Το low profile χωριό του Ζαγορίου.


Θα περπατήσουν στα στενά καλντερίμια ανάμεσα στα αρχοντόσπιτα από άσπρη ζαγορίσια στουρναρόπετρα, θα αναπνεύσουν τον ηπειρώτικο αέρα ανάμεσα σε πλαγιές στρωμένες με φράξους, πουρνάρια, καρυδιές, σφενδάμια και αγριοκερασιές, θα τριγυρίσουν από τα Άνω στα πιο μικρά Κάτω Πεδινά διασχίζοντας τον εύφορο σουδενιώτικο κάμπο που χωρίζει τα δύο χωριά. Τα Άνω Πεδινά σφύζουν από ζωή. Όχι μόνο τώρα που είναι ντυμένα στα χρώματα του φθινοπώρου αλλά όλο το χρόνο. Είναι οι νέοι που αφού μορφώθηκαν και βαρέθηκαν την γκρίζα πόλη, επέστρεψαν στο χωριό, πήραν τα ερειπωμένα αρχοντικά και τα έκαναν ξενώνες. Σπίτια και αλώνια από άσπρη πέτρα, ταιριασμένα η μια πάνω στην άλλη από το χέρι του μάστορα, όπως έμαθε τόσο καλά να κάνει στα μέρη που γεννήθηκε. Είναι η πατρίδα του μεγάλου δασκάλου του Γένους Νεόφυτου Δούκα αλλά και πολυταξιδεμένων Ζαγορίσιων που από το 18ο αιώνα ακόμα, έστελναν στα σχολεία βιβλία που φυλάσσονται σήμερα στο λιθόκτιστο Δημοτικό Σχολείο των Άνω Πεδινών, στη σκιά από το μεγάλο πλατάνι της κεντρικής πλατείας, που φυτεύτηκε το 1819. Την ώρα που δύει ο ήλιος στεκόμαστε στον αυλόγυρο της εκκλησίας του Αγίου Δημητρίου και κοιτάμε τα πέτρινα σπίτια που βάφονται πορτοκαλί από το τελευταίο φως του φθινοπωρινού ήλιου. Λένε πως το φως στα Άνω Πεδινά, όπως διαχέεται στις πλαγιές των βουνών, είναι “εμπνευστικό” για ζωγράφους και φωτογράφους. 

Διαμονή & Φαγητό
Amaryllis Luxury Guest House 
Γαλλική country αισθητική σε ανακαινισμένη οικία του 1867 με οκτώ ρομαντικά δωμάτια με γήινα πατιναρισμένα χρώματα, γαλλικά έπιπλα, κρεβάτια με σκαλιστά κεφαλάρια, ολομέταξα παπλώματα και σατέν σεντόνια, χειροποίητους καθρέφτες, ζωγραφικές μπορντούρες και ιταλικά μάρμαρα στα μπάνια (τηλ.: 26530 71132, www.amaryllishouse.gr). Πύρρειον 
Λειτουργεί από τα τέλη του 2010 με 10 δωμάτια με κομψή διακόσμηση, αντίκες, συστήματα ύπνου Coco-Mat αλλά και τζάκι στα μισά από αυτά. Παραδοσιακή κουζίνα στο εστιατόριο και κρασί από το κελάρι τους συντροφιά με lounge ήχους στο μπαρ (τηλ.: 26530 71141, www.pirrion.gr).
 Μονοπάτια Restaurant 
Το εστιατόριο του ομώνυμου ξενώνα στεγάζεται σε διώροφο αναστηλωμένο αρχοντικό του 19ου αιώνα, κόσμημα της ηπειρώτικης αρχιτεκτονικής και σερβίρει εκλεκτή ελληνική κουζίνα συνοδεία κρασιών κυρίως από τη βόρεια Ελλάδα (τηλ.: 26530 71116, www.monopatiaresort.gr). 
  

Tags:Άνω Πεδινά διαμονή φαγητό Ζαγοροχώρια αποδράσεις 

Προηγούμενο

10+1 road trip που πρέπει να κάνετε.

Επόμενο

Tα 7 πιο ρομαντικά ελληνικά νησιά.