Σπέτσες: Τερτίπια των χρωμάτων

Τα πάντα είναι σε διαρκή κόντρα μεταξύ τους. Αρχοντόσπιτα και καρνάγιο. Κίτρινες θάλασσες από ξαλάφτια, θερμή μαλτεζόπετρα και τεχνικολόρ μαρίνες, όπου λευκοντυμένοι σκίπερ τα λένε με τους ηλιοκαμμένους καραβομαραγκούς που μαστορεύουν τα σκαριά της επόμενης Αρμάτας. Τα βερνίκια από τους ταρσανάδες παλεύουν να νικήσουν το άρωμα του πεύκου και των λουλουδιών.





Αυτή την εποχή, γίνεται εισβολή του κόκκινου, του πράσινου και του γαλάζιου στο εκτυφλωτικό λευκό του νησιού. Οι Σπέτσες θα μπορούσαν να είναι ένας πίνακας ζωγραφικής. Νεοκλασικά καπετανόσπιτα, κεραμιδένιες σκεπές, πέτρινες μάντρες από τις οποίες ξεπηδούν λουλούδια, βουκαμβίλιες, μυρωδιές. Γαλάζιο, λευκό και κόκκινο. Αυλές που κρύβουν τα περίφημα βοτσαλωτά: δελφίνι, άγκυρα, σκοινιά, καΐκι, κανόνι, γοργόνες, φρεγάτες με φουσκωμένα πανιά. Παραστάσεις από μια τέχνη που χάνεται. Σε αυτό το νησί παντρεύεται η κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα των κοσμικών και των γαλαζοαίματων με την μελαγχολική ατμόσφαιρα του παλιού λιμανιού και τη μυρωδιά των πούρων με την αλμύρα της θάλασσας. Δεν χορταίνεις να το περπατάς αυτό το νησί. Στη Ντάπια οι προπέλες από τα ασπροκόκκινα water taxi αφρίζουν τα ήρεμα νερά στο λιμανάκι. Βάζουν μπροστά τις μηχανές για να περάσουν απέναντι στην Κόστα τους επιβάτες τους. Στην άλλη άκρη, η Παναγιά η Αρμάτα -που έκανε το θαύμα της το 1822 και σώθηκε το νησί από τους Τούρκους- περιμένει να λάμψει πάλι από τα βεγγαλικά της 8ης Σεπτεμβρίου. Απαλλαγμένο από αυτοκίνητα και ποτισμένο με γενναίες δόσεις ιστορίας, όμορφα αρχοντικά και μπόλικα σημεία για περαντζάδα, προσφέρεται για ανοιξιάτικα weekends με άρωμα εποχής. Εδώ είναι αδύνατο να αντισταθεί κανείς στη βόλτα με αλογάκι ή να γεμίσει τα χείλη με μπόλικη ζάχαρη άχνη από τα αμυγδαλωτά. Οι Σπέτσες είναι νοσταλγία και προσμονή, ιστορία και μυστικισμός, κοσμοπολίτικη απόδραση και μικρή προσωπική επανάσταση.

Shutterstock 176369816

Shutterstock 218775571

 
Διαμονή
Poseidonion Grand Hotel Άνοιξε τις πόρτες του το 2009 ύστερα από πολυετή ανακαίνιση και εξωτερικά θυμίζει resort της Κυανής Ακτής. Τα πολυτελή δωμάτια και οι σουίτες μοιράζονται σε δύο κτίρια ενώ βραβευμένο εστιατόριο και spa συμπληρώνουν τις εντυπωσιακές εγκαταστάσεις του (τηλ.: 22980 74553, www.poseidonion.com).
 
  
 
 
Αρχοντικό Οικονόμου Το καπετανόσπιτο του 1851 με βοτσαλωτές αυλές, πισίνα και ξαπλώστρες κάτω από τις ελιές άνοιξε τις πόρτες του ανακαινισμένο. Στα 6 δωμάτια σιδερένια κρεβάτια με αραχνοΰφαντες κουνουπιέρες. Θέα στη θάλασσα από τις δύο σουίτες. Highlight το σπιτικό πρωινό με γλυκά και μαρμελάδες από τα φρούτα του κήπου (Κουνουπίτσα, τηλ. 22980-73400, www.economouspetses.gr).
 
Oikonomou  Oikonomou2

 
Ορλώφ Resort  Ακατέργαστη πέτρα στους τοίχους, χειροποίητα φωτιστικά, κορμοί δέντρων ως κομοδίνα, χειροποίητα έπιπλα και χτιστά κρεβάτια, γεωμετρική αυστηρότητα έτσι όπως απαιτεί η σπετσιώτικη αρχιτεκτονική. Ξεχωριστή εμπειρία διαμονής η κράτηση στο δίπατο αρχοντικό του 1865 με κήπο και πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα (Παλιό Λιμάνι, τηλ. 22980-75444, www.orloffresort.com).
 
Orlofffresort2  Orloff Resort 1
 
 
Φαγητό
On the Vernadah O βραβευμένος chef Χριστόφορος Πέσκιας "παντρεύει" παραδοσιακές γεύσεις των Σπετσών και της Πελοποννήσου με μια σύγχρονη γαστρονομική ματιά στη θρυλική βεράντα του Posidonion Grand Hotel με θέα στον Αργοσαρωνικό ή τον κήπο. Από τα πιο φημισμένα πιάτα του, το παστίτσιο με φουά γκρα (Ντάπια, τηλ.: 22980 74553, www.poseidonion.com, από €25 το άτομο).
 
On The Verandah


Ορλώφ Από την Ντάπια, το καινούργιο λιμάνι, κατευθυνθείτε προς το Παλιό Λιμάνι και στην είσοδο του λιμανιού θα βρείτε το νεοκλασικό κτίριο που στέγαζε τις Λιμενικές Αρχές το 1802. Για πάνω από δύο δεκαετίες στεγάζει το φημισμένο εστιατόριο του που σερβίρει ραφινάτη ελληνική κουζίνα και πολλά θαλασσινά μεζεδάκια. Μη χάσετε κολοκυθοκεφτέδες με μους φέτας, χταπόδι στη σχάρα με μαυρομάτικα, αχνιστά μύδια και γαρίδες σαγανάκι σε σάλτσα φρέσκιας ντομάτας, φέτα, μυρωδικά και άρωμα ούζου (τηλ.: 22980 75255, από €20 το άτομο).

Orloff Resort 2

Λιοτρίβι Το πρώην ελαιοτριβείο του 1800 μετατράπηκε σε ατμοσφαιρικό εστιατόριο. Καθίστε στα τραπεζάκια πάνω στην μικρή προβλήτα για να δοκιμάσετε ψαρονέφρι γεμιστό με άγρια μανιτάρια, ριζότο με θαλασσινά ή παπαρδέλες με φρέσκο σολομό, βότκα και μπρικ. Εντυπωσιακή η λίστα κρασιών ενώ συχνά φιλοξενεί και live τζαζ ή κουβανέζικες μπάντες (Παλιό λιμάνι, τηλ. 22980 72269, liotrivirestaurant.gr, από €25 το άτομο). 
 
 
 
Νερό της Αγάπης Σε ρομαντικό χώρο όπου κυριαρχεί το λευκό, θα γευτείτε ολόφρεσκα θαλασσινά και ψάρια που καταφτάνουν καθημερινά από το καΐκι των ιδιοκτητών. Παρθένο ελαιόλαδο, φρέσκα ζυμαρικά και λαχανικά από το μποστάνι μπαίνουν στην κουζίνα του. Γευστικότατες γαρίδες με σάλτσα ούζου και κρόκο Κοζάνης, μπαρμπούνι με κριθαράκι, μπούκοβο και ούζο ή καλομαγειρεμένο χταποδάκι με μανιτάρια πλευρώτους και κρεμμυδάκι (Κουνουπίτσα, τηλ. 22980 74009, nerotisagapis.gr, από €20 το άτομο). 
 

Tags:διαμονή φαγητό Σπέτσες Άνοιξη 

Προηγούμενο

Λάος: Ο τελευταίος παράδεισος της Ασίας

Επόμενο

Ελλάδα: 10 μέρη για να ερωτευτείτε