχι, το διπλανό εγκαταλελειμμένο πλέον χωριό, με τα παλιά σπίτια και τα λείψανα πύργου, που σύμφωνα με την παράδοση κάποια εποχή στέγαζε τούρκικο δικαστήριο.

Kerami 2

Kerami 1

Kerami 3

Kerami 4

Kerami 5


Σαγκρί

Κτισμένο σε εύφορο οροπέδιο στο δυτικό τμήμα του νησιού, το Σαγκρί, είναι ένα από τα πιο όμορφα χωριά της Νάξου. Αποτελείται από το Άνω Σαγκρί και το Κάτω Σαγκρί (διατηρητέος οικισμός) και είναι γνωστό για την καταπληκτική αρχιτεκτονική του. Στο Άνω Σαγκρί αξίζει να επισκεφθείτε το εντυπωσιακό πρώην μοναστήρι του Αγίου Ελευθερίου, με τον πυργοειδή ναό, που στα χρόνια της Τουρκοκρατίας λειτούργησε και σαν κρυφό σχολειό, ενώ σήμερα στεγάζει Λαογραφικό μουσείο. Στο Κάτω Σαγκρί βρίσκονται τα ερείπια δύο Ενετικών πύργων, ενώ ένας τρίτος, ο Πύργος του Παλαιολόγου του 1699, σήμερα ανακαινισμένος και κατοικήσιμος, απέχει περίπου 20 λεπτά από το χωριό.

Sagri 4

Sagri 3

Sagri 1

Sagri 2

Sagri 6

Κεραμωτή
Παραδοσιακό ορεινό χωριό, κτισμένο στο βάθος μιας καταπράσινης λαγκαδιάς, με μικρά πετρόκτιστα σπίτια και στενά γραφικά σοκάκια που δεν επιτρέπουν την είσοδο των αυτοκινήτων. Στο κέντρο του, η πλατεία ή πλάτσα, όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι, με το παλιό ελαιοτριβείο του χωριού, περιστοιχίζεται από πεζούλια, που τους καλοκαιρινούς μήνες, γεμίζουν από κόσμο.

Keramoti 1

Keramoti 2

Keramoti 4


Κόρωνος

Ένας από τους παλαιότερους οικισμούς της βορειοδυτικής Νάξου, αφού αναφέρεται ότι δημιουργήθηκε περίπου το 1200. Κτισμένη σε υψόμετρο 540μ στις πλαγιές μιας ρεματιάς, που περιβάλλεται από τα βουνά Αμμόμαξη και Κόρωνος, η Κόρωνος παρουσιάζει από μακριά ένα τοπίο μαγευτικό, πνιγμένο στο πράσινο. Τα όμορφα σπίτια της, με ανέπαφη την παραδοσιακή αρχιτεκτονική τους, χωρίζονται σε γειτονιές που επικοινωνούν μεταξύ τους με γραφικά καλντερίμια και αμέτρητα σκαλοπάτια. Σχεδόν κάθε γειτονιά έχει τη δική της πλατεία και διατηρεί τη παλιά της βρύση, ενώ Κόρωνος υπάρχει και κεντρική πλατεία, η Πλάτσα όπως την ονομάζουν οι ντόπιοι.

Koronos 1

Koronos 2

Γαλήνη
Μικρό αγροτικό χωριό της δυτικής Νάξου που απέχει μόλις 6 χλμ από τη Χώρα. Είναι κτισμένο αμφιθεατρικά στη δυτική πλευρά της κοιλάδας των Εγγαρών, με όμορφα σπίτια και φροντισμένους κήπους. Μπροστά στο χωριό απλώνεται ο εύφορος κάμπος των Εγγαρών με περιβόλια γεμάτα με οπωροφόρα δένδρα, αμπέλια, ελιές και κάθε είδους άλλες καλλιέργειες. Ένας πολύ όμορφος περίπατος σε ένα παλαιό μονοπάτι που βρίσκεται κοντά στη Γαλήνη θα σας μεταφέρει στο βυζαντινό παρελθόν της Νάξου. Πρόκειται για το μονοπάτι που οδηγεί στις αρχαίες κρήνες, της περιοχής Μεσονήσι, η οποία αποτελεί τμήμα παλιού μονοπατιού που χρησιμοποιούσαν κάποτε οι μοναχοί του νησιού. Ακόμη και σήμερα οι κρήνες έχουν νερό όλο το χρόνο.

Galini 3

Galini 2

Galini 1

Kλείστε τη διαμονή σας σήμερα. 

Δείτε εδώ τις καλύτερες τιμές για ακτοπλοϊκά εισιτήρια.


Φωτογραφίες άρθρου: Δήμος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων.
κεντρική φωτο: Shutterstock

Tags:secrets μυστικά Νάξος χωριά Απείρανθος Χαλκί 

Προηγούμενο

Τα λάθη που πρέπει να αποφύγετε στο πρώτο σας camping.

Επόμενο

Τα μυστικά νησιά της Λευκάδας