10 πράγματα που δεν ξέρετε για το Παρίσι


Υπάρχει και δεύτερο, μυστικό ποτάμι.
Όλοι γνωρίζουμε το Σηκουάνα αλλά ελάχιστοι έχουν ακούσει για το Bièvre. Το μικρό ποτάμι έρεε κάποτε στα νότα του Παρισιού και χυνόταν στο Σηκουάνα, λίγα τετράγωνα ανατολικά από τη Notre Dame. Κατά τη διάρκεια της βιομηχανικής επανάστασης κατά μήκος του εγκαταστάθηκαν βυρσοδεψεία και κάθε λογής εργαστήρια που το γέμισαν με τοξικά απόβλητα. Τελικά το 1912 το μολυσμένο ποτάμι σκεπάστηκε αλλά ρέει ακόμα στα υπόγεια τούνελ της πόλης.

Το Παρίσι κάποτε αποτελούνταν από 12 διαμερίσματα.
Τα πρώτα διαμερίσματα δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης το 1795 και χώριζαν την πόλη σε 12 περιοχές. Το μέτρημα σταμάτησε εκεί για να αποφύγουν το “γρουσούζικο” 13. Τη σημερινή της μορφή την πήρε το 1859 όταν ο βαρόνος von Haussmann σχεδίασε το σπιράλ της πόλης που αποτελείται από 20 διαμερίσματα.

Η Βαστίλη υπάρχει ακόμα.
Έστω και σε κομμάτια. Με το που ξέσπασε η επανάσταση το 1789 πραγματοποιήθηκε ένοπλη κατάληψη της φυλακής ενώ από την επόμενη κιόλας ημέρα, τμήματά της πωλούνταν ως σουβενίρ – όπως συνέβη και με το Τείχος του Βερολίνου αιώνες αργότερα. Σήμερα, απομεινάρια της φυλακής υπάρχουν στη βόρεια πλατφόρμα της γραμμής 5 του μετρό της Βαστίλης ενώ κομμάτια της χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή της γέφυρας Pont de la Concorde.

Shutterstock 117321802

Η στήλη στην Place de la Bastille δεν είναι αφιερωμένη στα γεγονότα της Βαστίλης.
Στην τοποθεσία όπου βρισκόταν κάποτε το φρούριο της Βαστίλης, είναι σήμερα η πλατεία Βαστίλης, όπου υπάρχει και η ομώνυμη Όπερα. Στο κέντρο της υπάρχει η Στήλη του Ιουλίου (Colonne de Juillet), ένα μνημείο το οποίο τιμά τα γεγονότα της Ιουλιανής Επανάστασης (1830).

Shutterstock 114533767

Υπάρχουν πολλές αψίδες του Θριάμβου.
Μια από αυτές, η l’Arc du Carrousel, βρίσκεται δίπλα στην αυλή του Λούβρου και κατασκευάστηκε από το Ναπολέοντα το 1808 ενώ άλλες δύο, οι Porte Saint-Denis και Porte Saint-Martin του 1672 και 1764 αντίστοιχα βρίσκονται έξω από το μετρό Strasbourg Saint Denis.

Shutterstock 142068013


Η Μονμάρτρη είναι τρύπια.
Ο γραφικός λόφος της Μονμάρτρης ήταν γεμάτος με λατομεία ενώ ακόμα και 2000 χρόνια πριν, οι Ρωμαίοι χρησιμοποιούσαν την πέτρα της για να κτίσουν τους ναούς τους. Έτσι, η Μονμάρτρη κατέληξε σαν “ελβετικό τυρί” γεμάτη τρύπες, κρατήρες και υπόγεια τούνελ. Οι δρόμοι συχνά παθαίνουν καθίζηση ενώ η διάσημη βασιλική Sacre-Coeur, είναι χτισμένη πάνω σε πυλώνες βάθους 30 μέτρων για να μην καταρρεύσει.

Shutterstock 145968761

Να είστε προετοιμασμένο να λέτε “καλημέρα” και “καλησπέρα”.
Αρκετοί επισκέπτες της πόλης φεύγουν με την εντύπωση ότι οι Γάλλοι είναι αγενείς. Το μυστικό είναι να λέτε συχνά “bonjour” και “bonsoir”. Οι Γάλλοι περιμένουν να τους χαιρετήσετε καθώς μπαίνετε σε κάποιο κατάστημα ή ακόμα και σε ένα ασανσέρ αλλιώς υπάρχει πιθανότητα να μην εξυπηρετηθείτε σωστά ή ακόμα και να σας αγνοήσουν.

Οι Γάλλοι παίρνουν πολύ σοβαρά το ψωμί και το τυρί τους.
Για την μπαγκέτα, για παράδειγμα, υπάρχουν νόμοι που καθορίζουν τη σύσταση, το μήκος και την τιμή της ενώ ένα κατάστημα και να αποκαλείται “φούρνος” (boulangerie) θα πρέπει να ψήνει επί τόπου το ψωμί. Επιπλέον, οι φούρνοι σε κάθε γειτονιά δεν κλείνουν ποτέ ταυτόχρονα κατά την περίοδο των αργιών και των γιορτών έτσι ώστε οι Γάλλοι να βρίσκουν πάντα ψωμί. Το τυρί συνήθως σερβίρεται σε ποικιλίες κατά τη διάρκεια του δείπνου, μετά το κυρίως πιάτο ή ακόμα και ως επιδόρπιο.

Shutterstock 260268872

Υπάρχει πρωτόκολλο για να πιείτε κρασί.
Θεωρείται αγένεια να πιείτε το κρασί σας χωρίς πρώτα να έχετε ευχηθεί “υγεία” με καθέναν ξεχωριστά από την παρέα σας. Θα πρέπει να τσουγκρίσετε τα ποτήρια, να κοιτάζεστε στα μάτια και να πείτε santé, chin-chin ή à la vôtre.

Tags:secrets μυστικά Παρίσι 

Προηγούμενο

Ιταλία: Πού φτιάχνουν σοκολάτα με αρχαία μυστική συνταγή;

Επόμενο

Τα πιο εντυπωσιακά ερείπια αυτού του κόσμου