Αυτή τη φορά θα μείνουμε μακριά από τα αναγεννησιακά palazzi και τους αμπελώνες της Τοσκάνης για να κατευθυνθούμε στις ακτές της. Η Maremma, ποτέ δεν πούλησε την ψυχή της ούτε υπέκυψε στη δημοτικότητά της. Είδωλο ναι, ντίβα ποτέ.
Τοσκάνη: Απόδραση στα καλοκαιρινά στέκια της
Οι ντόπιοι λένε πως δεν υπάρχει πιο αυθεντικό κομμάτι από την παραθαλάσσια περιοχή στο νότο της Τοσκάνης: βίλες, κορυφαία εστιατόρια, απέραντες αμμουδερές παραλίες με κρυστάλλινα νερά, πεύκα και κυπαρίσσια συνθέτουν το σκηνικό στον τόπο όπου τα μέλη της ιταλικής αριστοκρατίας κάνουν διακοπές και κυνηγούν αγριόχοιρους. Η εποχή που η Maremma ήταν η γη των ληστών, των Ιταλών καουμπόηδων και των βάλτων έχει περάσει ανεπιστρεπτί και πλέον αποτελεί το πιο exclusive μέρος διακοπών της κεντρικής Ιταλίας.
Αυτό το μέρος σε ξαφνιάζει. Σήμερα όπως και αιώνες πριν, όταν ο
Δάντης έγραφε τη Θεία Κωμωδία του και ανέφερε τη
Maremma στο Καθαρτήριο. Ολόκληρη η περιοχή το καλοκαίρι γεμίζει με ψαγμένους επισκέπτες, Ιταλούς πολιτικούς και μάνατζερ αλλά και τους πανταχού παρόντες Ρώσους μεγιστάνες που αράζουν τα υπερπολυτελή γιοτ στην αστραφτερή Marina di Scarlino της πόλης Puntone, στην οποία ο Leonardo Ferragamo – του γνωστού οίκου – επένδυσε αρκετά εκατομμύρια ευρώ. Στους λόφους πάνω από τη μαρίνα, στο χωριό Gavorrano ο διάσημος αρχιτέκτονας
Renzo Piano δημιούργησε ένα εντυπωσιακό οινοποιείο, το Rocca di Frassinello. Λίγο πιο νότια, στο
Castiglione della Pescaia, ο κοσμοπολίτης σεφ Alain Ducasse δημιούργησε το πιο hot ξενοδοχείο της περιοχής.
Συνεχίζοντας στο νότο της Maremma φτάνει κανείς στο μεσαιωνικό και αγαπημένο των καλλιτεχνών Capalbio, λίγο πριν περάσει απέναντι στο πιο λαμπερό Monte Argentario, το ακρωτήριο-πρώην νησί που ενώνεται με την ηπειρωτική Ιταλία με τρεις υπερυψωμένους δρόμους.
Οι πλούσιοι Ρωμαίοι πάντα το επέλεγαν για τις διακοπές τους: άλλοι με κατεύθυνση το Porto Santo Stefano με την εντυπωσιακή μαρίνα, άλλοι στο πολύχρωμο Porto Ercole όπου πέθανε το 1610 ο ζωγράφος Καραβάτζιο και πιο λίγοι στο Orbetello, το ψαροχώρι με την γαλάζια λιμνοθάλασσα.
Δείτε τις καλύτερες προτάσεις διαμονής στη Maremma πατώντας επόμενο.
Πού να μείνετε
Ιl Pellicano Απόλυτη πολυτέλεια και κομψότητα σ επεριζήτητο σημείο κρεμασμένο σε λόφο πάνω από τη θάλασσα. VIP θαμώνες απομονώνονται στα δωμάτια και τις βίλες με τη ρουστίκ αισθητική, τοίχους στο χρώμα της τερακότα, ολάνθιστους κήπους και πισίνες (Località Sbarcatello 58019, Porto Ercole, τηλ.: 0039 0564 858111,
www.pellicanohotel.com).
L'Andana Ο Alain Ducasse μεταμόρφωσε την πέτρινη βίλα όπου έκανε τις καλοκαιρινές διακοπές του ο Δούκας της Τοσκάνης το 16ο αιώνα σε boutique ξενοδοχείο με 33 δωμάτια που αποθεώνουν το rustic-chic. Πισίνα με άλατα στους 37 βαθμούς Κελσίου ακριβώς, απολέπιση σώματος με ευκάλυπτο, γκρέιπφρουτ και αιθέρια έλαια στο ESPA Spa και βόλτες με άλογα και ποδήλατα στους γύρω λόφους (Località Badiola, Castiglione della Pescaia, τηλ.: 0039 0564 944321,
www.andana.it).
Locanda Rossa Από τις πιο πρόσφατες αφίξεις, το μοντέρνο eco-resort βρίσκεται μέσα σε ελαιώνα 12 δωμάτια και 4 διαμερίσματα με πισίνα και υπέροχη θέα στη θάλασσα (11B Strada Capalbio-Pescia Fiorentina, τηλ.: 0039 0564 890 462,
www.locandarossa.com).
Δείτε τις καλύτερες προτάσεις για φαγητό πατώντας επόμενο.Πού να φάτε
ll Pellicano Ρομαντικό δείπνο στο τιμημένο με δύο αστέρια Michelin εστιατόριο όπου ο σεφ Antonio Guida χρησιμοποιεί μόνο βιολογικές πρώτες ύλες. Περιζήτητα τα τραπέζια στη βεράντα με υπέροχη θέα στη θάλασσα (Località Sbarcatello 58019, Porto Ercole, τηλ.: 0039 0564 858111, www.pellicanohotel.com).

Trattoria Toscana Η πρώην αποθήκη σιτηρών αποτελεί το μοναδικό εστιατόριο του Alain Ducasse σε όλη την Ιταλία και δεν θα μπορούσε να μην έχει τιμηθεί με αστέρι Michelin. Κλασικά τοπικά πιάτα όπως arista alla fiorentina (ψητό χοιρινό με δεντρολίβανο, σκόρδο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι) συνοδεία Chianti με φόντο τους αμπελώνες (Località Badiola, 58043, Castiglione della Pescaia, τηλ.: 0039 0564 944322, www.trattoria-toscana.it).

I Pescatori Στον πρώην στάβλο που πλέον ανήκει στην ένωση ψαράδων της πόλης, οι ψαράδες ψήνουν τα ψάρια που ξεφορτώνουν καθημερινά τα καΐκια τους και τα σερβίρουν στους φωνακλάδες συμπατριώτες τους. Περιζήτητα τα καπνιστά χέλια από τη λιμνοθάλασσα και τα σπαγγέτι με αυγοτάραχο (14 Via Giacomo Leopardi, Orbetello,τηλ.: 0039 0564 860 611).