Νίσυρος: Η μαγεία του απόκοσμου

Με το εισιτήριο στο χέρι το ταξίδι ξεκινά για την μυστηριώδη και ανέγγιχτη θεά των Δωδεκανήσων, που αναδύεται μπροστά μας σαν σκηνικό βγαλμένο από ιμπρεσιονιστικό πίνακα.  

Για χρόνια, αυτό το νησί των Δωδεκανήσων, ήταν περισσότερο γνωστό στους γεωλόγους και στους φυσιολάτρες για το εντυπωσιακό του ηφαίστειο, που συνεχίζει να δηλώνει την παρουσία του με δραματικό τρόπο, αναδίδοντας ατμούς και αέρια. Λίγοι, όμως, γνωρίζουν την πράσινη ύπαιθρο και την αρχιτεκτονική των τεσσάρων πανέμορφων, αιωνόβιων οικισμών της. Η περιορισμένη φήμη της Νισύρου ίσως να οφείλεται στην απομονωμένη γεωγραφική της θέση, στον μαζικό ξενιτεμό των κατοίκων της στα μεταπολεμικά χρόνια και στην απουσία φυσικών πηγών πόσιμου νερού, που εμπόδισε την ανάπτυξη μεγάλης κλίμακας τουρισμού. Κι όμως, αυτά τα αντίξοα χαρακτηριστικά της στάθηκαν κρυφή ευλογία για τη Νίσυρο, που αναδύεται μπροστά στα μάτια μας ωραία κι ανέγγιχτη.


Οι οικισμοί είναι κτισμένοι με κατεύθυνση την ανατολή για προστασία από το δυτικό άνεμο ενώ τα δίπατα σπίτια είναι κατασκευασμένα έτσι ώστε να εξοικονομούν χώρο. “Σπίτι όσο να χωρείς, για να έχης χωράφι όσο να θωρής", λέει η ντόπια παροιμία. Οι δρόμοι μικροί, λιθόστρωτοι, καμπυλωτοί καταλήγουν πάντα στην πλατεία. Στον Εμπορειό, η πλατεία είναι κλειστή αγκαλιασμένη από τα σπίτια και την εκκλησία, στα Νικία είναι ελλειπτική, ενώ στο Μανδράκι έχει ρυμοτομηθεί από τους Ιταλούς. Οι πλατείες είναι άδειες συνήθως στο κέντρο, με την εκκλησία και το καφενείο στην άκρη, προκαλούν και προσκαλούν ντόπιους και περαστικούς, να απλώσουν τις καρέκλες, να στήσουν χορό, ν' ανταλλάξουν απόψεις ή αγαθά.

To πλοίο δένει στο λιμάνι, την πρωτεύουσα Μανδράκι που είναι και ο μεγαλύτερος οικισμός του νησιού. Περπατώντας στα δρομάκια του θα δείτε τα άσπρα και χρωματιστά διώροφα σπίτια με τα ξύλινα μπαλκόνια, τον παλιό μύλο, τα βοτσαλωτά, το κτίριο του Δημαρχείου στον Ποταμό, την Καζάρμα όπου ήταν το ιταλικό Διοικητήριο, τον τρούλο της Παναγίας της Ποταμίτισσας (1837), το πέτρινο κτίριο της Καράβας και την παραλία του Αγίου Σάββα, που βάφονται με χρυσό φως όταν έρθει η ώρα του δειλινού. Στον οικισμό δεσπόζει το ενετικό κάστρο κτισμένο από τους Ιωαννίτες Ιππότες τον 14ο αιώνα, μέσα στο οποίο βρίσκεται το μοναστήρι της Παναγίας της Σπηλιανής, ενώ στο φρύδι του χαμηλού λόφου πάνω από το Μανδράκι βρίσκεται το Παλιόκαστρο, ένα από τα καλύτερα σωζόμενα οχυρωματικά έργα της αρχαιότητας στο Αιγαίο.
Ο ορεινός οικισμός Νικιά, έχει ιδιότυπη αρχιτεκτονική και πανοραμική θέα προς την καλντέρα. Όλοι θα σας πουν για την Πόρτα, τη φημισμένη βοτσαλόστρωτη πλατεία με την Εκκλησία των Εισοδίων της Θεοτόκου. Η πλατεία είναι από τις πιο όμορφες και ιδιαίτερες του Αιγαίου καθώς έχει ελλειψοειδές σχήμα και ένα μοναδικό βοτσαλωτό σε σχέδια του Πασχάλη Πασχαλάκη, γνωστού τεχνίτη του νησιού. Ο Εμπορειός με τη μοναδική αρχιτεκτονική είναι ορεινός παραδοσιακός οικισμός όπου βρίσκεται το μεσαιωνικό Κάστρο της Παντονίκης με υπέροχη θέα, η εκκλησία των Ταξιαρχών, αλλά και μια φυσική σάουνα στη είσοδο του χωριού. Ο Εμπορειός χαρίζει θαυμάσια θέα στον ηφαιστειακό κρατήρα. Το γραφικό ψαροχώρι Πάλοι, είναι το επίνειο του Εμπορειού, με τα Ιπποκράτεια λουτρά, την Παναγία Θερμιανή και τη διάσημη παραλία Παχιά Άμμο.


Νικιά


Εμπορειός

Το ηφαίστειο
Ολόκληρο το νησί χαρακτηρίζεται σαν ένα κοιμώμενο ενεργό ηφαίστειο. Το ηφαίστειο της Νισύρου είναι το νεότερο από όλα τα ηφαίστεια του αιγαιακού χώρου. Οι δύο μεγαλύτερες καταστροφικές εκρήξεις, πριν από 25.000 και 15.000 χρόνια, προκάλεσαν εκτόξευση μάγματος και μεγάλης ποσότητας ελαφρόπετρας και στάχτης, καθώς και την καθίζηση της κορυφής του ηφαιστείου. Έτσι σχηματίστηκε η καλντέρα της Νισύρου, στην οποία υπάρχουν περίπου είκοσι κρατήρες σε διάφορα σημεία. Ο “Στέφανος”, ηλικίας 3.000-4.000 χρόνων, είναι ένας από τους μεγαλύτερους, επιβλητικότερους και καλύτερα διατηρημένους υδροθερμικούς κρατήρες του κόσμου, με βάθος 27 μ. και διάμετρο 330 μ. Οι θερμές πηγές αναβλύζουν θειούχα αέρια και ζεστό νερό (30-60 βαθμών Κελσίου). Οι τελευταίες εκρήξεις του ηφαιστείου έγιναν το 1871 και το 1877 δημιουργώντας τους κρατήρες Πολυβώτη και Αλέξανδρο. Η μυρωδιά του θειαφιού καλύπτει όλη την περιοχή μέχρι τα Νικιά και τα ηφαιστειακά πετρώματα είναι μια μοναδική παλέτα χρωμάτων και σχημάτων που έρχονται σε αντίθεση με τις εύφορες περιοχές της κοιλάδας του Λακκιού.
Βουτιές
Για πολλούς η Παχιά Άμμος είναι η καλύτερη παραλία του νησιού, στρωμένη με χοντρή σκούρα άμμο. Τα νερά της βαθαίνουν απότομα ενώ δεν είναι οργανωμένη γι'αυτό θα πρέπει να έχετε τα απαραίτητα. Βρίσκεται στα ανατολικά, 10 χλμ από το Μανδράκι. Θα φτάσετε οδικώς ακολουθώντας άσφαλτο και χωματόδρομο μέχρι την παραλία Λυές και στη συνέχεια με τα πόδια μέσα από δύσβατο μονοπάτι για περίπου 10 λεπτά. Μοναδική είναι και η παραλία-αξιοθέατο Χοχλάκοι με σκούρα ηφαιστειακά βότσαλα, βράχια και μια σπηλιά. Βρίσκεται κάτω από την Παναγία τη Σπηλιανή και θα πάτε με τα πόδια από το Μανδράκι. Ωραίες παραλίες υπάρχουν επίσης στα γειτονικά νησάκια Γυαλί και Άγιος Αντώνιος, τα οποία μπορείτε να επισκεφτείτε με καΐκι. Ημερήσιες εκδρομές γίνονται και στα νησάκια Πυργούσα, Παχιά και Στρογγυλή ενώ μπορείτε να κάνετε και το γύρο του νησιού.

Μη φύγετε αν δεν....
Επισκεφτείτε το Ηφαιστειολογικό Μουσείο, το μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδα, αλλά και στην ανατολική Μεσόγειο. Στεγάζεται στο πρώην δημοτικό σχολείο των Νικιών, είναι υπερσύγχρονο και διαδραστικό και λειτουργεί όλο το χρόνο. Θα μάθετε τα πάντα για τα ηφαίστεια της Ελλάδας, θα δείτε πώς γεννήθηκε η Νίσυρος και θα θαυμάσετε ηφαιστειακά πετρώματα με ασυνήθιστα ονόματα και χρώματα (τηλ.: 22420 31400).

Διαμονή
Ρομάντζο Το διώροφο συγκρότημα του Νίκου και της Καλλιόπης βρίσκεται στο Μανδράκι και προσφέρει άνετα δωμάτια, όλα με θέα στη θάλασσα, από το μπαλκόνι ή τη βεράντα τους. Εναλλακτικά, θα μείνετε στα δύο παραδοσιακά σπίτια της οικογένειας, σε κοντινή απόσταση με υπέροχη θέα στο χωριό και τα γειτονικά νησιά (τηλ.: 22420 31340, www.nisyros-romantzo.gr). Τα Λιοτρίδια Το παλιό ελαιοτριβείο ανακαινίστηκε και μετατράπηκε σε πετρόχτιστο ξενώνα με παραδοσιακά έπιπλα στα δωμάτια. Βρίσκεται στο κέντρο του χωριού, πάνω στο κύμα. Κάτω από τον ξενώνα λειτουργεί και café (Μανδράκι, τηλ.: 22420 31580, nisyros-taliotridia.com). Πορφυρίς Βρίσκεται δίπλα στην κεντρική πλατεία το Μανδράκι σε απόσταση πέντε λεπτών από το λιμάνι. Αποτελείται από 38 πρόσφατα ανακαινισμένα δωμάτια με κλιματισμό, ψυγείο και μπαλκόνι με θέα στη θάλασσα ή το βουνό. Στα συν η πισίνα (τηλ: 22420 31376, www.porfyrishotel.gr).


Πορφυρίς

Φαγητό
Στο Μπαλκόνι του Εμπορειού δοκιμάζουμε τα φρέσκα μαγειρευτά της Κατερίνας και τα ψητά και τα σουβλιστά που ψήνει με μαστοριά ο αδελφός της ο Βασίλης, αγναντεύοντας στο βάθος τον κρατήρα του ηφαιστείου. Το κοκκινιστό μοσχαράκι είναι πεντανόστιμο (Εμπορειός, τηλ.: 22420 31607, από €10 το άτομο). Στην ψαροταβέρνα Captains House θα δοκιμάσετε τη διάσημη σκορδαλιά με αμύγδαλα, την οποία θα συνοδεύσετε με σπιτική παγωμένη κουκουζίνα, δηλαδή ρακή (Πάλοι, τηλ.: 22420 31016, από €15 το άτομο). Στα γραφικά στενάκια της πρωτεύουσας, κάτω από τη δροσιά της κληματαριάς, το Πανόραμα, σερβίρει παλαμίδι με σκόρδο, ντόπιο κρασάτο τυρί και νοστιμότατο γουρουνόπουλο στη σούβλα, από αυτά που εκτρέφουν οι ιδιοκτήτες (Μανδράκι, τηλ.: 22420 31185, από € 13 το άτομο). Στην πλατεία της Ηλικιωμένης, τα τραπεζάκια της ταβέρνας Ειρήνη θα γευτείτε σπιτικό φαγητό με τυριά και κρέατα παραγωγής τους. Μη χάσετε τη μελιτζάνα παπουτσάκι, σουβλιστό κατσικάκι και το γουρουνόπουλο. Θεϊκό το γαλακτομπούρεκο (Μανδράκι, τηλ.: 22420 31365, από €10 το άτομο).


Μπαλκόνι του Εμπορειού

Tags:Νίσυρος διαμονή φαγητό 

Προηγούμενο

Σπέτσες: Σαν πίνακας ζωγραφικής

Επόμενο

Σαντορίνη: Road trip στα χωριά της