6 τρόποι να γίνετε καλύτεροι ταξιδιώτες μετά το lockdown

Όταν τα πάντα γύρω μας αλλάζουν, ο τρόπος που ταξιδεύουμε δε θα μπορούσε να μείνει ο ίδιος. Κάνοντας στροφή προς ένα πιο οικολογικό μοντέλο τουρισμού και προσεγγίζοντας τα ταξίδια όχι μόνο από τη σκοπιά της χλιδής και της πολυτέλειας, αλλά προσπαθώντας να αφήσουμε το χαμηλότερο αποτύπωμα, βοηθάμε τον πλανήτη να ξανα βρει τις ισορροπίες του. 

Ενισχύστε τον εγχώριο τουρισμό
Πόσοι από εμάς, όταν είχαμε την ευκαιρία να ταξιδέψουμε, δεν επιλέγαμε πάντα έναν προορισμό στο εξωτερικό αφήνοντας τις ομορφιές της χώρας μας για αργότερα; Είναι ανάγκη τώρα, περισσότερο από ποτέ να επενδύσουμε σε ταξίδια εντός Ελλάδας, εφόσον μάλιστα τα έσοδα στον τομέα του τουρισμού έχουν μειωθεί κατακόρυφα. Διαμονή σε γραφικά χωριά, βόλτα σε ήρεμες λίμνες, πεζοπορία στα βουνά μας με θέα κατακόρυφες χαράδρες, είναι λίγοι μόνο από τους κρυμμένους θησαυρούς που έχουμε να ανακαλύψουμε.


 
Ξανασκεφτείτε το πριν κλείσετε αεροπορικά εισιτήρια
Μετά από τις μαζικές ακυρώσεις των αεροπορικών πτήσεων, μειώθηκε αισθητά η ατμοσφαιρική ρύπανση και τα επίπεδα του διοξειδίου του αζώτου. Επανεξετάζοντας το ενδεχόμενο να κάνουμε ένα ταξίδι, το οποίο περιλαμβάνει το αεροπλάνο ως μέσο μεταφοράς, δε βοηθάει μόνο στην οικολογία, αλλά μας απαλλάσσει από τους εντατικούς, υγειονομικούς ελέγχους και τις αυξημένες τιμές των εισιτηρίων, τις αλλαγές δηλαδή που θα παρατηρηθούν μετά από την καραντίνα και το άνοιγμα των συνόρων. Επιπλέον, σκεφτείτε να προτιμήσετε μία αεροπορική εταιρεία, η οποία επενδύει σε νέες, “πράσινες” τεχνολογίες, ενώ ενδιαφέρεται επίσης και για την οικονομική ευημερία του προσωπικού της.
 
Φτάστε στον προορισμό σας με άλλα μέσα
Μπορεί να βιάζεστε να επισκεφθείτε τον επόμενό σας προορισμό, αλλά το ενδεχόμενο να φτάσετε με μια μικρή καθυστέρηση, σας προσφέρει νέες επιλογές. Για παράδειγμα, το ταξίδι με τρένο περνώντας από ψηλές γέφυρες και εκπληκτικά φαράγγια σας προσφέρει μία κρυφή μεριά της φύσης και φανταστική θέα, που θα ήταν δύσκολο να προσεγγίσετε αλλιώς. Αντίστοιχα, το ταξίδι με αυτοκίνητο ή ακόμα και με μηχανή ή ποδήλατο κρύβει τις δικές του εκπλήξεις και συγκινήσεις. Άλλωστε, δεν υπάρχει πιο γλυκιά χαρά για τον ταξιδιώτη από την προσδοκία να φτάσει στον προορισμό του.
 


Σεβαστείτε τους ντόπιους
Σίγουρα οι σχέσεις μεταξύ των ντόπιων και των ταξιδιωτών αποτελούν αμοιβαίες συναλλαγές και η αλήθεια είναι ότι χρειαζόμαστε ο ένας τον άλλον, όμως είναι πάντα σημαντικό να θυμόμαστε ότι θα συνεχίσουν να ζουν εκεί και αφότου φύγουμε. Σεβαστείτε την κουλτούρα τους και αδράξτε την ευκαιρία να μάθετε περισσότερα πράγματα για αυτήν, για τη ζωή τους, για τα τοπικά προϊόντα, αναπτύσσοντας πιο ποιοτικές σχέσεις.
 
Προτιμήστε μικρά ξενοδοχεία
Στο πλαίσιο των ποιοτικών σχέσεων, επιλέξτε για τη διαμονή σας, μία μικρή ξενοδοχειακή μονάδα ή μία οικογενειακή επιχείρηση, αντί για ένα μεγάλο ξενοδοχειακό συγκρότημα. Θα ζήσετε μία πιο αυθεντική εμπειρία, θα ενισχύσετε την τοπική κοινότητα, ενώ το προσωπικό θα σας δώσει πιο ιδιαίτερες επιλογές και προτάσεις, με το δικό του γούστο, για το μέρος που επισκέπτεστε.


 
Αγοράστε οικολογικές συσκευασίες και προϊόντα
Τα χημικά από τα προϊόντα που κουβαλάμε μαζί μας όταν ταξιδεύουμε, όπως για παράδειγμα το σαμπουάν, μπορούν και βλάπτουν το οικοσύστημα, ειδικότερα όταν επισκεπτόμαστε κάποιον παρθένο προορισμό στην καρδιά της φύσης. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να προμηθεύεστε οικολογικά προϊόντα με ανακυκλώσιμες συσκευασίες, να μειώσετε τη χρήση πλαστικού και να μη χρησιμοποιείτε ή να μην παίρνετε μαζί σας τις μίνι συσκευασίες των ξενοδοχείων.

Tags:οικολογία ταξίδια Βελτίωση ενίσχυση τουρισμός 

Προηγούμενο

Γαλαξίδι: Τα καλύτερα value for money ξενοδοχεία του

Επόμενο

Low budget αποδράσεις στην Ευρώπη για την άνοιξη