Τα 5 weekend του φθινοπώρου

Παραδινόμαστε νωχελικά στη μελαγχολία του φθινοπώρου. Ανακαλύπτουμε κομμάτια του εαυτού μας σε δαιδαλώδη καλντερίμια, αφήνουμε τις σκέψεις μας να χαθούν ελεύθερες ανάμεσα σ’ ουρανό και κάστρα, και κλείνουμε τους λογαριασμούς μας με το θέρος με μια βουτιά-φινάλε. Αυτά τα μέρη θαρρείς πως πλάστηκαν ειδικά γι’ αυτή την εποχή.

Μονεμβασιά



Γιατί να πάτε τώρα
Γιατί εδώ θα νιώσετε ελεύθεροι. Θα πάτε με το έτερο ήμισυ για να ακολουθήσετε τους ιππότες και τις δεσποσύνες που έχουν δώσει κρυφά ραντεβού στα δαιδαλώδη καλντερίμια. Στη Μονεμβάσια, όμως, θα πάτε και μόνοι για να χορέψετε ένα μοναχικό βαλς δίπλα στα τείχη με τον άνεμο να σας ανακατεύει τα μαλλιά και να παίρνει μαζί του έγνοιες και σκέψεις περιττές. 
 
Πού να μείνετε
Moni Emvasis Suites Στην καρδιά του Βυζαντινού Κάστρου, συνδυάζει πολυτέλεια και υψηλή αισθητική Μόλις τρεις ονειρεμένες σουίτες και εστιατόριο υψηλής γαστρονομίας (τηλ.: 27320 62122, www.moniemvasis.gr).
 
 
  
 
 
Λικίνια Άνοιξε τις πόρτες του τον Αύγουστο του 2011 και αποτελείται από τέσσερα δίπατα πετρόχτιστα κτίρια. Χειροποίητα έπιπλα από ξύλο καρυδιάς, παραδοσιακά τζάκια, στρώματα και λευκά είδη COCOMAT και καλλυντικά Molton Brown στα δωμάτια και τις σουίτες (Κάστρο Μονεμβάσιας, τηλ.: 27320 61939, www.likinia.gr).
 
 
Αρδάμης Άκρως ατμοσφαιρικός ο ξενώνας στο πιο πρώην κυβερνείο του κάστρου επί Ενετών και διοικητήριο επί Τουρκοκρατίας. Hot spot η πολυφωτογραφημένη βοτσαλωτή αυλή που αποτελεί το πιο αυθεντικό μπαλκόνι της Μεσογείου (Κάστρο Μονεμβασιάς, τηλ. 27320 61887, www.ardamis.gr).
 
  
 
 
Πού να φάτε
Χρυσόβουλο Ο σεφ Γιώργος Τσιμπίδης παντρεύει την δημιουργικότητα με τις καλύτερες πρώτες ύλες της λακωνικής γης σε ένα πολύ προσεγμένο χώρο (τηλ.: 27320 62022, www.chrisovoulo.gr, από €20 το άτομο). Ματούλα Σταθερή επιλογή για μαμαδίσιο φαγητό στη σκιά του μεσαιωνικού κάστρου με υπέροχη αυλή με ροδιές και τη θάλασσα να απλώνεται στα πόδια μας. Στο τραπέζι μας αρνάκι λαδορίγανη και η σπεσιαλιτέ κρασάτο χοιρινό με χυμό και φλούδες από πορτοκάλι (τηλ.: 27320 61660, www.matoula.gr, από €15 το άτομο). Μαριάνθη Εδώ και τέσσερις δεκαετίες σερβίρει παραδοσιακή κουζίνα πάνω στο καλντερίμι. Μη χάσετε τον πρωτότυπο μουσακά με μοσχάρι και φέτα αλλά και τα φημισμένα κεφτεδάκια της Μαριάνθης (τηλ.: 27320 61271, από €15 το άτομο).
 
 
  
 
 
Τελευταίο ενσταντανέ Μέσα από τα ανηφορικά και λουλουδιασμένα καλντερίμια της Πάνω Πόλης βρίσκουμε την Αγία Σοφία, την εκκλησία του 1100 μ. Χ., που αιωρείται στο χείλος του κάθετου γκρεμού και θεωρείται πιστό αντίγραφο της Αγίας Σοφιάς στην Κωνσταντινούπολη. Η θέα στην πόλη, τα τείχη και τη θάλασσα από ψηλά θα σας ακολουθεί για πάντα.
 


Ναύπακτος
 
Γιατί να πάτε τώρα Για να κεράσετε την ψυχή σας το πιο γλυκό ηλιοβασίλεμα, από το πάρκο του Θερβάντες. Σαν άλλοι Δον Κιχώτες θα τρέξετε να σώσετε τον ήλιο που θαλασσοπνίγεται στον Κορινθιακό, θύμα της φθινοπωρινής ναυμαχίας. Του δίνετε το φιλί της ζωής και αυτός σας κλείνει ραντεβού την αυγή πίσω από τα τείχη.
 
 
  
 
 
 
Πού να μείνετε
Αρχοντικό της Πέπως English country style σε νεοκλασικό αρχοντικό του 1850, με επτά ρομαντικά δωμάτια (Ιλάρχου Τζαβέλλα 11, τηλ.: 26340 38185-6, http://arxontiko-pepos.gr).
 
 
 
Nafs Hotel Υψηλή αισθητική, δωμάτια που βλέπουν στον Κορινθιακό, στο αίθριο της πισίνας ή το κάστρο, art cafe, πισίνα σε σκηνικό ιαπωνικού μινιμαλισμού και παραλία σε απόσταση αναπνοής για τις τελευταίες βουτιές (Αθανασιάδη Νόβα 33, τηλ: 26340 38216, www.nafshotel.gr).
 
 
Ακτή Ρομαντικό ξενοδοχείο δίπλα στα βενετσιάνικα τείχη, με 46 δωμάτια, έπιπλα αντίκες και δημιουργίες του Philippe Starck (Θ. Κορυδαλέως 3, Γρίμποβο, τηλ: 26340 28464-5, www.akti.gr).
 
 
  
 
 
Πού να φάτε
Κουζίνα Μαρία Λόη Το καλύτερο φαγητό στη Ναύπακτο στα τραπεζάκια στο πλακόστρωτο, με θέα το λιμανάκι. Αυτό που μας ενθουσίασε ήταν το όσο μπούκο και το φινάλε με σοκολατόπιτα (Ανεμογιάννη 3, τηλ.: 2634038411, από €20 το άτομο). Σπιτικό Τεράστια μερίδα λαχανοντολμάδες και χύμα λευκό κρασάκι, κόκορας κοκκινιστός με χοντρό μακαρόνι και φρέσκα ψάρια. Οι τζαμαρίες καδράρουν το λιμάνι (Παραλία Γρίμποβου, τηλ.: 26340 26524, από €10 το άτομο). Πάπουλης Πειραγμένη ελληνική κουζίνα ανατολικά του λιμανιού: αγιορείτικη μελιτζανοσαλάτα με πολτό ψητής μελιτζάνας, πιπεριά Φλωρίνης και κριθαρένιο παξιμάδι, και τέλεια μπριζολάκια κρασάτα με κεφαλογραβιέρα (Σισμάνη και Φορμίωνος, τηλ: 26340 21578, από €12 το άτομο).
 
  
 
 
Τελευταίο ενσταντανέ Στο πάρκο Θερβάντες όπου βρίσκεται ο ανδριάντας του πατέρα του Δον Κιχώτη. Είχε πολεμήσει γενναία στη Ναυμαχία της Ναυπάκτου. Πηγή έμπνευσης για να κυνηγήσουμε τους δικούς μας ανεμόμυλους.



Γαλαξίδι

Γιατί να πάτε τώρα Γιατί το καλοκαίρι είναι πολυσύχναστο και το χειμώνα γεμίζει με ζευγάρια που το επιλέγουν για μια ρομαντική απόδραση ως αντίπαλο δέος στην Αράχωβα. Τώρα το Γαλαξίδι είναι ήρεμο. Περπατήσετε κατά μήκος της παραλιακής, χαζεύοντας τα καπετανόσπιτα και σταθείτε στην Πέρα Πάντα για να δείτε το Γαλαξίδι να λούζεται στο μενεξεδί φως του φθινοπωρινού δειλινού. Εδώ, άλλωστε, κανείς δεν ενοχλεί τον άλλο. Παππούδες καθισμένοι στο παγκάκι εξιστορούν τις αναμνήσεις τους και πιο δίπλα, παρέες νεαρών ακροβατούν ξυπόλητες δίπλα στην τεράστια άγκυρα του λιμανιού καταστρώνοντας σχέδια για το βράδυ. 
 
Galaxidi Genikes 2
 
  
 
 
 
Πού να μείνετε
Στον ατμοσφαιρικό ξενώνα Nostos που στεγάζεται σε διατηρητέο αρχοντικό του 1850 στο κέντρο του Γαλαξιδίου. Ατμόσφαιρα εποχής, σιδερένια κρεβάτια και ζωγραφιστά ταβάνια στα μόλις 6 δωμάτια. Πλούσιο χειροποίητο πρωινό που σερβίρεται - όταν ο καιρός είναι καλός- στην όμορφη πίσω αυλή (Πλ. Ηρώων & Παπαπέτρου, τηλ.: 22650 41266, www.nostoshotel.info). 

Nostos 6

Στο Γανυμήδη, το αρτιστίκ καπετανόσπιτο για να γευτείτε στην ολάνθιστη αυλή το θρυλικό πρωινό της Χρυσούλας: κέικ με βελούδινη κρέμα λεμόνι, chutney, πατέ και τεράστια ποικιλία από μαρμελάδες μαζί με ζεστά ψωμάκια από το φούρνο του κύριου Κώστα (Νικ. Γουργουρή 20, τηλ.: 22650 41328, www.ganimede.gr). 
 
  
 
 
Στο Art Hotel Αρχοντικό για να σας ξυπνούν τα πουλιά που φωλιάζουν στον παραμυθένιο κήπο και να κάθεστε αγκαλιασμένοι στο κρεβάτι ατενίζοντας τη θάλασσα (τηλ.: 22650-42292, www.archodikoarthotel.gr).
 
  
 
 
Πού να φάτε
Μπάρκο της Μαρίτσας Στο δημοφιλέστερο εστιατόριο της περιοχής, η Μαρίτσα μαγειρεύει μύδια αχνιστά με λεμόνι και κουτσομούρα τηγανητή κατευθείαν από το καΐκι, ενώ ο Άγης βάζει όλη του την τέχνη στην αστακομακαρονάδα (Ακτή Οιάνθειας, τηλ.: 22650 41059, από €15 το άτομο). Σκελετόβραχος Στα τραπέζια του βρίσκουν θέση μόνο τα καλύτερα ψάρια και θαλασσινά, όπως κυδώνια και γυαλιστερές που μαγειρεύουν με μεράκι ο Αντρέας και ο Ντίνος. Ο τελευταίος ειδικεύεται και στα γλυκά, με αγαπημένο το εκμέκ καταΐφι (Ακτή Οιάνθειας, τηλ.: 22650 41303, από €15 το άτομο). Μπεμπέλης Ξύλινα δοκάρια και καναπέδες δημιουργούν ιδανικό σκηνικό για να γευτούμε χοιρινό με δαμάσκηνα και φέτα, συκώτι με κρεμμύδια, τοπικά κελέμια, μεγάλα κρεμμύδια δηλαδή γεμιστά με κιμά, ρύζι, ντομάτα και μυρωδικά, αλλά και εξαιρετικό ψαρονέφρι με λαχανικά, όλα μαγειρεμένα από τον Νίκο και την σύζυγό του, την Κρυσταλλία (Ν. Μάμα 20-22, τηλ.: 22650 41677, €14 το άτομο).

Skelovatraxos 3  Skelovatraxos 1
Σκελετόβραχος

Τελευταίο ενσταντανέ: Η βουτιά στα ήρεμα και καθαρά νερά στο Κεντρί και στα λιμανάκια της πόλης αλλά και στο Πεταλό για αχινούς, κυδώνια και φούσκες. Απαραίτητα μαζί σας μαχαιράκι, λεμόνια και ουζάκι. 

Κάντε κράτηση στα καλύτερα ξενοδοχεία της Ελλάδας στις καλύτερες τιμές. 


Πατήστε τη σελίδα 2 για να ανακαλύψετε τα υπόλοιπα φθινοπωρινά weekend.
 
Tags:ξενοδοχεία διαμονή εστιατόρια αξιοθέατα Γαλαξίδι Ύδρα Ναύπλιο Ναύπακτος Μονεμβασιά 

Προηγούμενο

Αρχάνες: Το πιο πολύχρωμο χωριό