Μακρινίτσα: Το μπαλκόνι του Πηλίου

Το 1934 η Μακρινίτσα δέχτηκε έναν σημαντικό επισκέπτη: τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Μαγεμένος από την ομορφιά της, την ιδιαίτερη πηλιορείτικη αρχιτεκτονική της και κυρίως τη θέα που χαρίζει απλόχερα, την ονόμασε το “Μπαλκόνι του Πηλίου”. Και όχι άδικα. Φωλιασμένη σε απότομη πλαγιά, μόλις 17 χλμ. από το Βόλο, η Μακρινίτσα ανοίγει τον ορίζοντά της σε όλη την περιοχή με το Βόλο και τον Παγασητικό να απλώνονται πανοραμικά στα πόδια μας. Αφήνουμε το αυτοκίνητο και ξεκινάμε τον απολαυστικό περίπατο στο χωριό ανάμεσα σε αναπαλαιωμένα αρχοντικά, πλακόστρωτα δρομάκια, τις πολλές κρήνες με τα τρεχούμενα νερά αλλά και στις όμορφες συνοικίες του Αγίου Γεωργίου, της Αγίας Τριάδας ή τη συνοικία του Κακουνά στο υψηλότερο σημείο του χωριού. Κάθε βόλτα καταλήγει απαραίτητα στην υπέροχη πλατεία, το “παζάρι” για τους ντόπιους. Κάτω από τα αιωνόβια πλατάνια της θα απολαύσετε τον καφέ ή το φαγητό σας, με τα μάτια να μην χορταίνουν την πανοραμική θέα. Απαραίτητη στάση και στο καφενείο “Θεόφιλος” για τσίπουρο δίπλα στην μεγάλη τοιχογραφία του γνωστού ζωγράφου Θεόφιλου, με τίτλο «Μάχη στην κρύα βρύση», που σώζεται στον τοίχο ενός καφενείου. Η τοιχογραφία έχει ως θέμα της την ξεκούραση του πρωτοκλέφτη Κατσαντώνη αμέσως μετά τη μάχη στα Τζουμέρκα και χρονολογείται από το 1910. Στην πλατεία βρίσκεται και η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου του 1792, η οποία διαθέτει υπέροχα λιθανάγλυφα του λαϊκού γλύπτη Θεοδόσιου.

Makrinitsa Shutterstock 138878186

Makrinitsa Shutterstock 36229936

Makrinitsa Pilio 6


Το καλύτερο μέρος για να μάθετε για την αυθεντική πηλιορείτικη ζωή είναι το μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Ιστορίας του Πηλίου, που αποτελεί το σημαντικότερο ίσως αξιοθέατο του χωριού. Στεγάζεται στο παραδοσιακό αρχοντικό Τοπάλη του 1844 και φιλοξενεί μια μεγάλη συλλογή από εκθέματα της καθημερινής ζωής όπως παλιές οικιακές συσκευές, εργαλεία, κοσμήματα, βιβλία, τοιχογραφίες λαϊκής ζωγραφικής, αρχεία της κοινότητας, αντικείμενα εκκλησιαστικής τέχνης, παραδοσιακές φορεσιές και εργόχειρα, παλιά όπλα και λάβαρα. Διανύουμε με τα πόδια τα 3 χλμ ασφαλτοστρωμένου δρόμου από την Μακρινίτσα στην Πορταριά μέσα σε κατάφυτο τοπίο από βελανιδιές, καστανιές, μηλιές και αγριοροδιές ή ακολουθούμε τα πρόσφατα ανακαινισμένα μονοπάτια που οδηγούν στα Χάνια (περίπου 12 χλμ). Αυτά τα μονοπάτια χρησιμοποιούσαν για δεκαετίες οι κάτοικοι για τις μετακινήσεις τους πριν την ασφαλτόστρωση του δρόμου. Καθώς πίνουμε το “αθάνατο” νερό που αναβλύζει παγωμένο από την μαρμάρινη κρήνη με τις χάλκινες λεοντοκεφαλές στην κεντρική πλατεία, δίνουμε μια υπόσχεση. Ότι θα επιστρέψουμε το Μάιο για το έθιμο των «Μάηδων», κατά τη διάρκεια του οποίου γίνεται ξέφρενος λαϊκός εορτασμός. Κάποιοι νέοι ντύνονται Ζειμπέκηδες (χωροφύλακες ή στρατιώτες της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, που προερχόταν από εξισλαμισθέντες Έλληνες της Μικράς Ασίας) και με συνοδεία μουσικών λαϊκών οργάνων γυρίζουν στα σπίτια του χωριού χορεύοντας και τραγουδώντας.

Aeriko1

Aeriko
photos © Αερικό

 

Διαμονή
Αρχοντικά Καραμαρλής Ατμοσφαιρικά πυργόσπιτα του 1800, στα οποία έχουν διατηρηθεί πολλά στοιχεία του παρελθόντος: πολεμίστρες, χαγιάτια, σκαλιστά και ζωγραφιστά ταβάνια στους κοινόχρηστους χώρους (τηλ.: 24280 99570, www.archontikakaramarlis.gr).

Karamarlis 3


Αρχοντικό Σταφυλοπάτη
Ζεστός ξενώνας σε πέτρινο αναπαλαιωμένο αρχοντικό του 1900, δίπλα σε γραφικό καλντερίμι. Πολύ όμορφο το εσωτερικό του με τζάκι, ξύλινα έπιπλα, περίτεχνα υφαντά, παραδοσιακά πιάτα και ζωγραφιές στους τοίχους από ντόπιους ζωγράφους (τηλ.: 24280 90064, www.archontico.com.gr).

Stafylopati 2

Πέτρινο Λίγο έξω από το χωριό, το ξενοδοχείο διαθέτει 7 δωμάτια και 2 σουίτες με περίτεχνα έπιπλα αλλά και φιλόξενο καθιστικό με παραδοσιακή διακόσμηση και τζάκι (τηλ.: 24280 99966, www.petrino-pelion.gr).
 
  

Φαγητό και καφές
ΑΒ Στην άκρη του χωριού μετά την πλατεία με υπέροχη βεράντα. Η κα. Βάσω μαγειρεύει με πρώτες ύλες από το κτήμα και σερβίρει χόρτα με αυγά και πεντατρύφερο κατσικάκι στο φούρνο (τηλ.: 24280 99355, από €12 το άτομο). Καφές αλλά και ντόπιο κρασί και τσίπουρο δίπλα στο αναμμένο τζάκι στο Πάνθεον με το Βόλο και τον Παγασητικό να απλώνονται στα πόδια μας (τηλ.: 24280 99143). Στον δρόμο μεταξύ Πορταριάς και Μακρινίτσας, το café-bar Αερικό ξεχωρίζει για την ιδιαίτερη διακόσμησή του αφιερωμένη σε νεράιδες και ξωτικά. Υπέροχη θέα στη Μακρινίτσα και το Βόλο, χαμηλός φωτισμός και απολαυστικός καφές “Αερικό”: espresso με Kahlua, Baileys, σοκολάτα και αφρόγαλα (τηλ.: 24280 99710, www.aeriko-pelion.gr).


Αερικό

Tags:διαμονή φαγητό αξιοθέατα ταβέρνες ξενώνες Μακρινίτσα Πήλιο καφές Μακρινίτσα 

Προηγούμενο

Άμστερνταμ: Τι να κάνετε την πρώτη φορά

Επόμενο

Cinque Terre: Το θαύμα της Ιταλίας