Mέρη για να δείτε πριν εξαφανιστούν.


Υπάρχουν σημεία του πλανήτη που δεν θα μείνουν εκεί για πάντα να μας περιμένουν. Ο λόγος είναι απλός αλλά συνάμα και απίστευτος. Τα παρακάτω διάσημα μέρη εξαφανίζονται ή αλλάζουν τόσο δραματικά που χάνουν την αυθεντικότητα και τη μοναδικότητα τους. Μπορεί να μην μπορούμε να τα δούμε άμεσα, αλλά ίσως τα βάλουμε στη λίστα μας με την ελπίδα πως μόλις μπορέσουμε να ταξιδέψουμε, αυτά θα είναι ακόμα εκεί.


Nuuk, Γροιλανδία
Το Νουκ είναι η πρωτεύουσα της Γροιλανδίας, του μεγαλύτερου νησιού στον κόσμο. Με μόνο 15.0000 κατοίκους είναι η πύλη για την Αρκτική, τη χώρα του πάγου, του ατέλειωτου χιονιού και των πολικών αρκούδων. Επίσης, η Γροιλανδία είναι σε καλό δρόμο ώστε να αποκτήσει την ανεξαρτησία της από τη Δανία, ενώ επίσης σχεδιάζει να ξεκινήσει την εκμετάλλευση των τεράστιων ανεκμετάλλευτων μεταλλευμάτων που είναι διαθέσιμα σε όλο το νησί. Αυτό θα φέρει στο νησί χιλιάδες κόσμο, βιομηχανίες που δεν μπορεί να μην το αλλάξουν. 
 
Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος, Αυστραλία
Must προορισμός για όσους επιδίδονται στο σπορ των καταδύσεων. Υποθαλλάσσιος κόσμος μοναδικής ομορφιάς και βιοποικιλότητας κινδυνεύει να χαθεί εξαιτίας της αύξησης της θερμοκρασία των ωκεανών, της ρύπανσης των υδάτων, της ανεξέλεγκτης αλιείας. Όλα αυτά προκαλούν διάβρωση στο μεγαλύτερο κοραλλιογενή ύφαλο της γης. Οι πιο απαισιόδοξοι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι η καταστροφή του δεν μοιάζει με μακρινό εφιάλτη, αλλά για γεγονός που θα συμβεί τα επόμενα σαράντα χρόνια. 
 


Βενετία, Ιταλία
Θα μπορούσε να γίνει μια σύγχρονη Ατλαντίδα, σε αυτό συμβάλει και το γεγονός ότι οι πλημμύρες αυξάνονται συνεχώς τα τελευταία χρόνια με τους επιστήμονες να μην δίνουν σαφή απάντηση για το πόσο η ρομαντική πόλης θα μένει πάνω από την επιφάνεια του νερού. 

Θιβέτ
Από την στιγμή που η Κίνα πήρε τον έλεγχο της περιοχής το 1950, τα πάντα εκεί αλλάζουν με γρήγορους ρυθμούς και όχι προς τη καλύτερη δυνατή κατεύθυνση. Η γλώσσα των ιθαγενών, ο πολιτισμός, τα τοπικά ιδιώματα εξαφανίζονται και ο χαρακτήρας αυτής της σπάνιας γειτονιάς του πλανήτη αλλοιώνεται. Επικίνδυνα. 

Νησί του Πάσχα, Χιλή
Είναι διάσημο για τα εκατοντάδες σκαλιστά μονόλιθα αγάλματα. Ο μόνιμος πληθυσμός του ανέρχεται μόλις στους 5000 κατοίκους και το μισό περίπου αυτών είναι ιθαγενείς. Ο λόγος που απειλείται είναι ο  υπερβολικός σύγχρονος πολιτισμός που φτάνει τα τελευταία χρόνια στο νησί. Πολυτελή οικολογικά θέρετρα, τεράστια εισροή ταξιδιωτών και μεγάλα τουριστικά κεφάλαια που ψάχνουν ανόθευτους προορισμούς με μανία θέτουν τη μοναδικότητα του σε άμεσο κίνδυνο. Οι ντόπιοι φοβούνται πως αν όλα τα παραπάνω συνεχιστούν με αυτούς τους ρυθμούς σε λίγα χρόνια, η πατρίδα τους δεν θα θυμίζει πολλά από εκείνη που γνώρισαν. Ταυτόχρονα ενώ ανησυχούν για την τύχη των πετρογλυφικών του νησιού, των ζωγραφιών στα σπήλαια, των μονόλιθων αγαλμάτων, γνωστά και ως moai, αλλά και του υποθαλάσσιου πλούτου. 
Ανταρκτική
Σύμφωνα με τη NASA, η παγωμένη ήπειρος της Ανταρκτικής αποψύχεται σε πολύ γρηγορότερους ρυθμούς από ότι νομίζουμε. Ακόμα και οι προσπάθειες που καταβάλουν οι επιστήμονες για να αποτρέψουν το λιώσιμο των πάγων της, δεν φαίνεται πως αρκούν. Για να φτάσει κανείς εδώ όμως δεν είναι πια τόσο εύκολο, μιας και τα κρουαζιερόπλοια πλέον δεν πλέουν στα στενά. Όμως αξίζει την προσπάθεια. 
 
Machu Picchu και Choquequirao, Περού
Και τα δυο βρίσκονται στην ιερή κοιλάδα της πρωτεύουσας των Ίνκα. Η φυσική, σπάνια, παγανιστική και αρχαία ομορφιά που αποπνέουν κινδυνεύουν να καταστραφούν κυρίως εξαιτίας του μαζικού τουρισμού των τελευταίων χρόνων. Η περουβιανή κυβέρνηση μάλιστα ανακοίνωσε πρόσφατα την κατασκευή ενός τελεφερίκ 3 μιλίων στην «αδελφική πόλη» του Μάτσου Πίτσου. 

Panajachel, Guatemala
Είχε ανακηρυχτεί ως ένας από τους πιο μποέμ προορισμούς του κόσμου με σοφιστικέ ταξιδιώτες να φτάνουν σχεδόν από όλο τον κόσμο για να απολαύσουν το πολυπολισμικό χαρακτήρα της. Όμως, οι έμποροι ναρκωτικών που λυμαίνονται την περιοχή δημιουργούν συγκρούσεις και αναταραχές, οι οποίες αν δεν σταματήσουν θα βγάλουν από το τουριστικό χάρτη τη πανέμορφη Panajachel.

Όρος Κιλιμάντζαρο, Τανζανία
Λίγα μέρη της γης έχουν προικιστεί με τέτοια γραφικότητα και θεατρική ομορφιά. Εδώ, βρίσκεται και η ψηλότερη και πάντα χιονισμένη κορυφή της Αφρικής, αυτή που ενέπνευσε και τον Χέμινγουεϊ να γράψει το διήγημα «Τα χιόνια του Κιλιμάντζαρο». Οι πρόσφατες μελέτες εφιστούν την προσοχή και αναφέρουν ότι τα χιόνια του ηφαιστειογενούς όρους αναμένεται να εξαφανιστούν, αλλάζοντας το σκηνικό για πάντα. 
Culebra και Vieques, Πουέρτο Ρίκο
Δυο επίγειοι, παρθένοι νησιωτικοί παράδεισοι ανοικτά της ανατολικής ακτής του Πουέρτο Ρίκο που είχαν καταφέρει να σωθούν από τις  στρατιωτικές ασκήσεις του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ. Η υπερανάπτυξη όμως σήμερα έρχεται να καταστρέψει ότι περισώθηκε τότε. Οι ντόπιοι ανησυχούν ότι τα νησιά δεν θα παραμείνουν «παρθένα» για αρκετό καιρό ακόμη και θα νικηθούν από την χωρίς μέτρο διαχείριση του τουριστικού κύματος.

Taj Mahal, Ινδία
Πολλοί παγκόσμιοι οργανισμοί όπως η UNESCO προτείνουν στους υπεύθυνους της χώρας να κλείσουν το Taj Mahal για να το γλιτώσουν από κυρίως από την ατμοσφαιρική ρύπανση που έχει διαβρώσει το εξωτερικό του κτιρίου. Μπορεί το υπουργίο τουρισμού τις Ινδίας να αρνείται προς το παρόν να το κλείσει, αλλά κάποια στιγμή οι εμπειρογνώμονες λένε πως θα αναγκαστεί. Αβάνα, Κούβα 
Η μεγαλύτερη πόλη της Καραϊβικής έχει το δικό της χαρακτήρα. Αφήνει στον κάθε επισκέπτη το δικό της αποτύπωμα. Την έχουμε στο μυαλό μας με ντόπιους να καπνίζουν πούρα στις αυλές, με αυτοκίνητα αντίκες από τα 50s παρκαρισμένα έξω από κτίρια αποικιακής αρχιτεκτονικής. Τα τελευταία χρόνια όμως η Κούβα μοιάζει να αλλάζει και να χάνει μέρος από την αυθεντικότητα της και ίσως κινδυνεύει να μετατραπεί σε μια ακόμη πόλη copy paste. 


Sapa, Βιετνάμ 
Μια απομακρυσμένη πόλη στα βουνά του Βόρειου Βιετνάμ, περιτριγυρισμένη από απέραντα λιβάδια. Ένα μαγικό χωριό με αυθεντικούς ντόπιους που όμως αρχίζουν και το ανακαλύπτουν οι ταξιδιωτικοί πράκτορες. Και αυτό σε λίγα χρόνια θα είναι μοιραίο για την μοναδική του προσωπικότητα. 


 

 

Tags:μέρη must see τι να δω 

Προηγούμενο

Oι 10 πιο παράξενοι δρόμοι στον κόσμο.

Επόμενο

H πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο.