Βόλτα στο πιο όμορφο βιβλιοπωλείο του κόσμου.


Το ρητό λέει «Τα βιβλία είναι το παράθυρο μας στον κόσμο». Και όντως οποιoδήποτε βιβλίο είναι ικανό να μας ανοίξει νέους ορίζοντες και να μας ταξιδέψει. Ίσως όμως τα βιβλία που βρίσκονται στο ολοκαίνουριο βιβλιοπωλείο της Zhongshuge του Πεκίνου, να μας πηγαίνουν ένα βήμα παραπέρα. Η Zhongshuge είναι μια μικρή αλυσίδα βιβλιοπωλείων στην Κίνα που είναι αρκετά γνωστή για την εκπληκτική εσωτερική της διακόσμηση. Ωστόσο, η πιο πρόσφατη προσθήκη της αλυσίδας, στο πολυκατάστημα Galeries Lafayette στο Xidan Plaza, τραβάει τα βλέμματα σε παγκόσμιο επίπεδο.
Το κατάστημα που θυμίζει τούνελ είναι γεμάτο με χιλιάδες βιβλία τα οποία μπορούν να αγοράσουν οι πελάτες, ενώ περιλαμβάνει μια αίθουσα μελέτης όπου οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν μια καλή ανάγνωση. To κατάστημα διαθέτει ακόμα πολιτιστικό και δημιουργικό χώρο, αλλά και αρκετούς άκρως εντυπωσιακούς χώρους που θα εμπνεύσουν ακόμα και τους πιο αρχάριους αναγνώστες να ξεκινήσουν φανατικά το διάβασμα. 
Το Galeries Lafayette της Zhongshuge σχεδιάστηκε από την εταιρεία σχεδιασμού Li Xiang της X + Living, με έδρα τη Σαγκάη. Η  ίδια ομάδα εργάζεται ταυτόχρονα σε τουλάχιστον τρεις ακόμη τοποθεσίες για την αλυσίδα βιβλιοπωλείων, με γνώμονα και απώτερο στόχο πάντα το high design.«Όλα τα βιβλιοπωλεία που έχουμε σχεδιάσει είναι εμπνευσμένα από τον πολιτισμό του τόπου. Αυτό που τα κάνει να διαφέρουν από τα παραδοσιακά βιβλιοπωλεία, είναι ότι οι κλασικοί κήποι και ο χώρος ανάγνωσης συγκρούστηκαν από τρεις διαφορετικές απόψεις. Συνδέουμε διάφορες λειτουργικές περιοχές με τις διαφορετικές μορφές της διάταξης χώρου. Σκοπός είναι οι επισκέπτες να δείξουν ακόμα περισσότερο ενδιαφέρον και περιέργεια, μπαίνοντας σ’ ένα χώρο που δεν θυμίζει σε τίποτα το κλασσικό βιβλιοπωλείο», δήλωσε ένας από τους εκπροσώπους του X + Living.Aυτό το «κάτι» που κάνει το βιβλιοπωλείο να ξεχωρίζει, δεν είναι ούτε οι σήραγγες ούτε οι περίτεχνοι φωτισμοί. Αλλά το γεγονός ότι στο εσωτερικό, οι επισκέπτες μπορούν να καθίσουν στο café, με την ζεστή ατμόσφαιρα και τα ιδιαίτερα καμπυλωτά τραπέζια των διαφόρων μεγεθών. Η διάταξη αυτή των τραπεζιών φαίνεται τυχαία, αλλά στην πραγματικότητα μιμείται τη συγκέντρωση αρχαίων ανθρώπων σ’ ένα διάσημο κινέζικο πίνακα με τίτλο «Qu Shui Liu Shang», όπου αναπαρίσταται ένα αρχαίο κινεζικό παιχνίδι οινοποίησης που έπαιζαν οι διανοούμενοι. 
Tags:Πεκίνο βιβλιοπωλείο Zhongshuge 

Προηγούμενο

Εκεί που σταμάτησε ο χρόνος: Tα εγκαταλελειμμένα χωριά της Ελλάδας.

Επόμενο

Τα 10 πιο στοιχειωμένα μέρη στο Ηνωμένο Βασίλειο.