Τοσκάνη: ανοιξιάτικος καμβάς

Είναι λες και η Τοσκάνη δημιουργήθηκε για να γιορτάζει την άνοιξη. Στα αναγεννησιακά palazzi, στους αμπελώνες, στους επιβλητικούς πύργους, στα τραπεζάκια που γεμίζουν ντοπια τυριά κι αλλαντικά και σε μια πρόποση με φλογερό Chianti.



Μοιάζει κλεισμένη στον εαυτό της, αποκομμένη από την υπόλοιπη Ιταλία. Και το γεγονός είναι πως δεν μπορεί να την κατηγορήσει κανείς πως είναι σνομπ. Είναι απλά πολύ διαφορετική. Ακόμα και στην ίδια την Τοσκάνη, οι πόλεις και τα χωριά δεν μοιάζουν απόλυτα μεταξύ τους. Αυτή τη φορά αφήνουμε τις μεγάλες πόλεις και κατευθυνόμαστε στις σχεδόν άγνωστες περιοχές βόρεια και νότια της πολυφωτογραφημένης Φλωρεντίας.

  

  


Η Lucca, η γενέτειρα του παγκοσμίου φήμης συνθέτη Giacomo Puccini, με τις όμορφες πλατείες, τους μεσαιωνικούς πύργους και τα αναγεννησιακά τείχη που παραμένουν ανέπαφα ως σήμερα. Το μικροσκοπικό San Gimignano με τους επιβλητικούς 14 πύργους που είναι ορατοί ακόμα και από απόσταση αρκετών χιλιομέτρων αλλά και το διάσημο λευκό κρασί του, το Vernaccia di San Gimignano. Το Chianti, μια περιοχή-παράδεισος για τους λάτρεις της φύσης, της γαστρονομίας και φυσικά του εξαιρετικού κρασιού.

  


Η Pistoia που κάποτε φημιζόταν για τις βεντέτες της, αποτελεί σήμερα μια ήσυχη όμορφη πόλη, με τις χαρακτηριστικές επιρροές από τη μεσαιωνική και αναγεννησιακή τέχνη. Το Πράτο, διάσημο για τη γαστρονομία του με τα περίφημα μπισκότα cantucci αλλά και για το κίνημα του slow food που υποστηρίζουν ένθερμα οι ντόπιοι.

Tuscany A2



See & Do

Γευτείτε το πιο φημισμένο κρασί της Τοσκάνης στο Castello di Brolio. To φρούριο ανήκει στην οικογένεια Ricasoli από τον 12ο αιώνα. Λέγεται ότι ο Βαρόνος Bettino Ricasoli εφηύρε την αυθεντική συνταγή του κρασιού Chianti τον 19ο αιώνα. Σήμερα, παρασκευάζονται δύο διάσημες ετικέτες, το Castello di Brolio Chianti Classico και το Brolio Chianti Classico ενώ τα κελάρια του είναι επισκέψιμα κατόπιν ραντεβού (Gaiole, τηλ.: 0039 0577 7301, www.ricasoli.it). 

     Castello Di Brolio01
 
 
Επισκεφτείτε το Casa di Puccini, το ταπεινό σπίτι όπου γεννήθηκε το 1858 και έζησε ως τα 22 του χρόνια ο Πουτσίνι, ένας από τους σπουδαιότερους συνθέτες του 20ου αιώνα. Μετατράπηκε σε μουσείο στο οποίο θα δείτε παρτιτούρες, γράμματα αλλά και το πιάνο στο οποίο συνέθεσε την όπερα Turandot, η οποία έμεινε ημιτελής με το θάνατό του (Lucca, Corte San Lorenzo, τηλ.: 0039 0583 584028, www.puccinimuseum.org, είσοδος: €7).

Casa Di Puccini Lucc (1)  Casa Di Puccini Lucc1
 
Γιορτάστε την άνοιξη με το καλύτερο παγωτό της Ιταλίας – και για πολλούς, στον κόσμο στη Gelateria di Piazza. Ο Sergio Dondoli έχει τον τίτλο “Master Ice-Cream Maker”, έναν τίτλο που έχουν λιγότερα από 10 άτομα στην χώρα. Το μυστικό του κρύβεται στα άριστα υλικά που χρησιμοποιεί αλλά και στους ευφάνταστους συνδυασμούς γεύσεων: θα δοκιμάσετε βανίλια με σαφράν και κουκουνάρι, ροζ γκρέιπφρουτ με αφρώδη οίνο ή ακόμα και παγωτό με βάση το διάσημο κρασί της πόλης, το Vernaccia (San Gimignano, Piazza della Cisterna 4, τηλ.: 0039 0577 942244, www.gelateriadipiazza.com).
 
Προμηθευτείτε το διάσημο γλυκό buccellato di Lucca (είδος παξιμαδιού με σταφίδες και γλυκάνισο) από το Buccellato Taddeucci. Το 1881 ο Jacopo Taddeucci άνοιξε αυτό το κατάστημα που έμελλε να δημιουργεί το πιο διάσημο γλυκό της πόλης (Lucca, Piazza S. Michele 34, τηλ.: 0039 0583 494933, www.buccellatotaddeucci.com).

Taddeucci

Taddeuci

 
Ανεβείτε στον ύψους 61 μέτρων Torre Grossa για να απολαύσετε την καλύτερη θέα στην πόλη και την γύρω περιοχή. Θα τον βρείτε στο σύμπλεγμα του Δημαρχείο και του Μουσείου της πόλης που εκθέτει αξιόλογους πίνακες αλλά και ενδιαφέρουσες νωπογραφίες (San Gimignano, Piazza del Duomo, είσοδος €5).
 
 
 
Πιείτε vintage κρασιά από την Τοσκάνη στο San Colombano, σε αξιοζήλευτη τοποθεσία στα τείχη της πόλης. Εξαιρετικά και τα ευφάνταστα επιδόρπια με βάση το γιαούρτι αλλά και παγωτό από ντόπιους παραγωγούς (Lucca, Baluardo San Colombano 10, τηλ.: 0039 0583 464641, www.caffetteriasancolombano.it).

Caffeteriasancolombano1 (1)  Caffeteriasancolombano (1)


Οργανώστε σύντομη απόδραση στο μικροσκοπικό, οχυρωμένο χωριό Montefioralle, από όπου κατάγεται ο θαλασσοπόρος Αμέριγκο Βεσπούτσι. Βρίσκεται πάνω σε λόφο και απολαμβάνει την καλύτερη θέα στην πεδιάδα του Chianti.
 


 
 
Καθώς περπατάτε γύρω από τον Καθεδρικό του San Martino, είναι αδύνατο να μην σας ξελογιάσουν οι μυρωδιές από φρεσκοψημένα κέικ, γλυκά και στρούντελ μήλου που αναδίδονται από την γλυκύτατη Dianda Pasticceria. Αφού πάρετε τον καφέ σας στο χέρι θα κατευθυνθείτε στους κοντινούς βοτανικούς κήπους για πικ νικ (Lucca, Via della Rosa 9, τηλ.: 0039 0583 492661).
 
Το La Delicatezze ξεχυλίζει από λιχουδιές τοπικής παραγωγής όπως λάδι, κρασί, τυριά, αλλαντικά αλλά και ζυμαρικά όλα εξαιρετικής ποιότητας. Αποτελούν το ιδανικό ανοιξάτικο καλάθι που θα πάρετε μαζί σας για να ενθουσιάσετε τους φίλους σας (Lucca, Via San Giorgio 5, τηλ.: 0039 0583 492633).
 

Δείτε στην επόμενη σελίδα τις καλύτερες προτάσεις για διαμονή και φαγητό.

Tags:best of διαμονή φαγητό αξιοθέατα απόδραση Τοσκάνη Άνοιξη 

Προηγούμενο

Μάνη: Ελαιογραφία στα χρώματα της άνοιξης

Επόμενο

Μπουτάν: Ο τελευταίος παράδεισος