Απόδραση στα μυστικά χωριά του Ολύμπου

Αυτή τη φορά προσπερνάμε το Λιτόχωρο και τον Παλαιό Παντελεήμονα και αναζητάμε την ηρεμία σε τέσσερα χωριά της Πιερίας με λιγοστούς κατοίκους, που μας περιμένουν να μας αποκαλύψουν τα μυστικά του βουνού των θεών.

Άνω Σκοτίνα


Θα χρειαστεί να ανεβείτε στα 750 μέτρα υψόμετρο για να φτάσετε σε αυτό τον παραδοσιακό οικισμό, στις πλαγιές του Κάτω Ολύμπου. Εδώ θα έρθετε για να νιώσετε την απόλυτη ηρεμία καθώς ο οικισμός είναι σχεδόν έρημος, αφού οι κάτοικοί την εγκατέλειψαν για να εγκατασταθούν πιο παραλιακά στη Σκοτίνα. Όσοι όμως αφήσουν τις πολυσύχναστες παραλίες της Πιερίας και ανέβουν στο χωριό θα περάσουν λίγες στιγμές αυτογνωσίας μέσα σε καταπράσινο δάσος από έλατα και οξιές και σε διαδρομές μέσα στη φύση για πεζοπορία, ποδήλατο βουνού και διαδρομές 4Χ4. Στην πλατεία θα δείτε το ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου του 1862 και ακριβώς δίπλα της έναν τεράστιο πλάτανο, την εκκλησία του Αγίου Αθανασίου, το παλιό δημοτικό σχολείο, τα πέτρινα σοκάκια.

Πού να μείνετε
Στον κουκλίστικο ξενώνα Απαλνή, χτισμένο μέσα στο δάσος. Θα βρείτε δίκλινα δωμάτια με πέτρινο τζάκι και ωραίο χώρο πρωινού διακοσμημένο με παραδοσιακά αντικείμενα (τηλ.: 6978746004, http://anoskotina.com). Στα άνετα δωμάτια του πετρόχτιστου ξενώνα Sintrivanis Mountain, ορισμένα από τα οποία έχουν και τζάκι. Στο ισόγειο λειτουργεί και ταβέρνα (τηλ.: 23520 91271, www.sintrivanis.gr).


Απαλνή

Πού να φάτε
Στην ταβέρνα του ξενώνα Sintrivanis για τραχανά, ιδιαίτερες παραδοσιακές πίτες, κυνήγια όπως αγριογούρουνο, ζαρκάδι και ελάφι συντροφιά με καλό τσίπουρο και κρασί (τηλ.: 23520 91271, www.sintrivanis.gr).
Δίον
Μέχρι το 1962 το χωριό λεγόταν Μαλαθριά, από το βότανο μάλαθρο που υπήρχε άφθονο στην περιοχή. Το κεφαλοχώρι βρίσκεται δίπλα στο φημισμένο αρχαιολογικό χώρο του αρχαίου Δίου, και μπορεί να χάνει σε γραφικότητα αλλά κερδίζει με την ιστορία και την ομορφιά της φύσης. Εδώ άλλωστε, βρισκόταν η ιερή πόλη των Μακεδόνων που άκμασε τον 5ο αιώνα π.Χ., στα χρόνια του Αρχέλαου που καθιέρωσε τα «εν Δίω Ολύμπια», τους αθλητικούς και σκηνικούς αγώνες διάρκειας εννέα ημερών  προς τιμή του Ολυμπίου Διός και των Μουσών. Σήμερα θα δείτε το αρχαίο θέατρο που κατασκευάστηκε την ελληνιστική εποχή και φιλοξενεί κάθε καλοκαίρι τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Ολύμπου (http://festivalolympou.gr). Εντυπωσιακό είναι και το αρχαιολογικό πάρκο, ένας υπέροχα σχεδιασμένος αρχαιολογικός χώρος-πρότυπο με αρχαία ιερά, ελληνιστικά και ρωμαϊκά θέατρα, αρχαίους πλακοστρωμένους δρόμους, θέρμες με πισίνες και ψηφιδωτά, ωδείο, ρωμαϊκά σπίτια, επαύλεις και παλαιοχριστιανικές βασιλικές. Μέσα στο χωριό αξίζει να επισκεφθείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο Δίου με εκθέματα από την περιοχή αλλά και την υπόλοιπη Πιερία (www.ancientdion.org). Από το χωριό θα έχετε τη μοναδική ευκαιρία να επισκεφθείτε το φαράγγι του Ορλιά (ή Ουρλιά) για να βρεθείτε σε ένα παραμυθένιο σκηνικό με καταρράκτες, λίμνες. Συνεχίζοντας, θα αφήσετε το αυτοκίνητο στο ξωκλήσι Αγ. Κων/νου και Ελένης και θα πάρετε το μονοπάτι που φτάνει μέχρι το ορειβατικό καταφύγιο στην θέση Κορομηλιά.

Πού να μείνετε
Στον ξενώνα Ιστορίες Σαφέτη, με ωραία και άνετα δωμάτια. Πολύ ενδιαφέροντα τα εργαστήρια της οικογένειας που λειτουργούν στον ξενώνα, όπου φτιάχνονται υφαντά, ψηφιδωτά και μπακιρένια αντικείμενα (τηλ.: 23510 46272, www.safetis.gr).Πού να φάτε
Στην ταβέρνα Αγιονέρι, πολύ κοντά στο αρχαίο θέατρο, για παραδοσιακή κουζίνα με καλομαγειρεμένα κρεατικά, σπιτικές πίτες και μαγειρευτά γάστρας (τηλ.: 23510 53677, www.agioneri-dion.gr). Στην ταβέρνα Αριάδνη απέναντι από το αρχαιολογικό μουσείο για μαγειρευτά αλλά και σούβλες με σπεσιαλιτέ το κατσικάκι και το κοκορέτσι (τηλ.: 23510 53441, http://taverna-ariadni.gr).


Αγιονέρι

Συνεχίστε στην επόμενη σελίδα για να ανακαλύψετε περισσότερα χωριά.Tags:Όλυμπος χωριά μυστικά 

Προηγούμενο

5 υπέροχα χωριά της Νορβηγίας

Επόμενο

15 άγνωστα χωριά της Ευρώπης