Μπουτάν: Ο τελευταίος παράδεισος

Το Μπουτάν δεν είναι ένα συνηθισμένο μέρος. Δεν υπάρχουν φανάρια στους δρόμους, απαγορεύεται η πώληση τσιγάρων και η αφισοκόλληση, το ρύζι είναι κόκκινο και οι πιπεριές τσίλι δεν είναι απλά καρυκεύματα αλλά αποτελούν κυρίως πιάτο. 

Η χώρα του δράκου των κεραυνών


Το μικροσκοπικό βασίλειο, ή αλλιώς, η χώρα του Δράκου των Κεραυνών όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι, καλύπτεται από ένα πέπλο μυστηρίου. Και όχι άδικα αφού πριν το 1974 δεν είχε πατήσει το πόδι του δυτικός σε αυτή την άγνωστη γωνιά του πλανήτη, φωλιασμένη ανάμεσα στο Θιβέτ και την Ινδία, στην καρδιά των Μεγάλων Ιμαλαΐων. Ακόμα και σήμερα ελάχιστοι είναι αυτοί που έχουν εξασφαλίσει την απαραίτητη άδεια για να το επισκεφτούν. Κι αυτό γιατί η κυβέρνηση ελέγχει απόλυτα τον αριθμό των τουριστών που εισέρχονται στη χώρα βάζοντας πάνω από όλα την προστασία του περιβάλλοντος και την διαφύλαξη των παραδόσεων των κατοίκων. Οι τελευταίοι έχουν βαθιά πίστη στο Βουδισμό, φορούν την παραδοσιακή στολή της χώρας τους δια νόμου και στους τοίχους των σπιτιών τους έχουν ζωγραφισμένους φαλλούς προς τιμήν του Lama Drukpa Kunley, ή αλλιώς του “Άγιου Τρελού”.
Ο βασιλιάς Γίγκμε Σίνγκγιε Βαντσούκ έφερε την τηλεόραση και το ίντερνετ ενώ καθιέρωσε και μια ακόμα παγκόσμια πρωτοτυπία: δημιούργησε την Εθνική Ακαθάριστη Ευτυχία ως δείκτη ευμάρειας των κατοίκων αντί για το Εθνικό Ακαθάριστο Προϊόν που χρησιμοποιούν οι υπόλοιπες χώρες. Για τον ίδιο, η ευτυχία των υπηκόων του και η πρόοδος θα έρθει μόνο αν η οικονομία της χώρας του βασίζεται στις αρχές του Βουδισμού. Από το 2006, βασιλιάς έχει οριστεί ο γιος του, ο Γίγκμε Κεσάρ Ναμγκιάλ Βανγκτσούκ, ο οποίος έχει γεννηθεί το 1980 και είναι ο νεότερος σε ηλικία εν ενεργεία αρχηγός κράτους. Η χώρα έχει καταγράψει ακόμα μια πρωτιά: μόλις το 2008 ολοκληρώθηκε η μετάβαση του πολιτεύματος από απόλυτη μοναρχία σε συνταγματική μοναρχία κι έτσι το Μπουτάν έγινε η νεότερη δημοκρατία στον κόσμο. Το ταξίδι στο τελευταίο βουδιστικό βασίλειο αποτελεί προορισμό ζωής στον τελευταίο shangri-la, τον τελευταίο παράδεισο επί γης.
 

Στην επόμενη σελίδα δείτε τι να κάνετε στο Μπουτάν.

Προηγούμενο

Μάνη: Ελαιογραφία στα χρώματα της άνοιξης

Επόμενο

Άμστερνταμ: Εαρινή ελευθεία