Φθινοπωρινό τάνγκο στη Μαδρίτη


Αυτή η εποχή στη Μαδρίτη είναι σαν ένα φθινοπωρινό τάνγκο. Από αυτό που θα ήθελες να χορέψεις με το άλλο μισό των ονείρων σου. Να περπατήσεις στα πάρκα μαζί του, να περάσετε νύχτες στα καλύτερα tapas bars, να δαμάσετε τα πρώτα κρύα με ζεστή σοκολάτα και churros και να γευτείτε νοστιμιές που μόνο αυτή η πόλη μαγειρεύει. Και όλα αυτά με τρόπο πανέμορφο, αλλά καθόλου μα καθόλου ανεπιτήδευτο.

«Μερικά κασκόλ». Ο Adrian ήταν απόλυτος. Στη βαλίτσα με προορισμό την πόλη του δεν επιτρέπεται να μην υπάρχουν κασκόλ. Οι ντόπιοι τα λατρεύουν και τα φορούν αμέσως μόλις φυσήξει το πρώτο φθινοπωρινό αεράκι μέχρι να πιάσουν και πάλι οι ζέστες του επόμενου καλοκαιριού. Λεπτά ή πιο χοντρά, μονόχρωμα ή με μοτίβα, μακριά ή τετραγωνισμένα, τα κασκόλ είναι το απόλυτο αξεσουάρ για τους Madrilenos – και για οποιονδήποτε θέλει να τους μοιάζει όταν επισκέπτεται την Μαδρίτη. Οι ίδιοι έχουν επιστρέψει μαυρισμένοι από τις διακοπές τους στην Ίμπιζα και την Μαγιόρκα και τριγυρνούν κάνοντας θόρυβο. Αρνούνται να κλειστούν στο σπίτι. Καλοντυμένα ζευγάρια πιασμένα χέρι χέρι τρώνε γρανίτα φράουλα ανεβοκατεβαίνοντας στις γέφυρες του El Capricho που σιγά σιγά φορά τα χρυσά και τα καφετιά του ενώ στο πάρκο Juan Carlos κορίτσια με floral φορέματα κάνουν ποδήλατο και ξεδιψούν με παγωμένη λεμονάδα.
 
   
Πού να μείνετε
Στο Abalu, το funky boutique ξενοδοχείο, ένα βήμα από την Gran Via. Μοντέρνα urban αισθητική που φλερτάρει με το sci-fi και θεραπείες spa που πραγματοποιούνται στην άνεση του δωματίου μας (Calle Pez 19, τηλ.: 0034 91 5314744, www.hotelabalu.com, από €95 το δίκλινο).




Πού να φάτε νόστιμα και οικονομικά:
Mercado de San Miguel
Σε απόσταση αναπνοής από την Plaza Mayor βρίσκεται η διασημότερη αγορά της πόλης που είναι και η αγαπημένη των τουριστών. Οι ντόπιοι εκτός από τα γκουρμέ ισπανικά τρόφιμα που πωλούνται στους πάγκους της, τιμούν και τα φτηνά tapas μαζί με κρασί στα μαγαζάκια της αγοράς (Plaza de San Miguel, τηλ.: 0034 915 42 49 36, www.mercadodesanmiguel.es ). 



Museo del Jamòn
Το καλύτερο jamòn το βρήκαμε στην πηγή του στο διασημότερο ίσως tapas-bar στη Μαδρίτη. Κοιτάξτε πάνω -γιατί κρέμονται απ' το ταβάνι- και διαλέξτε καπνιστό χοιρομέρι και το καλύτερο παλαιωμένο jamón Serrano. Δοκιμάστε το bocadillo, δηλαδή το χορταστικό σάντουιτς με jamon iberico (Carrera de San Jerónimo 6, τηλ.: 0034 91 5210346, www.museodeljamon.es). 

 
Taberna del Alabardero
Όλα τα καλά της βασκικής κουζίνας προσφέρονται όχι μόνο σε tapas αλλά και σε κανονικές μερίδες. Πιο οικονομικά τα μεζεδάκια όπως κροκέτες, τόνος και αλλαντικά που θα γευτείτε στο μπαρ (Calle Felipe V 6, τηλ.: 0034 91 5472577, www.alabarderomadrid.es).

Chocolatería San Ginés
Πρωινό στο αγαπημένο στέκι των ντόπιων για τη λιχουδιά-έμβλημα της πόλης: τα churros με πηχτή σοκολάτα. Βρίσκεται ανάμεσα στην Puerta del Sol και την Plaza Mayor. Λειτουργεί όλο το 24ωρο και αποτελεί hot spot για churros ακόμα και τα χαράματα μετά το ποτό. Ένα φλιτζάνι ζεστή σοκολάτα και 6 μεγάλα churros θα σας κοστίσουν €3,80 (Pasadizo de San Gines 5, τηλ.: 0034 913 656546, www.chocolateriasangines.com).


La Taperia
Σε αξιοζήλευτη τοποθεσία ακριβώς απέναντι από το Prado, όπου θα γευτείτε τορτίγια με μπέικον,  ψητά λαχανικά, μανιτάρια και μαγιονέζα αρωματισμένη με σκόρδο και μέλι. Εξαιρετική και η τάρτα με μπακαλιάρο και λαχανικά. Θα επιστρέψετε και για μαδριλένικο πρωινό με καφέ ή τσάι, ομελέτα με πατάτες και χυμό πορτοκάλι προς €5 (Plaza Platería de Martinez 1, τηλ.: 0034 91 4294094,lataperia.es).



Tα καλύτερα tapas bars

TriCiclo

Με το που άνοιξε, το 2013, στην παλιά λογοτεχνική συνοικία Las Letras, έγινε talf of the town. Οι νεαροί σεφ Javier Goya, Javier Mayor και David Alfonso, σερβίροντας εμπνευσμένα tapas με επιρροές απ' όλο τον κόσμο σ' ένα χαλαρό και ανεπιτήδευτο περιβάλλον. (Calle Santa María, 28, 0034 910 244 798, eltriciclo.es



Casa Gonzalez
Σε αυτό το wine bar και delicatessen, ο πάντα ευδιάθετος Paco διατηρεί ένα πολύ «δυνατό» κελάρι. Πιάστε τραπεζάκι δίπλα στο παράθυρο και δοκιμάστε jamón ibérico, τυρί manchego κι ένα μπουκάλι κόκκινο κρασί χαζεύοντας την κίνηση στο λιθόστρωτο έξω (Calle León 12, τηλ.: 0034 914 295 618,casagonzalez.es).



El Tempranillo
Σάββατο 10 το βράδυ, ώρα για δείπνο στη Μαδρίτη και τα tapas bars στην Calle Cava Baja είναι γεμάτα. Βγείτε από το δίλημμα της επιλογής κάνοντας μια στάση στο El Tempranillo- σταθερή αξία για κορυφαία pinchos (ψωμάκια τα οποία «στολίζονται» με toppings όπως φιλέτα ψαριού, λαχανικά, καραμελωμένα κρεμμύδια, φουά γκρά κ.ά.). Μόνο ισπανικά κρασιά κοσμούν τα σχεδόν ετοιμόρροπα ράφια στους τοίχους. Τα τραπέζια είναι λίγα, γι' αυτό ελάτε νωρίς αν θέλετε να καθίσετε. (Calle Cava Baja 38, τηλ.: 0034 913 641 532). 



Bodegas Ricla
Στο ανεκπαίδευτο μάτι αυτή η μικρή και παλιά bodega (ισπανικό μπακάλικο) ίσως φανεί αδιάφορη. Στην πραγματικότητα, αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή για φαγητό και κρασί. Λειτουργεί από το 1867, περνώντας από γενιά σε γενιά. Τα αδέρφια Emilio και Jose Antonio βρίσκονται πίσω από το μπαρ, ενώ την επίβλεψη της λιλιπούτειας κουζίνας έχει η μαμά Ana. Εδώ, ακόμα και οι πιο διστακτικοί ουρανίσκοι θα παραδοθούν στην υπέροχη, καπνιστή γεύση του callos a la madrileña (πατσά με πικάντικη σος). Calle de los Cuchilleros 6, τηλ.: 0034 913 652 069. 



Celso y Manolo
Αυτό το εστιατόριο μοιάζει σαν ένα νοσταλγικό νεύμα στις παλιές ταβέρνες της Μαδρίτης. Το αρχικό μπαρ της δεκαετίας του '50 έχει διατηρηθεί, ο φωτισμός είναι χαμηλός και το σπιτικό μενού δίνει έμφαση στα τοπικά υλικά με πιάτα όπως αρνίσια παΙδάκια, από την Κανταβρία, κόκκινες γαρίδες Καταλονίας και σαλάτα με τεράστιες, γλυκές ντομάτες από την Huesca. Εδώ μπορείτε να δοκιμάσετε κι ένα από τα διασημότερα φαγητά του δρόμο της Μαδρίτης, το bocadillo de calamares (μπαγκέτα ψωμιού με καλαμαράκια), με λεμονάτη σάλτσα αγιολί, ενώ υπάρχουν και μερικά υπέροχα ντόπια κρασιά που σερβίρονται με το ποτήρι. (Calle Libertad 1, τηλ.: 0034 915 318 079. celsoymanolo.es/en). 



La Casa del Abuelo
Διάσημοι ταυρομάχοι και καλλιτέχνες όπως ο Andy Warhol έχουν περάσει από το μπαρ του La Casa del Abuelo για σκορδάτες γαρίδες και γλυκό κρασί από το Αλικάντε. Το εστιατόριο που άνοιξε το 1906 έγινε διάσημο μετά τον Εμφύλιο Πόλεμο χάρη σε ένα μικρό κι άκρως επιτυχημένο μενού που βασίζεται στο τρίπτυχο γαρίδες-μπύρα-κρασί. Η παράδοση συνεχίζεται σήμερα από την τέταρτη γενιά ιδιοκτητών, που σερβίρει τις περίφημες γαρίδες al ajillo (με σκόρδο), a la gabardina (με αλεύρι) και a la plancha (στη σχάρα) σε έναν χώρο που μοιάζει να έχει μείνει ίδιος εδώ και 100 χρόνια.(Calle Victoria 12, τηλ.: 0034 915212319,www.lacasadelabuelo.es).



Shopping: Στην υπαίθρια αγορά El Rastro που πραγματοποιείται κάθε Κυριακή. Είναι η δημοφιλέστερη αγορά της πόλης και θα βρείτε οτιδήποτε βάζει ο νους σας και, φυσικά, τα απαραίτητα κασκόλ από μόλις €2. Στα νότια του σταθμού μετρό La Latina.
See: Δείτε τον διάσημο πίνακα Las Meninas του Βελάσκεθ στο Μουσείο του Πράδο, που κατέχει μια από τις σπουδαιότερες συλλογές τέχνης του κόσμου. Συγκεκριμένα, ένα μεγάλο πλήθος πινάκων από τον 12ο ως τις αρχές του 19ου αιώνα (Calle Ruiz de Alarcón 23, τηλ.: 0034 91 330 2800, www.museodelprado.es, Δε-Σα: 10πμ-8μμ, Κυ: 10πμ.-7μμ.).
Do: Παρακολουθήστε μια παράσταση φλαμένκο στο θρυλικό Corral de la Morería, που για πάνω από μισό αιώνα αποτελεί το διασημότερο tablao flamenco στον κόσμο (Morería 17, τηλ.:0034 913 658 446, www.corraldelamoreria.com, από €49 είσοδος και ποτό).
 
 



Tags:Μαδρίτη φθινόπωρο 

Προηγούμενο

Σφακιά: Το κρητικό φαρ ουέστ

Επόμενο

Σφακιά: Το κρητικό φαρ ουέστ