7 χωριά-φαντάσματα στην Ευρώπη.


Ολόκληρος ο κόσμος είναι διάσπαρτος με οικισμούς που εγκαταλείφθηκαν μετά από πολέμους ή μεγάλη φτώχεια, δυστυχήματα ή επιδημίες, ακραία καιρικά φαινόμενα ή ανθρώπινες δραστηριότητες που άλλαξαν ριζικά το φυσικό περιβάλλον. Στους δρόμους και στο εσωτερικό των σπιτιών τους οι δείκτες των ρολογιών έχουν παγώσει σε μια στιγμή του παρελθόντος, ιδιαίτερα αν οι κάτοικοί τους έφυγαν βιαστικά, κυνηγημένοι από κάποια απειλή, αφήνοντας πίσω τα υπάρχοντά τους -την τσαγιέρα πάνω στον πάγκο της κουζίνας, τα βιβλία στα ράφια, τα κουκλάκια στο παιδικό δωμάτιο- και δημιουργώντας, άθελά τους, σκηνικά ιδανικά για κινηματογραφικές δυστοπίες. Αυτοί είναι μερικοί από τους πιο ατμοσφαιρικούς τέτοιους προορισμούς στην Ευρώπη, για ταξιδιώτες που μαγνητίζονται από τη μελαγχολία της εγκατάλειψης και τη χαρά της ανακάλυψης.

Pyramiden, Νορβηγία
Οι εγκαταλειμμένοι οικισμοί γύρω από παλιά ορυχεία είναι από μόνοι τους μια ολόκληρη κατηγορία, ωστόσο η διαφορά του συγκεκριμένου είναι ότι διατηρείται σε άριστη κατάσταση λόγω των ακραίων συνθηκών του αρκτικού κλίματος, ενώ σύμφωνα με μια εκτίμηση θα συνεχίσει να στέκει περήφανος απέναντι από τον παγετώνα Nordenskiöld για ακόμα 500 χρόνια. Το Pyramiden κατασκευάστηκε από τους Σουηδούς σε ένα νορβηγικό νησί του Αρκτικού Ωκεανού το 1910, αλλά το 1927 πωλήθηκε στη Σοβιετική Ένωση, η οποία συνέχισε να εκμεταλλεύεται το ορυχείο για τις επόμενες επτά δεκαετίες. Όταν διακόπηκε οριστικά η λειτουργία του ορυχείου το 1998, ο οικισμός εγκαταλείφθηκε μέσα σε λίγους μήνες και από τότε έχει παραδοθεί εξ ολοκλήρου σε εκπροσώπους της τοπικής πανίδας: γλάρους, φώκιες και πολικές αρκούδες. Πώς θα φτάσετε εκεί: Το καλοκαίρι με πλοίο και το χειμώνα με snowmobile. Τους θερινούς μήνες υπάρχει και η δυνατότητα διαμονής στο νησί (περισσότερες πληροφορίες εδώ).

Hirta, Σκωτία
Στο νησί Hirta του απομονωμένου αρχιπελάγους St Kilda των Εβρίδων υπάρχει ένας από τους αρχαιότερους εγκαταλειμμένους οικισμούς στον κόσμο που σύμφωνα με προϊστορικά ευρήματα, ίσως κατοικείτο από την Παλαιολιθική Εποχή. Κάποτε οι τολμηροί κάτοικοι του αρχιπελάγους τρέφονταν με θαλασσοπούλια και μετακινούνταν από νησί σε νησί με μικρές βάρκες, αψηφώντας τους κινδύνους του Βόρειου Ατλαντικού. Αντιξοότητες χιλιετιών δεν κατάφεραν να τους απομακρύνουν από τον τόπο τους, ωστόσο οι μεγαλύτερες δοκιμασίες ήρθαν τους τελευταίους αιώνες, όταν άρχισαν να φτάνουν στο νησί οι πρώτοι επισκέπτες κουβαλώντας μαζί τους νέες επιδημίες που, σε συνδυασμό με τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αποδεκάτισαν τον πληθυσμό. Οι τελευταίοι κάτοικοι έφυγαν από το Hirta το 1930, μετά το θάνατο μιας νεαρής γυναίκας από σκωληκοειδίτιδα και πνευμονία, ο οποίος ίσως θα είχε αποφευχθεί στην ηπειρωτική χώρα. Σήμερα στο Hirta και τα υπόλοιπα νησιά του αρχιπελάγους, που έχουν χαρακτηριστεί Μνημεία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς της UNESCO, υπάρχουν μόνο μια στρατιωτική βάση και σπάνιες φυλές προβάτων που έχουν διασωθεί χάρη στην απομακρυσμένη τοποθεσία. Πώς θα φτάσετε εκεί: Φέρι που ξεκινούν από την ηπειρωτική χώρα (Oban), τις Νήσους Σκάι και Χάρις πραγματοποιούν εκδρομές όταν το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες.

Oradour-sur-Glane, Γαλλία
Κάποτε ήταν ένα παραδοσιακό γαλλικό χωριουδάκι, αλλά ο βομβαρδισμός του στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο από τους Γερμανούς το ισοπέδωσε μέσα σε λίγες μόλις ώρες, σκοτώνοντας σχεδόν όλους τους κατοίκους του -  642 νεκροί άντρες, γυναίκες και παιδιά ήταν ο απολογισμός. Στη συνέχεια τα ναζιστικά στρατεύματα έβαλαν φωτιά στον οικισμό, προσπαθώντας να εξαφανίσουν τα πειστήρια του μαζικού εγκλήματος. Μετά τον πόλεμο ο Σαρλ ντε Γκωλ αποφάσισε να ξαναχτίσει το χωριό σε γειτονική τοποθεσία, αφήνοντας τα ερείπια του παλιού Oradour να στέκουν ως ένα τεράστιο ενθύμιο, για τις επόμενες γενιές, της ασύλληπτης καταστροφικής μανίας του πολέμου. Πώς θα φτάσετε εκεί: Αν δεν έχετε αυτοκίνητο, μπορείτε να πάτε με λεωφορείο από τη Λιμόζ, από την οποία απέχει περίπου 25 χιλιόμετρα.

Doel, Βέλγιο
Αυτό το χωριουδάκι, που ήταν γεμάτο ζωή για τέσσερις αιώνες, αναμένεται σύντομα να κατεδαφιστεί για να δώσει τη θέση του στην επέκταση του αεροδρομίου της γειτονικής Αμβέρσας. Η εκκένωσή του έχει ήδη ξεκινήσει από τη δεκαετία του ‘90 και σήμερα έχουν απομείνει ελάχιστοι πλέον κάτοικοι, ηλικιωμένοι ως επί το πλείστον, οι οποίοι αρνούνται να εγκαταλείψουν τις περιουσίες τους. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια κάτι ενδιαφέρον συμβαίνει στο σύγχρονο ερειπιώνα: Οι καλύτεροι street artists του Βελγίου έρχονται εδώ να κάνουν γκράφιτι στους τοίχους, ενώ κάποιοι κάτοικοι συνεισφέρουν σε αυτή τη διαφορετική υπαίθρια έκθεση δημιουργώντας γλυπτά και έργα λαϊκής τέχνης. Κατά καιρούς οργανώνονται διαμαρτυρίες για τη διάσωση του Doel, οι οποίες ωστόσο δεν έχουν φέρει αποτέλεσμα και μέσα στα επόμενα χρόνια ίσως να μην υπάρχει πλέον αυτή η ιδιότυπη γκαλερί που έχει στηθεί στα ετοιμόρροπα σπίτια. Πώς θα φτάσετε εκεί: Με αυτοκίνητο, τρένο ή λεωφορείο από την Αμβέρσα.

Esco, Ισπανία
Η επίσημη ιστορία του χωριού, το οποίο βρίσκεται στα βορειοανατολικά της Ισπανίας κοντά στην πόλη Σαραγόσα, αρχίζει γύρω στο 12ο αιώνα, ωστόσο αρχαιολογικά ευρήματα τοποθετούν τις απαρχές της στην Εποχή του Χαλκού. Παρότι όμως το Esco έγινε μάρτυρας της ανόδου και της πτώσης της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, των επιθέσεων των Βανδάλων και των Αράβων, της ενοποίησης της Ισπανίας και του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ένα δημόσιο έργο της εποχής του Φράνκο ήταν εκείνο που επρόκειτο να σημάνει το τέλος του. Συγκεκριμένα η κατασκευή του Φράγματος Yesa το 1959, με σκοπό την υδροδότηση της περιοχής, είχε ως συνέπεια να πλημμυρίσουν τα χωράφια του Esco, στερώντας έτσι από τους κατοίκους του τη βασική πηγή εισοδήματός τους. Έτσι, τα επόμενα χρόνια μετανάστευσε σχεδόν ολόκληρος ο πληθυσμός και σήμερα έχουν απομείνει μόνο λίγοι βοσκοί, μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού, να γίνονται μάρτυρες της αδυσώπητης φθοράς των 60 άδειων σπιτιών. Σε αρκετά καλή κατάσταση, ωστόσο, διατηρείται η γοτθική εκκλησία του Esco, που θεωρείται ότι χτίστηκε το 12ο με 13ο αιώνα. Πώς θα φτάσετε εκεί: Αφήνετε το αυτοκίνητό σας στο δρόμο N240 και από εκεί ανεβαίνετε στο χωριό με τα πόδια.

Goussainville-Vieux Pays, Γαλλία
Μια φορά κι έναν καιρό ήταν μια γραφική κωμόπολη στα βόρεια του Παρισιού, μέχρι που η κατασκευή του γειτονικού αεροδρομίου Σαρλ ντε Γκωλ, στις αρχές της δεκαετίας του ’70, προκάλεσε τέτοια ηχορρύπανση ώστε οι κάτοικοί της άρχισαν να την εγκαταλείπουν μαζικά. Τη χαριστική βολή έδωσε η συντριβή ενός αεροπλάνου στην καρδιά του οικισμού το 1973, που προκάλεσε το θάνατο οκτώ κατοίκων και έξι μελών του πληρώματος και την καταστροφή πολλών σπιτιών του Goussainville. Σήμερα απομένουν ελάχιστοι κάτοικοι στην περιοχή και όσοι τολμηροί επισκέπτες επιχειρήσουν να διαβούν το εσωτερικό των εγκαταλειμμένων κατοικιών ίσως αντικρίσουν μια εικόνα που θυμίζει ιστορίες φαντασμάτων: αραχνιασμένα έπιπλα, βιβλία και παιδικά παιχνίδια διάσπαρτα στο πάτωμα, κατασκονισμένες φιάλες κρασιού στα κελάρια που περιμένουν ακόμα να ανοιχτούν. Πώς θα φτάσετε εκεί: Απέχει 20 λεπτά με τα πόδια από τον πλησιέστερο σταθμό τρένου της γραμμής RER D.

Craco, Ιταλία
Στον ιταλικό νότο, στην επαρχία της Ματέρα, υπάρχει ένα χωριό φάντασμα ιδιαίτερα γνώριμο στο φιλοθέαμον κοινό, καθώς εδώ και δεκαετίες αποτελεί αγαπημένη τοποθεσία για κινηματογραφικά γυρίσματα εγχώριων ταινιών και όχι μόνο. Αν σας θυμίζει κάτι, ίσως αυτό να συμβαίνει γιατί έγινε, μεταξύ άλλων, σκηνικό για τα «Πάθη του Χριστού», που σκηνοθέτησε ο Μελ Γκίμπσον το 2004. Το Cracoπαρόλο που άντεξε τις δοκιμασίες μιας μακραίωνης ιστορίας, η αφετηρία της οποίας τοποθετείται χρονικά στον 8ο αιώνα π.Χ., στο δεύτερο μισό του εικοστού αιώνα βρέθηκε στο στόχαστρο όλων των στοιχείων της φύσης: Η ερήμωσή του άρχισε το 1963 μετά από μια κατολίσθηση, συνεχίστηκε το 1972 με μια μεγάλη πλημμύρα και ολοκληρώθηκε μετά το μεγάλο σεισμό του 1980. Μέχρι τις μέρες μας, ωστόσο, το χωριό ξαναζωντανεύει κάθε καλοκαίρι, χάρη σε έξι διαφορετικές θρησκευτικές γιορτές που λαμβάνουν χώρα εδώ από το Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο. Τις υπόλοιπες εποχές του χρόνου η ερήμωσή του έρχεται σε ακραία αντίθεση με τα καλοδιατηρημένα σπίτια, δίνοντας την αίσθηση ότι εγκαταλείφθηκε μόλις χτες, υπό την απειλή ενός αόρατου εχθρού. Όποτε κι αν το επισκεφτείτε μην παραλείψετε να δείτε το κάστρο του, του 13ου αιώνα, με τα επιβλητικά τείχη και την υπέροχη θέα. Πώς θα φτάσετε εκεί: Στο πλαίσιο μιας οργανωμένης ξενάγησης (περισσότερες πληροφορίες εδώ).

Tags:Pyramiden Νορβηγία Hirta Σκωτία Oradour-sur-Glane Γαλλία Doel Βέλγιο Esco Ισπανία Goussainville-Vieux Pays Craco Ιταλία χωριό φάντασμα χωριά φαντάσματα Ευρώπη 

Προηγούμενο

Βόρεια Χίος: 6 εμπειρίες άγριας ομορφιάς.

Επόμενο

Βόρεια Χίος: 6 εμπειρίες άγριας ομορφιάς.