Γαλαξίδι: Πλασμένο με τα υλικά του ονείρου

 
Εδώ τα πράγματα δείχνουν να μην αλλάζουν, λες και τα ορίζει όλα ο παράδοξος κυκλικός ζωδιακός κύκλος που είναι σκαλισμένος στο δάπεδο της Αγίας Παρασκευής. Όπως ακριβώς η θάλασσα του λιμανιού Οιανθείας, που κινείται διαρκώς χωρίς να πηγαίνει πουθενά. Το κεντρικό λιμάνι και ο Χηρόλακας, που κάποτε πρόσμεναν με λαχτάρα τους ναυτικούς, θα φιλοξενήσουν αυτή τη φορά τα δικά μας βήματα. Το δάσος που φύτεψαν οι κάτοικοι πριν από πολλά χρόνια μοσχοβολάει αγάπη και φροντίδα. Οι τολμηροί θα συνεχίσουν ακόμα τις βουτιές στα ήρεμα και καθαρά νερά στο Κεντρί και στα λιμανάκια του και θα σταματήσουν το Νοέμβρη. Πιάνουν αχινούς, κυδώνια και φούσκες στον Πεταλό και κουβαλούν πάντα μαζί τους μαχαιράκι, λεμόνια και ουζάκι.


Το Γαλαξίδι, μια γλυκιά νησίδα ανάμεσα στο βουνό και την θάλασσα, δεν έπαψε να γοητεύει και να υπερασπίζεται την φήμη του σαν καταφύγιο για ερωτευμένους. Χτισμένο σε κεκλιμένο επίπεδο, μοιάζει με ένα λαβύρινθο από παλιά σπίτια που χωρίζονται από ακανόνιστα πέτρινα σοκάκια. Από παντού ξεπροβάλουν διατηρητέα κτίρια – όπως το Δημαρχείο και το Παρθεναγωγείο – και κεραμοσκεπή αρχοντικά με χρωματιστά πορτοπαράθυρα και σιδερένια ρόπτρα στις πόρτες. Οι αυλές είναι στρωμένες με βότσαλα, με λουλουδιασμένους κήπους να ξεχειλίζουν πάνω από τις ψηλές μάντρες. Ατμόσφαιρα ρομαντική που θυμίζει άλλες εποχές και αντανακλά την ναυτική της παράδοση. Τα φθινοπωρινά δειλινά, το ήσυχο λιμανάκι του Χηρόλακα μετατρέπεται στο ρομαντικότερο σημείο της πόλης και στα παγκάκια του, πλαισιωμένα από τεράστιες άγκυρες, με τον ήλιο να πέφτει στη θάλασσα, στήνονται συνωμοσίες σε βάρος της νύχτας.


Shutterstock 128556293

Shutterstock 185207048

Shutterstock 245394034
photos: Shutterstock


  
 
 
Διαμονή & Φαγητό
Nostos: Το καπετανόσπιτο του 1850 ανακαινίστηκε πλήρως για να μετατραπεί σε ατμοσφαιρικό ξενώνα στο κέντρο του Γαλαξιδιού. Ζωγραφιστά ταβάνια, δρύινα πατώματα και μόλις 6 δωμάτια συνθέτουν το κουκλίστικο σκηνικό που διατηρεί την αρχοντιά του παρελθόντος (Πλ. Ηρώων & Παπέτρου, τηλ.: 22650 41266, www.nostoshotel.info).
Ζυγός Στο δημοφιλέστερο εστιατόριο της περιοχής, πάνω στο λιμανάκι όπου θα γευτείτε ελληνική κουζίνα με πιάτα όπως μουσακά, κότσι στο φούρνο και σταβλίσια μπριζόλα. Προτείνεται κράτηση στον επάνω όροφο με την απεριόριστη θέα.  (Ακτή Οιάνθης 115, τηλ.: 22653 01071).
 
  

Tags:διαμονή φαγητό Γαλαξίδι αποδράσεις 

Προηγούμενο

Φθινοπωρινό τάνγκο στη Μαδρίτη

Επόμενο

Φθινοπωρινό τάνγκο στη Μαδρίτη