Οι πιο εντυπωσιακοί καταράκτες.

Το να βλέπεις ένα ουράνιο τόξο, ανεξάρτητα από το πόσο φευγαλέο είναι ένα πολύ θεαματικό. Ενώ μπορεί να σας φαίνεται σπάνιο να το δείτε, αποδεικνύεται ότι υπάρχει ένα μέρος, το οποίο σας εγγυάται ότι μπορεί να βλέπετε ουράνιο τόξο - σχεδόν - κάθε μέρα. Και αυτό το μέρος δεν είναι άλλο από την Χαβάη.

Τα ουράνια τόξα είναι μερικά από τα πιο εντυπωσιακά οπτικά φαινόμενα στον φυσικό κόσμο και η Χαβάη είναι ευλογημένη με μια εκπληκτική αφθονία από αυτά. Τα ουράνια τόξα στη Χαβάη είναι ταυτόχρονα τόσο εκπληκτικά, αλλά και τόσο συνηθισμένα, που εμφανίζονται στα τραγούδια και τους θρύλους, στις πινακίδες κυκλοφορίας και στα ονόματα των αθλητικών ομάδων και των τοπικών επιχειρήσεων της χώρας. Οι επισκέπτες και οι ντόπιοι αφήνουν συχνά τα αυτοκίνητά τους στην άκρη του δρόμου, για να φωτογραφίσουν τις φωτεινές ζώνες χρωμάτων.
Πώς είναι οι Χαβανέζοι ευλογημένοι με τόσα πολλά ουράνια τόξα; Φαίνεται πως τα νησιά φιλοξενούν όλα τα απαραίτητα συστατικά για τη δημιουργία τέλειων ουράνιων τόξων μέρα με τη μέρα. Ο μοναδικός συνδυασμός ανέμων της Χαβάης, των νεφών, του ορεινού εδάφους και του καθαρού αέρα, όλα αυτά του δίνουν το τέλειο κλίμα για την παραγωγή ουράνιου τόξου.

Με εξαίρεση κάποια ηφαιστειακή ομίχλη, η ατμόσφαιρα είναι πολύ καθαρή στα νησιά της Χαβάης, επειδή είναι τόσο μακριά από πηγές ρύπανσης. Αυτό οδηγεί σε πολύ έντονη ηλιοφάνεια, που παράγει ένα λαμπερό ουράνιο τόξο. Πέρα από την παρουσία τους στον ουρανό, η τοπική πίστη σε αυτό που αντιπροσωπεύουν τα ουράνια τόξα, κάνει το κράτος το πρωταρχικό μέρος, ώστε να ονομαστεί η πρωτεύουσα του ουράνιου τόξου.Η πολιτιστική σημασία των ουράνιων τόξων αντικατοπτρίζεται στη γλώσσα της Χαβάης, η οποία έχει πολλές λέξεις και φράσεις για να περιγράψει την ποικιλία των διαφορετικών σχημάτων. Υπάρχουν λέξεις για τα ουράνια τόξα που προσκολλώνται στη γη (uakoko), για τους όρθιους άξονες ουράνιων τόξων (kahili), για τα ελάχιστα ορατά ουράνια τόξα (punakea) και για τα φεγγαρόσχημα (a nuenue kau po), μεταξύ άλλων. Στη μυθολογία της Χαβάης, το ουράνιο τόξο είναι ένα σύμβολο μετασχηματισμού και ένα μονοπάτι μεταξύ της Γης και του Ουρανού, όπως συμβαίνει σε πολλούς πολιτισμούς σε όλο τον κόσμο.

Υπάρχει ακόμα και μια εφαρμογή, η RainbowChase, η οποία βοηθάει τόσο τους Χαβανέζους όσο και τους επισκέπτες των νησιών να εντοπίσουν όσο το δυνατόν περισσότερα ουράνια τόξα. Η εφαρμογή αντλεί πληροφορίες για τον καιρό, για να βοηθήσει τους χρήστες να βρουν πιθανές συνθήκες ουράνιου τόξου σε κοντινή απόσταση, ενώ σχεδιάζεται να επεκταθεί η κάλυψή της σε ολόκληρο τον κόσμο τους επόμενους μήνες.

Tags:Χαβάη ουράνιο τόξο 

Προηγούμενο

Tα 10 καλύτερα μανάβικα της Αθήνας

Επόμενο

Tα 10 καλύτερα μανάβικα της Αθήνας