Βαρσοβία: Η πιο hot πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Μπορεί η Κρακοβία να είναι πιο όμορφη, αλλά στην πρωτεύουσα της Πολωνίας συμβαίνει όλη η δράση. Αναγεννημένη από τις στάχτες της, η Βαρσοβία μάς καλεί να ανακαλύψουμε το μοντέρνο, νεανικό της πρόσωπο και μια γοητεία που κρύβεται μέσα σε αντιφατικές εικόνες.

Η πόλη που επιμένειΕίναι δύσκολο να πιστέψεις ότι αυτή η πόλη, πριν από 70 χρόνια δεν υπήρχε στο χάρτη. Κι αυτό γιατί ο αρχηγός των SS, Χάινριχ Χίμλερ, διέταξε τον Ιανουάριο του 1945 να εκτελεστούν όλοι οι κάτοικοι και να ισοπεδωθεί η πόλη. Το τέλος του πολέμου, βρήκε τους κατοίκους να παλεύουν να ξαναχαρίσουν στη Βαρσοβία την παλιά της όψη, αποκαθιστώντας την κατεστραμμένη πολιτιστική τους κληρονομιά. Έτσι, τα πιο σημαντικά μνημεία αποκαταστάθηκαν σύμφωνα με σχέδια του 18ου αιώνα, με την Παλιά Πόλη, να μοιάζει τουλάχιστον 200 ετών ενώ στην πραγματικότητα μετρά μερικές δεκαετίες ζωής. Η UNESCO δεν άργησε να την εντάξει στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Σήμερα, η Βαρσοβία αποτελεί μια δυναμική πρωτεύουσα που έχει αφήσει πίσω της το γκρίζο σοβιετικό παρελθόν και έχει μετατραπεί σε μια δημιουργική πόλη με εκθέσεις, φεστιβάλ κινηματογράφου, γοητευτικά καφέ και ατμοσφαιρικά μπιστρό. Από τη μία, σύγχρονο design, gourmet γεύσεις και art-house cinemas, και από την άλλη, κτίρια με ρομαντικές ζωγραφιές στις προσόψεις τους και άρωμα παλιάς εποχής, μπαρόκ ναοί, θερινά καταφύγια βασιλιάδων και παλιομοδίτικες άμαξες με άλογα. Η Παλιά Πόλη, η Stare Miasto, βρίσκεται ανάμεσα στις όχθες του ποταμού Βιστούλα και του βασιλικού κάστρου ενώ η καρδιά της χτυπά στην κεντρική πλατεία, την Rynek Starego Miasta, που είναι γεμάτη με εστιατόρια και καφέ. Τριγύρω της τα πολύχρωμα κτίρια είναι χτισμένα σύμφωνα με την μεσαιωνική αρχιτεκτονική ενώ ξεχωρίζει ο καθεδρικός του Αγίου Ιωάννη. Στην είσοδο της παλιάς πόλης βρίσκεται το βασιλικό κάστρο, που αποτέλεσε την επίσημη κατοικία των Πολωνών μοναρχών και ξαναχτίστηκε μετά την ναζιστική καταστροφή για να κηρυχθεί ιστορικό και εθνικό μνημείο. Μπροστά του βρίσκεται η στήλη του Zygmunt του 1644, αφιερωμένο στο βασιλιά Zygmunt III Waza που μεταφέρθηκε το 1596 από την Κρακοβία στην Βαρσοβία. Από εδώ ξεκινά και ο περίφημος βασιλικός δρόμος, που οδηγούσε από την παλιά πόλη στα νότια προάστια, για να καταλήξει στην περιοχή Wilanów με το ομώνυμο παλάτι. Η διαδρομή περιλαμβάνει πολλά αξιοθέατα όπως η εκκλησία της Αγίας Άννας του 1788, το νεοκλασικό παλάτι Tyszkiewicz του 1792, την εκκλησία Carmelite, το προεδρικό παλάτι με το άγαλμα του πρίγκιπα Józef Poniatowski και απέναντι του το παλάτι Potocki. 

Το hot spot της πόλης όμως δεν θα το βρείτε στην γραφική αριστερή όχθη του Βιστούλα αλλά στη δεξιά. Εκεί βρίσκεται η φτωχή περιοχή Praga, που μπορεί να χάνει σε ομορφιά, αλλά κερδίζει σε ζωή και δημιουργικότητα. H Praga ήταν πάντα η underground περιοχή της Βαρσοβίας με υψηλή εγκληματικότητα, εργοστάσια και σοβιετικά μπλοκ κατοικιών. Σήμερα, τα πρώην εργοστάσια και οι εγκαταλελειμμένες αποθήκες μετατράπηκαν σε γκαλερί, μπαρ, αντικερί, cafe και πολύ ενδιαφέροντα εστιατόρια. Οι καλλιτέχνες που επιλέγουν την περιοχή για να μείνουν και να εργαστούν, προβλέπουν ότι στα επόμενα χρόνια θα μετατραπεί σε ένα νέο Soho ή Tribeca. Προς το παρόν, αποτελεί την “άγρια πλευρά της Βαρσοβίας”. 

Αξίζει να επισκεφθείτε

Το Εθνικό Μουσείο, ένα από τα μεγαλύτερα μουσεία της χώρας με χιλιάδες αντικείμενα αιγυπτιακής, αρχαιοελληνικής και ρωμαϊκής τέχνης αλλά και έργα Πολωνών και ξένων ζωγράφων (www.mnw.art.pl, είσοδος €3,50). Το Πάρκο Βασιλικών Λουτρών (Park Łazienki), το μεγαλύτερο πάρκο της πόλης στη λεωφόρο Ujazdów. Σχεδιάστηκε το 17ο αιώνα και περιλαμβάνει αγάλματα, ρωμαϊκό αμφιθέατρο, μνημεία και λίμνες. Το Μουσείο Ιστορίας των Εβραίων της Πολωνίας, που άνοιξε τον Απρίλιο του 2013 (www.polin.pl, είσοδος €5,70).
Insider tip
Για την πιο εντυπωσιακή θέα στην πόλη ανεβείτε με το ασανσέρ στον 30ο όροφο του Ανακτόρου Τεχνών και Επιστημών (Palac Kultury I Nauki). Το πελώριο κτίσμα έχει 42 ορόφους και με ύψος 230 μέτρων είναι ορατό από κάθε σημείο της πόλης. Χτίστηκε το 1955 ύστερα από παραγγελία του Στάλιν, ως δώρο φιλίας της Σοβιετικής Ένωσης προς την Πολωνία (Plac Defilad 1, τηλ.: 0048 22 6567136, είσοδος €4,50, www.pkin.pl).
Πατήστε την επόμενη σελίδα για να δείτε τις καλύτερες διευθύνσεις για διαμονή, φαγητό και διασκέδαση στην Βαρσοβία.Tags:διαμονή φαγητό Βαρσοβία αξιοθέατα 

Προηγούμενο

Φθινοπωρινό παραμύθι στο Bordeaux.

Επόμενο

Υστέρνια: Το ιδιαίτερο χωριό της Τήνου