Ταγγέρη: H πιο μυστήρια πόλη του Μαρόκου

Σε αυτή την αριστοκρατική πόλη-λιμάνι που ενέπνευσε συγγραφείς και σκηνοθέτες, κάθε βήμα είναι και μια ανακάλυψη καθώς στρίβεις σε λάθος στενά ή ανοίγεις κλειστές πόρτες.  Η Ταγγέρη ό,τι έχει να σου πει, θα σου το πει ψιθυριστά.


Όσοι την έχουν επισκεφθεί θα σου πουν ότι η Ταγγέρη δεν “φωνάζει” τις ομορφιές της. Ό,τι έχει να σου πει, θα σου το πει ψιθυριστά όσο θα χάνεσαι στα φιδογυριστά δρομάκια της μεσαιωνικής παλιάς πόλης, της medina. Περπατώντας τη Rue de la Liberté, την πολυσύχναστη αρτηρία που θα σε οδηγήσει στην καρδιά της πόλης, θα μάθεις να κάνεις “σλάλομ” ανάμεσα σε καροτσάκια πλανόδιων που μεταφέρουν από νερό σε πλαστικά άσπρα μπουκάλια χλωρίνης μέχρι ματσάκια από φρέσκια μέντα που θα χρησιμοποιηθεί στην παρασκευή τσαγιού.

Η Ταγγέρη είναι όμορφη αλλά πιο σοφιστικέ από το Μαρακές, γι'αυτό και στους ξένους επισκέπτες δείχνει ταυτόχρονα οικεία αλλά και απόμακρη. Σε αυτή την αριστοκρατική πόλη-λιμάνι κάθε βήμα είναι και μια ανακάλυψη καθώς χάνεσαι σε λάθος στενά ή ανοίγεις κλειστές πόρτες. Οι θαυμαστές της λένε πως είναι τολμηρή, βρώμικη και “'άσωτη” και την παρομοιάζουν με τη Νάπολη ή τη Μασσαλία. Καρφιτσωμένη στην άκρη της βόρειας Αφρικής, η Ταγγέρη βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την Ισπανία, στο στενό του Γιβραλτάρ. Το 1923, 11 χρόνια αφού το Μαρόκο έγινε γαλλικό προτεκτοράτο, η Γαλλία συμφώνησε να “μοιραστεί” την Ταγγέρη με τους συμμάχους της κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ιταλία, το Βέλγιο, την Ολλανδία, τη Σουηδία και τη Μ. Βρετανία. Έτσι, ξεκίνησε η χρυσή εποχή της πόλης ως διεθνούς ζώνης όπου τα πάντα επιτρέπονταν, τα πάντα πωλούνταν και αγοράζονταν, υπό την “προστασία” των Ευρωπαίων. Στην ομορφιά της δεν άργησαν να ενδώσουν λόγιοι και ποιητές όπως οι Αμερικανοί William S. Burroughs, Allen Ginsberg και Jack Kerouac ή ο συνθέτης Paul Bowles, ο οποίος τελικά δεν την εγκατέλειψε ποτέ. Η Ταγγέρη έχασε την παλιά της αίγλη από το 1956, όταν Γαλλία και Ισπανία την επέστρεψαν στο Μαρόκο: πελώρια ξενοδοχεία χτίστηκαν στην παραλία ξεκινώντας μια περίοδο άναρχου τουρισμού.Αν για κάτι ξεχωρίζει η Ταγγέρη είναι οι αντιθέσεις της. Εδώ τα πάντα μοιάζουν ταιριαστά: οι γυναίκες που κατεβαίνουν στην πόλη από τα ορεινά χωριά με τα γαϊδουράκια τους για να πουλήσουν την πραμάτεια τους στο παζάρι, οι έφηβες ντυμένες σαν τις Spice Girls με κοντά μπλουζάκια και πλατφόρμες, οι μανάδες τους με καλυμμένο όλο το σώμα και οι έφηβοι Άραβες με ναύλον ποδοσφαιρικά σορτς μέσα από τις κελεμπίες τους. Και φυσικά, υπάρχει και μια ολόκληρη κοινότητα από Αγγλίδες ξενοδόχους και σπιτονοικοκυρές με φανταχτερό ντύσιμο αλλά και σύζυγοι πρώην Γάλλων διπλωματών που παρέμειναν στην πόλη. Μαζί τους και διεθνείς σχεδιαστές, διακοσμητές, ζωγράφοι και φωτογράφοι που καταφτάνουν από όλο τον κόσμο αναζητώντας την έμπνευση σε αυτή τη μυστηριώδη πόλη-λιμάνι του Μαρόκου. 

Στην επόμενη σελίδα δείτε τι δεν πρέπει να χάσετε στην ΤαγγέρηTags:ταγγέρη Μαρόκο 

Προηγούμενο

Αρχάνες: Το πιο πολύχρωμο χωριό

Επόμενο

Αρχάνες: Το πιο πολύχρωμο χωριό