Ο πιο δυσπρόσιτος φάρος στον κόσμο


Ένα συνεργείο τεσσάρων ανθρώπων μεταφέρεται με ελικόπτερο στον απομακρυσμένο φάρο ενός θεόρατου βράχου της Ισλανδίας αλλά εξαιτίας μιας βλάβης παγιδεύεται εκεί, πολιορκημένο από τα μανιασμένα κύματα και την ομίχλη, να περιμένει μια μεγάλη καταιγίδα. Η ιστορία είναι φανταστική, προέρχεται από το καινούριο αστυνομικό βιβλίο «Why Did You Lie?» της Ίρσα Σιγκουρδαρντότιρ, αλλά το σκηνικό απόλυτα αληθινό: η Ισλανδή συγγραφέας ευπώλητων νουάρ το ξεσήκωσε από τον πιο δυσπρόσιτο φάρο στον κόσμο, τον λεγόμενο Þrídrangaviti (στα ισλανδικά, «τρεις πέτρινοι πυλώνες»), που βρίσκεται στα νησιά Ουέστμαν της Ισλανδίας, οκτώ μίλια από την κοντινότερη ακτή.

Η ιστορία: Παρόλο που ο Þrídrangaviti έγινε παγκοσμίως διάσημος μόλις τα τελευταία χρόνια (ιδιαίτερα όταν ο Justin Bieber μοιράστηκε στα social media εικόνες του Ισλανδού Árni Sæberg, που τον φωτογράφισε), υπάρχει από το 1939, γεγονός που γεννά αυτομάτως το ερώτημα πώς χτίστηκε σε μια εποχή που δεν υπήρχαν ακόμα ελικόπτερα. Την απορία έρχεται να μας λύσει η συνέντευξη ενός επικεφαλής της κατασκευής του, του Árni G. Þórarinsson, που ανακαλύφθηκε σε παλιό άρθρο: 

Η κατασκευή: «Το πρώτο πράγμα που έπρεπε να κάνουμε ήταν να ανοίξουμε ένα δρόμο που θα ανέβαινε στο βράχο. Συγκεντρώσαμε έμπειρους ορειβάτες από τα νησιά Ουέστμαν. Μετά φέραμε τρυπάνια, σφυριά, αλυσίδες και σφιγκτήρες να στερεώσουμε τις αλυσίδες. Καθώς οι εργάτες πλησίαζαν στην κορυφή του βράχου ανακάλυψαν ότι δεν υπήρχε σημείο να πιαστούν, έτσι ο ένας από αυτούς στάθηκε στα γόνατα, ο δεύτερος ανέβηκε στην πλάτη του και ο τρίτος σκαρφάλωσε πάνω στους άλλους δύο και κατάφερε έτσι να φτάσει τη μύτη του βράχου. Δεν μπορώ να σας περιγράψω πώς ένιωσα παρακολουθώντας αυτή την απίστευτα επικίνδυνη διαδικασία». 

Η πρόσβαση σήμερα: Για τους επισκέπτες που ακολούθησαν, του βράχου Stóridrangur όπως ονομάζεται ο πέτρινος πυλώνας στον οποίο φτιάχτηκε ο φάρος, η πρόσβαση ήταν πολύ ευκολότερη. Ιδιαίτερα από τότε που προστέθηκε ένα ελικοδρόμιο, όπου πλέον προσγειώνονται τα ελικόπτερα των συνεργείων συντήρησης. Ας ελπίσουμε μόνο τα μέλη τους να είναι πιο τυχερά από τους πρωταγωνιστές της ιστορίας της Σιγκουρδαρντότιρ.


© Morgunblaðið/Árni Sæberg
Tags:Ισλανδία φάρος νησιά Ουέστμαν Þrídrangaviti Ίρσα Σιγκουρδαρντότιρ 

Προηγούμενο

Ευρυτανία: Το μυστήριο του φαραγγιού όπου βρέχει ασταμάτητα

Επόμενο

Πήλιο ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΟ: 3 χωριά για ανήσυχους ταξιδιώτες