Tο πιο μυστικό νησί της Ευρώπης


Ακολουθήστε μας στο πιο όμορφο, αλλά μυστικό νησί της Γηραιάς Ηπείρου. Δε φαντάζεστε που μπορεί να είναι, αλλά μετά θα θέλετε να πάτε. Πρόκειται για το Muhu της Εσθονίας, το τρίτο σε μέγεθος νησί της χώρας. Συνδέεται με ferry boat όλο το χρόνο με το κύριο ηπειρωτικό της κορμό, ενώ το χειμώνα σχηματίζεται ένα παγωμένο μονοπάτι μέσα στη θάλασσα. Μέσω αυτού κάτοικοι και επισκέπτες με διάφορα μέσα περνούν στην απέναντι όχθη. Σε τούτο το τόπο κατοικούν- πέρα από τους ντόπιους- ανεμόμυλοι, οι οποίοι δεν βρίσκουν άλλο πρόσφορο έδαφος στη χώρα.Πέρα από τον άνεμο όμως, στο νησί έχει για σπίτι του και ο θεός Πάνας. Η εκκλησία του 13ου αιώνα είναι διάσημη για τα τολμηρά παγανιστικά μοτίβα της στην Αγία Τράπεζα της. Στο παρελθόν στα 1917, στα ανοιχτά του νησιού έχει πραγματοποιηθεί, η ναυμαχία Ήχου της Σελήνης μεταξύ Ρωσίας-Γερμανίας. Επιπλέον, από εδώ πέρασαν οι Σταυροφόροι στα 1227. Σήμερα, όλα είναι πιο ήσυχα και πιο ειρηνικά. Μικρά ήρεμα ψαροχώρια με μικρά εστιατόρια δίπλα στο κύμα θα σας μυήσουν στη τέχνη του σωστά ψημένου σολομού, αλλά και σπίτια κρυμμένα μέσα στις φυλλωσιές θα σας θυμίζουν το μικρό σπίτι στο λιβάδι. Στα δρομάκια χαμογελαστές γιαγιάδες με κεντητές μαντίλες θα σας πουλούν παραδοσιακά παπούτσια που μοιάζουν λίγο με τις παραδοσιακές παντόφλες που πλέκουν οι γιαγιάδες στην Ήπειρο.

Πού να μείνετε

Padaste Manor Ξύλινο, παραδοσιακό, αλλά με service που θα ζήλευαν πολλά ξενοδοχεία της πρωτεύουσας Ταλίν. Δωμάτια με ξύλινα πατώματα, ψηλά ταβάνια με γυμνά δοκάρια, περσικά χαλιά και βεράντες που ατενίζουν τους βάλτους και τα γύρω δάση. Στο εστιατόριο, ο σεφ Alexander von Buxhoeveden έχει συνδυάσει με μοναδικό τρόπο τις παραδοσιακές συνταγές με τις σύγχρονες τάσεις της βορειοευρωπαϊκής κουζίνας (www.padaste.ee).


Πού να φάτε:
Alexander

Βρίσκεται μέσα στο ξενοδοχείο. Τις ημέρες που ο καιρός το επιτρέπει τα τραπέζια του στρώνονται στους κήπους τους ξενοδοχείου. Από τις κουζίνες τους βγαίνουν πιάτα της Nordic κουζίνας, οι βάσεις του μενού όμως βρίσκονται στις παραδοσιακές συνταγές των γιαγιάδων του νησιού.  Τα τελευταία χρόνια μάλιστα ψηφίζεται ως το καλύτερο εστιατόρια της Εσθονίας, αλλά και ένα από τα καλύτερα της Ευρώπης. Pädaste küla, Muhu vald, Saare maakond, www.padaste.ee.Fish café Kalakohvik
Απλό, παραδοσιακό φαγητό μακριά από όλα τα trend και τα εξεζητημένα art de la table. Θα έχετε την αίσθηση ότι σας έχει μαγειρέψει μια ιδιαίτερα ταλαντούχα Εσθονή γιαγιά. Τα καλύτερα πιάτα του είναι τα ψάρια που ψαρεύουν οι ντόπιοι νωρίς το πρωί. Επίσης, οι ίδιοι ιδιοκτήτες διαθέτουν και μερικά δωμάτια. Liiva küla, Muhu vald, Saare maakond, τηλ.: 00372 506 6995
Τι άλλο να κάνετε:

Βόλτα με άλογο στην ενδοχώρα. Υπάρχούν πολλοί που μπορούν να σας οδηγήσουν στα πανέμορφα, άγρια και με έναν ιδιαίτερο τρόπο εξωτικά τοπία του νησιού. Σας προτείνουμε τοTihuse Horseriding Farm, γιατί οι οδηγοί γνωρίζουν πολύ καλά τους θρύλους, αλλά και την ιστορία ατού του τόπου. Θα σας κοστίσει €18 για μια ώρα, αλλά αξίζει το κόπο.  (www.tihuse.ee/riding-farm)

Να επισκεφτείτε το χωριό Koguva, έναν οικισμό του 19ου αιώνα που μοιάζει. Αν βρεθείτε εκεί ο χρόνος μοιάζει να έχει παγώσει. Όλη η πλούσια ιστορία του που ξεκινάει από το 16ο αιώνα λέγεται μέσα από τα εκθέματα του Mulu Museum (www.muhumuuseum.ee)

Tags:μυστικό νησί Ταλίν 

Προηγούμενο

Βόρεια Ζάκυνθος: Ανάσα ελευθερίας

Επόμενο

Χωριά Ηρακλείου: Οικοδεσπότες με μαντινάδες και ρακές