Το Παλάτι των Βερσαλλιών έχει τα δικά του μυστικά.

To 1661 o Λουδοβίκος ο IΔ' ανέθεσε στον Andres Le Notre να σχεδιάσει ένα έργο που χρειάστηκε σαράντα χρόνια για να ολοκληρωθεί. Μόλις 20 χιλιόμετρα από το κέντρο του Παρισιού, το Παλάτι των Βερσαλλιών που αποτελεί μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, μόνο το 2017 είχε δεχτεί 7.700.000 επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Το Παλάτι κρύβει μια πλούσια ιστορία, με αρκετές μεγάλες προσωπικότητες του παρελθόντος  να το αποκαλούν σπίτι τους εδώ και αιώνες, ενώ οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να πάρουν μια ιδέα από τις πολυτελείς μέρες του Παρισιού τον 17ο και 18ο αιώνα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ένα τέτοιο μέρος δεν μπορεί παρά να έχει να διηγηθεί πλήθος απίστευτων ιστοριών, περίεργων γεγονότων και συναρπαστικών ιδιορρυθμιών που συνθέτουν ακόμα περισσότερο την πλούσια εικόνα του.

Το παλάτι ήταν αρχικά καταφύγιο κυνηγιού
Το Παλάτι των Βερσαλλιών είχε ξεκινήσει πολύ πιο ταπεινά. Ο Λουδοβίκος ο ΙΓ' (1601–1643) αγόρασε τη γη επειδή αγαπούσε το κυνήγι και δημιούργησε έναν πύργο ως καταφύγιο όπου του άρεσε να μένει τη νύχτα αν δεν είχε χρόνο να επιστρέψει στο Παρίσι ή στο Saint-Germain-en-Laye πριν πέσει ο ήλιος.  Επέκτεινε τελικά τον πύργο και αγόρασε περισσότερη γη, γεγονός που οδήγησε τον Λουδοβίκος ΙΔ΄ να μετατρέψει τις Βερσαλλίες σε παλάτι κατά τη διάρκεια των 1660 και 1670. Μετακόμισε ακόμη και τη γαλλική κυβέρνηση και το δικαστήριο της εκεί το 1682. Πάνω από 5.000 άτομα μπορούσαν να φιλοξενηθούν στον μεγάλο χώρο του Παλατιού των Βερσαλλιών.

Η μυρωδιά των κήπων ήταν τόσο έντονη, που ενοχλούσε τους επισκέπτες
Οι κήποι των Βερσαλλιών είναι από τους μεγαλύτερους και πιο εντυπωσιακούς στον κόσμο και περιέχουν 372 αγάλματα, 55 συντριβάνια, 600 βρύσες και πάνω από 20 μίλια από σωλήνες νερού. Εκατοντάδες χιλιάδες φυτά και δέντρα έχουν φυτευτεί όλα αυτά τα χρόνια. Και ενώ αυτό σίγουρα προσδίδει σε ομορφιά, τον 17ο αιώνα το άρωμα από τα φυτά ήταν τόσο ισχυρό που έκανε τους επισκέπτες να ζαλίζονται και να προτιμούν να αποχωρήσουν.



 Για να χτίσουν το Hall of Mirrors, είχαν επιστρατευτεί οι καλύτεροι της Βενετίας
Η κατασκευή ξεκίνησε το 1678 από τον αρχιτέκτονα Jules Hardouin Mansart και έγινε ένα από τα πιο αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά του παλατιού. Υπάρχουν 357 καθρέφτες στην αίθουσα, οι οποίοι τότε ήταν από τα πιο ακριβά αντικείμενα που κατείχε. Η Βενετία είχε το μονοπώλιο στην κατασκευή καθρεφτών, αλλά η Γαλλία κατάφερε να δελεάσει τους ενετικούς κατασκευαστές καθρεφτών να έρθουν για να δημιουργήσουν κάποιους καθρέφτες ειδικά για το παλάτι. Ο θρύλος λέει, ότι προκειμένου να διατηρηθεί το μονοπώλιο και οι τεχνίτες να μην δώσουν τα μυστικά τους αλλού, η ενετική κυβέρνηση τους απαγόρευσε να εγκαταλείψουν την πόλη υπό την απειλή της θανατικής ποινής.

Η Συνθήκη των Βερσαλλιών υπογράφηκε στο Hall of Mirrors
Το Hall of Mirrors έχει φιλοξενήσει άπλετη λαμπρότητα με την πάροδο των ετών, με το δωμάτιο να φωτίζεται αρχικά από 20.000 κεριά για να μετατραπεί σε «διάδρομο φωτός» σε ειδικές περιστάσεις. Εκεί έλαβαν χώρα μερικές από τις πιο σημαντικές στιγμές της ιστορίας, με σημαντικότερη την υπογραφή της Συνθήκης των Βερσαλλιών. Η Συνθήκη ήταν η πιο σημαντική από τις ειρηνευτικές συνθήκες που έθεσαν τέλος στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, τερματίζοντας την κατάσταση πολέμου μεταξύ της Γερμανίας και των Συμμαχικών Δυνάμεων. Υπογράφηκε στις 28 Ιουνίου 1919 στις Βερσαλλίες, ακριβώς 5 χρόνια μετά τη δολοφονία του Αρχιδούκα Franz Ferdinand.



Ο βασιλιάς έτρωγε κρύα γεύματα καθώς η κουζίνα ήταν πολύ μακριά από την τραπεζαρία 
Το παλάτι ήταν μεγάλο, αλλά ένα μειονέκτημα σε όλο αυτό ήταν η απόσταση μεταξύ της κουζίνας και των τραπεζαριών. Με μερικές φορές πάνω από 5.000 άτομα να τρέφονται. Δυστυχώς, για τον βασιλιά, η απόσταση από τη θέση του μέχρι την κουζίνα ήταν τόσο μακριά, που τα γεύματά του συχνά σερβίρονται κρύα. Τελικά, τον 18ο αιώνα, ο Λουδοβίκος ΙΕ' είχε ιδιωτικές κουζίνες χτισμένες στα ιδιωτικά του διαμερίσματα.

Η Μαρία Αντουανέτα είχε ένα ιδιωτικό ρομαντικό κρησφύγετο
Η Mαρία Αντουανέτα ήταν σύζυγος του Λουδοβίκος ΣΤ' και είχε το δικό της κτήμα που ονομάζεται «The Petit Trianon». Χρησιμοποίησε την κατοικία ως το δικό της προσωπικό καταφύγιο και περιελάμβανε ένα θέατρο και μια αγροτική περιοχή που παρήγαγε φρέσκα λαχανικά και γαλακτοκομικά προϊόντα. Επίσης υπήρχε ένας «ναός αγάπης», αποτελούμενος από μια στρογγυλή κιονοστοιχία με κέντρο ένα άγαλμα του Έρωτα. Κοντά στο ναό, είχε χτίσει ένα ιδιωτικό σπήλαιο, που ήταν μια απομονωμένη περιοχή σαν σπηλιά με βλάστηση. Υποτίθεται ότι είχε δύο εισόδους, γεγονός που μοιάζει με την τέλεια απόδραση για μυστική συνάντηση - αν και ο σκοπός του δεν έχει επιβεβαιωθεί ποτέ.



Το παλάτι έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην επιστημονική έρευνα
Το παλάτι ήταν φυσικά ένας τόπος πολυτέλειας και ψυχαγωγίας, αλλά διαδραματίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην επιστημονική έρευνα. Κατά τη διάρκεια της περιόδου του Διαφωτισμού, τόσο ο Λουδοβίκος ΙΕ΄ όσο και ο Λουδοβίκος ΙΣΤ' ήταν παθιασμένοι με την επιστήμη και συνέλεξαν όργανα που είχαν χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια πειραμάτων στην ωρολογία, την αστρονομία και τη χαρτογραφία. Ακόμα οι γιατροί απομόνωσαν πολλά ζώα και οι ερευνητικές δραστηριότητες που πραγματοποιήθηκαν στις Βερσαλλίες οδήγησαν αργότερα στη δημιουργία κτηνιατρικών σχολών. Επίσης, με τόσο μεγάλους κήπους, σημειώθηκε πρόοδος στους τομείς της βοτανικής και της γεωργίας. Ο κήπος αποτελούσε σπίτι 400 είδη βοτάνων από όλο τον κόσμο, όπως ανανά, βανίλια, καφέ και πολλών άλλων.

Η βασιλική πύλη καταστράφηκε κατά τη Γαλλική Επανάσταση
Με όλη αυτή την πολυτέλεια μέσα στο παλάτι, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι λαοί της Γαλλίας αποδοκίμαζαν τις Βερσαλλίες, με πολλούς ανθρώπους έξω από την πύλη του παλατιού να είναι φτωχοί και λιμοκτονούμενοι. Ο πλούσιος τρόπος ζωής της Μαρίας Αντουανέτας ήταν ιδιαίτερα μισητός από το λαό. Κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης που ξεκίνησε το 1789, η γαλλική επαναστατική κυβέρνηση διέταξε να διαλυθεί η μπροστινή πύλη, η οποία ήταν πλήρως καλυμμένη με χρυσό. Το 2008, η πύλη αναδημιουργήθηκε και διακοσμήθηκε εκ νέου με 100.000 φύλλα χρυσού.



Το κακάο ήταν το επίσημο ρόφημα 
Ενώ υπήρχε μια γενναιοδωρία φαγητού και ποτού σε συνεχή προσφορά στις Βερσαλλίες, το ποτό επιλογής για τον Λουδοβίκο τον ΙΕ' ήταν η ζεστή σοκολάτα Και έτσι, το αγαπημένο του βασιλιά έγινε το αγαπημένο όλων. Το ποτό κακάο ήταν μια λιχουδιά τότε και θεωρήθηκε ως εξωτική επιλογή για τους βασιλείς. Υπήρχε τότε συζήτηση για τα αφροδισιακά εφέ της σοκολάτας, οπότε φυσικά ο βασιλιάς έδινε πολλά φλιτζάνια στις ερωμένες που τον επισκέπτονταν, ακόμη και μερικές φορές φτιάχνοντας το ο ίδιος, κάτι που για έναν βασιλιά ήταν τότε εντελώς ανάρμοστο. Ακόμη και η Mαρία Αντουανέτα είχε μια αγάπη στη ζεστή σοκολάτα. Το 1770, όταν παντρεύτηκε τον Λουδοβίκο τον IΣΤ', έφερε τον δικό της σοκολατοποιό, του οποίου ο πολύ εξειδικευμένος τίτλος ήταν «Chocolate maker to the Queen».

Τα δοχεία δωματίων ήταν κατασκευασμένα από ασήμι
Τα μέλη της βασιλικής οικογένεια είχαν στα δωμάτιά τους ένα είδος καρέκλας τουαλέτας, όπου ένα δοχείο τοποθετούταν κάτω από ένα κάθισμα με μια τρύπα και αλλάζονταν από το προσωπικό. Ενώ όλοι οι άλλοι είχαν επίσης δοχεία, δεν είχαν πάντα την αξιοπρέπεια ενός ξεχωριστού δωματίου, με πολλά δοχεία να τοποθετούνται απλά στις γωνίες των δωματίων σε όλο το παλάτι. Ακόμη και τα δοχεία θαλάμου στις Βερσαλλίες ήταν κατασκευασμένα από ασήμι. Τελικά, υπό τη βασιλεία του Λουδοβίκου του  ΙΕ' τουαλέτες που ονομάστηκαν « à l'anglaise» εγκαταστάθηκαν στα ιδιωτικά του διαμερίσματα.


  

Tags:Παρίσι αξιοθέατα Βερσαλλίες 

Προηγούμενο

Oνειρικά καταλύματα που ξεχώρισαν την περασμένη δεκαετία.

Επόμενο

Τα παραδεισένια και όχι τόσο γνωστά νησιά της Μεσογείου.