Ευρυτανία: Το μυστήριο του φαραγγιού όπου βρέχει ασταμάτητα


Αν ο ήχος της αδιάκοπης βροχής σάς προκαλεί μελαγχολία, μια πεζοπορία στο Πάντα Βρέχει της Ευρυτανίας αρκεί για να τον συνδέσετε στο μυαλό σας με μερικές από τις ομορφότερες αναμνήσεις της ζωής σας. 

Είναι ο ήχος που θα σας συντροφεύει ενώ περπατάτε, βουτηγμένοι σε παγωμένα αλλά κρυστάλλινα νερά, ανάμεσα σε επιβλητικούς, σχεδόν κατακόρυφους βράχους κι όμως καταπράσινους μέσα στην αγριότητά τους, με τις κορυφές των γύρω βουνών να δεσπόζουν κοντά στον ουρανό σαν αρχαίοι θεοί.

Γιατί στο Πάντα Βρέχει, ένα φαράγγι ανάμεσα στα χωριά Ρουσκά και Στουρνάρα, η βροχή είναι αληθινά αδιάκοπη, αιώνια. Αν και στην πραγματικότητα πρόκειται για μια σειρά από μικροσκοπικούς καταρράκτες, συνολικού μήκους περίπου 100 μέτρων: νερά που έρχονται από πηγές του απόκρημνου βουνού της Καλιακούδας και που, στην προσπάθειά τους να ενωθούν με τον Κρικελιώτη ποταμό, πέφτουν από μεγάλο υψόμετρο, σε μεγάλες σταγόνες, δημιουργώντας ένα φυσικό εφέ που θυμίζει βροχή.

Ο πιο ασφαλής τρόπος για να ζήσετε αυτή την εμπειρία είναι μέσα από μια οργανωμένη πεζοπορία (ενδεικτικά, μπορείτε να αναζητήσετε περισσότερες πληροφορίες στην Trekking Hellas Ευρυτανίας), με ειδικό εξοπλισμό, ακόμα και το καλοκαίρι που τα νερά του ποταμού είναι πιο ρηχά και λιγότερο παγωμένα. 

Στην αφετηρία της διαδρομής σας θα φτάσετε με τζιπ, διασχίζοντας το Μεγάλο Χωριό, το βουνό της Καλιακούδας και τη Στουρνάρα. Από τη Γέφυρα Στουρνάρας Ρουσκάς θα αρχίσετε το περπάτημα και μετά από περίπου 45 λεπτά θα καταλήξετε στο σημείο με τους καταρράκτες. Οι πιο μυημένοι μπορούν να συνεχίσουν το μονοπάτι μέχρι το όμορφο χωριό-φάντασμα Κοντίβα. Η πεζοπορία στο Πάντα Βρέχει γίνεται από τα τέλη της άνοιξης έως και τον Οκτώβριο, ανάλογα φυσικά με τις καιρικές συνθήκες. 

 

Tags:Πάντα Βρέχει Ευρυτανία φαράγγι καταρράκτες 

Προηγούμενο

Παρίσι: 7 άγνωστα και παράξενα αξιοθέατα

Επόμενο

Ο πιο δυσπρόσιτος φάρος στον κόσμο