Πού θα δείτε τους 5 διασημότερους πίνακες που είχαν κλαπεί;

Πίνακες εξαφανίζονται εδώ και αιώνες. Άλλοι έχουν βρεθεί άθικτοι, άλλοι κατεστραμμένοι και άλλοι βρίσκονται ακόμα κρυμμένοι σε κάποια σοφίτα. Όσοι αγαπούν την τέχνη, σίγουρα επιθυμούν να ξαναβρεθούν σε κάποιο διάσημο μουσείο και να περπατήσουν αργά, ανάμεσα από τεράστια έργα και καλλιτεχνήματα. Αν σας έλκει το καλλιτεχνικό στοιχείο και επιλέγετε τον προορισμό σας σύμφωνα με τα έργα παγκόσμιας φήμης, παρακάτω ακολουθούν πέντε πίνακες για να σας εξάψουν την προσμονή και να αποτελέσουν έμπνευση του επόμενου ταξιδιού σας στην Ευρώπη, όταν μπορέσουμε να ταξιδέψουμε και πάλι με ασφάλεια.Η Λατρεία του Μυστικού Αμνού, Χούμπερτ και Γιαν βαν Άικ
Οι αδερφοί Χούμπερτ και Γιαν βαν Άικ είναι από τους πιο γνωστούς εκπροσώπους της φλαμανδικής τέχνης του 15ου αιώνα. Το πολύπτυχο “Η Λατρεία του Μυστικού Αμνού” είναι το πιο γνωστό ίσως έργο που φιλοτέχνησαν και θεωρείται σαν ένα από τα αριστουργήματα της παγκόσμιας ζωγραφικής. Το έργο φιλοτεχνήθηκε για την Αγία Τράπεζα του Καθεδρικού Ναού της Γάνδης. Μια επιγραφή ζωγραφισμένη στο πολύπτυχο αναφέρει ότι το έργο άρχισε ο Χούμπερτ Βαν Άικ και το ολοκλήρωσε ο αδελφός του, Γιαν, το 1432. Η πρώτη κλοπή του έργου πραγματοποιήθηκε από Γερμανούς στρατιώτες κατά τον Α' Παγκόσμιο πόλεμο ενώ η δεύτερη το 1942 ύστερα από εντολή του Χίτλερ που ήθελε να τοποθετήσει τον πίνακα στο κάστρο Neuschwanstein στη Βαυαρία. Πού θα τον δείτε: Ο πίνακας βρίσκεται στον καθεδρικό ναό του St. Bavo (Άγιος Βονιφάτης) στη Γάνδη αν και το ένα κομμάτι του ακόμα αγνοείται.

Ghent Altarpiece

Jacob de Gheyn III, Ρέμπραντ
Το πορτραίτο του 1632 ανήκει στο γιο ενός κληρικού της Ουτρέχτης και έχει κλαπεί 4 φορές, περισσότερες από κάθε άλλο πίνακα ζωγραφικής στον κόσμο. Η πρώτη κλοπή έγινε το 1981 από τέσσερις άνδρες που διέφυγαν με ταξί. Το έργο βρέθηκε σύντομα για να ξανακλαπεί δύο χρόνια μετά από ένα διαρρήκτη που μπήκε από φωταγωγό. Αφού αγνοούνταν για τρία χρόνια, ο πίνακας βρέθηκε σε χώρο αποσκευών στο σιδηροδρομικό σταθμό της γερμανικής πόλης Μύνστερ. Ακολούθησαν δύο ακόμα κλοπές από την Dulwich Picture Gallery του Λονδίνου για να βρεθεί ξανά, την πρώτη φορά κάτω από ένα παγκάκι σε νεκροταφείο και τη δεύτερη σε καλάθι εγκαταλελειμμένου ποδηλάτου. Πού θα τον δείτε: Στην Dulwich Picture Gallery του Λονδίνου.

Rembrandt

Η Κραυγή, Έντβαρτ Μουνκ
Πρόκειται για μία σειρά από εξπρεσιονιστικούς ζωγραφικούς πίνακες του Νορβηγού Έντβαρτ Μουνκ (Edvard Munch), που απεικονίζει μια αγωνιούσα μορφή με φόντο ουρανό σε χρώμα κόκκινο του αίματος. Θεωρείται από μερικούς πως συμβολίζει το ανθρώπινο είδος κάτω από τη συντριβή του υπαρξιακού τρόμου. Το τοπίο στο φόντο είναι το Οσλοφγιόρντ, όπως αυτό φαίνεται από το λόφο του Έκεμπεργκ (Ekeberg), στο Όσλο (τότε Κριστιάνια) της Νορβηγίας. Ο Μουνκ δημιούργησε διάφορες εκδοχές της Κραυγής με διάφορα μέσα. Το Μουσείο Μουνκ έχει μια από τις δύο ζωγραφικές εκδοχές (1910) και ένα παστέλ. Η Εθνική Πινακοθήκη της Νορβηγίας έχει την άλλη ζωγραφική εκδοχή (1893). Μια τέταρτη εκδοχή, σε παστέλ, είναι στην ιδιοκτησία του Νορβηγού δισεκατομμυριούχου Πέττερ Όλσεν (Petter Olsen). Η Κραυγή έχει υπάρξει στόχος πολλών διάσημων κλοπών. Το 1994 κλάπηκε η εκδοχή της Εθνικής Πινακοθήκης. Ανακτήθηκε αρκετούς μήνες μετά. Το 2004 κλάπηκαν από το Μουσείο Μουνκ η Κραυγή και η Μαντόννα, έτερος πίνακας του Μουνκ. Και οι δύο πίνακες ανακτήθηκαν το 2006. Είχαν υποστεί φθορές που έπρεπε να διορθωθούν και παρουσιάστηκαν ξανά στο κοινό τον Μάιο του 2008. Πού θα τον δείτε: Στο Μουσείο Μουνκ στο Όσλο.

The Scream

Το Αγόρι με το κόκκινο γιλέκο, Πολ Σεζάν
Το έργο του 1888 είχε κλαπεί το 2008 μαζί με άλλα τρία έργα των Μονέ, βαν Γκογκ και Ντεγκά από τη Ζυρίχη, όταν τρεις ένοπλοι εισέβαλαν στο μουσείο. Ο πίνακας βρέθηκε στη Σερβία το 2012 και απεικονίζει ένα παιδί με παραδοσιακή ιταλική στολή ενώ η αξία του εκτιμάται στα 109 εκατομμύρια δολάρια. Σε αμερικανικά μουσεία υπάρχουν τρεις άλλες εκδοχές του ίδιου πίνακα. Τα έργα των Μονέ και βαν Γκογκ βρέθηκαν λίγο μετά τη ληστεία σε ένα παρκαρισμένο αυτοκίνητο στη Ζυρίχη, ενώ ο πίνακας του Ντεγκά αγνοείται ακόμη. Πού θα τον δείτε: Ο πίνακας επέστρεψε στη συλλογή E.G. Bührle στη Ζυρίχη.

Boy In The Red Vest

Μόνα Λίζα, Λεονάρντο ντα Βίντσι
Ίσως το διασημότερο έργο στον κόσμο να μην ήταν τόσο γνωστό αν δεν είχε κλαπεί. Κι αυτό γιατί ελάχιστοι γνώριζαν την ύπαρξή του ως τον Αύγουστο του 1911 όταν και ο υπάλληλος του Λούβρου, Βιτσέντσο Περούτζια, έκλεψε την περίφημη Τζοκόντα. Κρύφτηκε σε μία αίθουσα του μουσείου και τη νύχτα άρπαξε τον πίνακα, τον έβγαλε από την κορνίζα, έκρυψε τον καμβά μέσα στο παλτό του και εξαφανίστηκε. Ο ίδιος και ο πίνακας εντοπίστηκαν στην Φλωρεντία το 1913. Η Μόνα Λίζα παρέμεινε για ένα μήνα στην Ιταλία, προτού επιστρέψει στη Γαλλία. Εκτέθηκε στο «Ουφίτσι» και στα μεγαλύτερα μουσεία της Ιταλίας και εκατομμύρια Ιταλών θαύμασαν το αινιγματικό της χαμόγελο. Στις 31 Δεκεμβρίου 1913, 60.000 άνθρωποι την κατευόδωσαν στον σιδηροδρομικό σταθμό του Μιλάνου. Ταξίδεψε σε ειδικά φυλασσόμενο βαγόνι της ταχείας Μιλάνου - Παρισίων και από τις 4 Ιανουαρίου 1914 εγκαταστάθηκε και πάλι στο Λούβρο, όπου εκτίθεται έως σήμερα, κάτω από πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας. Πού θα τον δείτε: Πίσω από αλεξίσφαιρη προθήκη στο Μουσείο του Λούβρου, όπου θα χρειαστεί να δώσετε και μάχη με τα πλήθη.

Mona Lisa

Αξίζει να σημειωθεί, πως στην Ελλάδα, η πιο μεγάλη κλοπή έργων έγινε το 2012 όταν άγνωστοι αφαίρεσαν από την Εθνική Πινακοθήκη το «Γυναικείο Κεφάλι» του Πάμπλο Πικάσο, το μοναδικό έργο του ζωγράφου που διέθετε η Εθνική Πινακοθήκη. Το έργο αυτό αποτέλεσε το 1949 δωρεά του καλλιτέχνη προς τον Ελληνικό λαό, σαν τιμητική προσφορά για την γενναία αντίσταση του κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής, στο πλαίσιο της δωρεάς έργων Γάλλων καλλιτεχνών. Μαζί με τον πίνακα του Πικάσο, χάθηκαν ο «Μύλος» του ολλανδού Πιετ Μοντριάν και ένα έργο σε χαρτί του ιταλού Guglielmo Caccia (Moncalvo).

Tags:Λονδίνο Παρίσι Όσλο Ζυρίχη Λούβρο 

Προηγούμενο

10 «τρελά» πράγματα που μπορεί να μην ξέρετε για τη Ρωσία

Επόμενο

Το πάμφθηνο τρένο που συνδέει Πράγα-Βιέννη-Βουδαπέστη.