4 μυστικά χωριά της Β. Ελλάδας

Γυρίσαμε τη Μακεδονία και την Ήπειρο κι ανακαλύψαμε 4 χωριά που λίγοι γνωρίζουν και ελάχιστοι επισκέπτονται. Όσοι όμως αφήσουν τα τουριστικά μονοπάτια θα βρουν τη χαμένη έμπνευση σε άγνωστα χωριά-διαμάντια.

Μηλιά, Ιωάννινα


Λίγοι είναι αυτοί που θα διανύσουν τα 20 χλμ. από το διάσημο Μέτσοβο μέχρι τη Μηλιά που βρίσκεται σκαρφαλωμένη στα 1160 μέτρα υψόμετρο στις πλαγιές της βόρειας Πίνδου. Όσοι ξεφύγουν όμως από τα τουριστικά μονοπάτια θα βρεθούν σε ένα από τα ομορφότερα χωριά της Ηπείρου, μια ανάσα από τον Εθνικό Δρυμό της Πίνδου, τη Βάλια Κάλντα. Περίπου 400 άνθρωποι ζουν σε αυτό το ζωντανό χωριό του δήμου Μετσόβου, που μιλούν τη βλάχικη διάλεκτο και ασχολούνται με την επεξεργασία ξύλου. Λένε, μάλιστα, ότι εδώ υπάρχει μηδενική ανεργία καθώς  κάθε οικογένεια έχει και ένα εργαστήριο επεξεργασίας ξύλου, μια τέχνη που περνά από γενιά σε γενιά. Με το ξύλο φτιάχνουν βαρέλια, οικιακά σκεύη, όπως πλάστες, κουτάλες, δοχεία για νερό και κρασί, κρεμάστρες, καθρέπτες αλλά και διακοσμητικά. Η Αμέρου, όπως ονομάζεται στη βλάχικη διάλεκτο η Μηλιά, έχει πετρόχτιστα σπίτια και διαθέτει Λαογραφικό Μουσείο, όπου παρουσιάζεται η παράδοση της περιοχής.Πού να μείνετε Στα επιπλωμένα διαμερίσματα “Μηλιά Μετσόβου”, σε μια ήσυχη γωνιά του χωριού (τηλ.: 26560 61441, 61254). Πού να φάτε Στη γειτονική Κρανιά Γρεβενών (9 χλμ.) πολύ καλές επιλογές είναι τα εστιατόρια του ξενώνα La Moara (1ο χλ. Κρανιάς-Ιωαννίνων, τηλ.: 24620 86401, www.lamoara.com) και του Πίνδος Resort (τηλ.: 24620 86200, www.pindosresort.gr).


Πίνδος Resort


Μουσθένη, Καβάλα
Χτισμένο στους πρόποδες του Παγγαίου, το κεφαλοχώρι απέχει περίπου 40 λεπτά από την πρωτεύουσα του νομού, την Καβάλα. Το γραφικό χωριό των περίπου 1000 κατοίκων μοιάζει να ξεγλίστρησε από τα ηπειρώτικα βουνά χάρη στην αρχιτεκτονική που του χάρισαν Ηπειρώτες μάστορες, οι οποίοι κατέφθασαν στην περιοχή στα χρόνια του Αλή Πασά: πέτρινα αρχοντικά, παραδοσιακά σπίτια με χαγιάτια, διάσπαρτες βρύσες με παγωμένο νερό και τοξωτά γεφύρια που ενώνουν τις γειτονιές φτιάχνουν ένα σύνολο που καθηλώνει το βλέμμα. Οι ντόπιοι θα σου πουν ότι η Μουσθένη είναι ιδανικός προορισμός για όλο το χρόνο καθώς συνδυάζει τη μαγεία του βουνού με τα πλατάνια και τις καστανιές με την θαλασσινή αύρα αφού απέχει περίπου 20 λεπτά από τη θάλασσα. Θα σου πουν και για τον συντοπίτη τους, τον Νικόλαο Μάρτη, που υπήρξε δικηγόρος και πρώην υπουργός βορείου Ελλάδος και παρασημοφορήθηκε για τη συμμετοχή του στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ως έφεδρος αξιωματικός του πυροβολικού. Θα δείτε το Λαογραφικό Μουσείο, το παλιό τούρκικο σχολείο αλλά και το πέτρινο δημαρχείο στην πλατεία, γνωστή ως “τζαμί” αφού εδώ υπήρχε τζαμί ως την ανταλλαγή των πληθυσμών. Στο χωριό που ανήκει στο Δήμο Παγγαίου, κάθε καλοκαίρι πραγματοποιείται το δεκαήμερο φεστιβάλ Πιερίας Κοιλάδας.


© Δήμος Παγγαίου

Μη χάσετε
Τις «Τρύπες της Παναγιάς», ένα σπήλαιο που, σύμφωνα με την παράδοση, οδηγεί στην ιστορική Μονή της Παναγίας της Εικοσιφοίνισσας. Λίγο πιο κάτω υπάρχουν τα ερείπια των τειχών της Περγάμου.


© Δήμος Παγγαίου
  
Πού να μείνετε: Στα ευρύχωρα, ξύλινα σπιτάκια του Dionysus Village Resort με μεγάλο κήπο, πισίνα και πρωινό με ντόπια προϊόντα (τηλ: 2510620421). Πού να φάτε: Στο Μποστάνι σε όμορφο χώρο μέσα στο πράσινο για ζουμερή σπαλομπριζόλα, λουκάνικα και κατσικάκι γεμιστό (τηλ.: 25920 935206).
Συνεχίστε στην επόμενη σελίδα για να ανακαλύψετε τα υπόλοιπα χωριά.Tags:χωριά μυστικά Μακεδονία Ήπειρος 

Προηγούμενο

Ευρώπη: 6 όμορφες μικρότερες πόλεις

Επόμενο

10 θαύματα του κόσμου που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν