Νορβηγία: 5 ταξίδια-εμπειρίες ζωής

Ανακαλύπτουμε τα ανέγγιχτα τοπία της Νορβηγίας με κάθε τρόπο: με τρένο από το design Όσλο στο καρτποσταλικό Μπέργκεν, με βάρκα στα νησάκια του Solund και σκαρφαλώνουμε πάνω από τα φιόρδ για θέα που κόβει την ανάσα.

Με το τρένο από το Όσλο στο Μπέργκεν

Για πολλούς, η διαδρομή των 500 χιλιομέτρων με το τρένο από το Όσλο στο Μπέργκεν είναι η πιο γραφική του κόσμου περνώντας μέσα από τοπία μοναδικής ομορφιάς. Συνταξιδιώτες μας, τουρίστες με τα πρόσωπα και τις φωτογραφικές μηχανές τους κολλημένες στα τζάμια αλλά και ντόπιοι εργαζόμενοι που “τολμούν” να αγνοήσουν το τοπίο κι αφοσιώνονται στo laptop τους ή κοιμούνται.
 
  
 
 
 
Σύντομα, νιώθουμε τα τζάμια να παγώνουν καθώς σκαρφαλώνουμε σε πάνω από 1.000 μέτρα υψόμετρο σε ένα εξωπραγματικό τοπίο από ογκόλιθους, χιόνια, ορεινά περάσματα και τούνελ σκαμμένα στους βράχους. Η σιδηροδρομική γραμμή εγκαινιάστηκε το 1909 ως κατασκευαστικό θαύμα και παραμένει μια από τις πιο εντυπωσιακές παγκοσμίως. Το τρένο ξεκινά από τον κεντρικό σταθμό του Όσλο το ταξίδι του προς τη δύση. Όσο απομακρυνόμαστε, τα αυστηρά διαμερίσματα και τα γραφεία της πόλης δίνουν τη θέση τους σε καταπράσινα λιβάδια λουσμένα στο μεσημεριανό φως. Διάσπαρτες, ξύλινες κόκκινες και μουσταρδί αγροικίες.
 
 
 
 
Στο σταθμό του μικροσκοπικού Finse, οι επιβάτες κατεβαίνουν φορώντας βαριές μπότες με την ανάσα τους να ξεχωρίζει στον παγωμένο αέρα. Πρόκειται άλλωστε για τον υψηλότερο, κύριο, σιδηροδρομικό σταθμό στην Ευρώπη, σε υψόμετρο 1.222 μέτρων, στο χωριό που δημιουργήθηκε από χιλιάδες ανειδίκευτους εργάτες που με αξίνες και εκρηκτικά έσκαβαν τα βουνά κάτω από αντίξοες συνθήκες. Από το Finse, το τρένο κατεβαίνει στις κοιλάδες στα δυτικά της χώρας μέσα σε καταπράσινες εκτάσεις, ποτάμια και φουντωτά πεύκα για να καταλήξει στο καρτποσταλικό Μπέργκεν.
 
 
 
Πατήστε "επόμενο" και διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου.
 
Credit photos: visitnorway.com
Tags:Νορβηγία Όσλο Bergen Solund Aurlandsfjord Norway Oslo 

Προηγούμενο

Ο γύρος της Ευρώπης με τρένο

Επόμενο

Ο γύρος της Ευρώπης με τρένο