Κρήτη: Βουτιές στην αυλή των Μινωιτών

Επιστρέφουμε στην Κρήτη για μια ιδιαίτερη εμπειρία. Αυτή τη φορά η επίσκεψη στα τέσσερα μινωικά ανάκτορα της Κρήτης συνδυάζεται με βουτιές στις πιο κοντινές τους παραλίες με χρυσαφένια άμμο και κρυστάλλινα νερά.

Κνωσός, Ηράκλειο
Η Κνωσός, που είναι ο πιο σημαντικός αρχαιολογικός χώρος της Κρήτης, βρίσκεται 5 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πόλης του Ηρακλείου και αναπτύσσεται πάνω στο ύψωμα της Κεφάλας μέσα σε ελιές, αμπέλια και κυπαρίσσια. Πρόκειται για το πιο ενδεικτικό απομεινάρι του Μινωικού πολιτισμού που αναπτύχθηκε στην Κρήτη. Σύμφωνα με την παράδοση αποτέλεσε την έδρα του βασιλιά Μίνωα και πρωτεύουσα του κράτους του ενώ με το χώρο του ανακτόρου της Κνωσού συνδέονται οι συναρπαστικοί μύθοι του Λαβύρινθου με τον Μινώταυρο και του Δαίδαλου με τον Ίκαρο. Η Κνωσός εντοπίστηκε το 1878 από το Mίνωα Kαλοκαιρινό ενώ ο Άρθουρ Έβανς άρχισε συστηματικές ανασκαφές το 1900, οι οποίες συνεχίστηκαν έως το 1931 με την ανακάλυψη του ανακτόρου, μεγάλου τμήματος της μινωικής πόλης και των νεκροταφείων.Βουτιές: Ανατολικά της πόλης του Ηρακλείου και κοντά στα ανάκτορα της Κνωσού βρίσκονται όμορφες, αμμουδερές παραλίες με καλή οργάνωση, όπως οι παραλίες του Καρτερού, του Βαθειανού Κάμπου, το Κοκκίνι Χάνι, οι Γούρνες και οι Γούβες.

Φέτος το καλοκαίρι η Coca-Cola γιορτάζει την πολυετή παρουσία της στην Κρήτη δημιουργώντας ένα μπουκάλι μοναδικό στον κόσμο. Το συλλεκτικό μπουκάλι είναι διαθέσιμο σε επιλεγμένα σημεία σε όλη την Κρήτη. Τα χαρακτηριστικά γραφικά της Coca-Cola έχουν αντικατασταθεί με απεικονίσεις εμπνευσμένες από τοιχογραφίες από το παλάτι της Κνωσού, το μύθο της Αριάδνης αλλά και τα Ταυροκαθάψια, άθλημα της Μινωικής εποχής. Έτσι, η Coca-Cola κλείνει σε ένα μπουκάλι τις αξίες, την παράδοση και την ιστορία της Κρήτης.


Φαιστός, Ηράκλειο
Το ανάκτορο της Φαιστού, ένα από σημαντικότερα μινωικά ανάκτορα και το δεύτερο σε μέγεθος (περίπου 18.000 τ.μ.) μετά από αυτό της Κνωσού, είναι χτισμένο σε ένα ύψωμα στο δυτικό άκρο της μεγαλύτερης και πλουσιότερης πεδιάδας της Μεσαράς. Από το σημείο αυτό έλεγχε ο τοπικός άρχοντας-βασιλιάς όχι μόνο τα αγαθά του κάμπου αλλά και την έξοδο προς τη θάλασσα και τα λιμάνια του κόλπου της Μεσαράς. Κατά τη μυθολογία στη Φαιστό βασίλεψε η δυναστεία του Ραδάμανθυ, γιου του Δία και αδελφού του Μίνωα. Το ανάκτορο της Φαιστού θεωρείται τυπικό δείγμα μινωικού ανακτόρου εξ αιτίας της εξαιρετικής αρχιτεκτονικής του σύνθεσης και της άψογης κατασκευής του. Βουτιές: Σε απόσταση 8-12 χιλιομέτρων από τον αρχαιολογικό χώρο της Φαιστού βρίσκονται οι αμμουδερές παραλίες Κόκκινος Πύργος, Καλαμάκι και Κομμός που από το Μάιο έως το Σεπτέμβριο φιλοξενούν θαλάσσιες χελώνες Καρέτα-Καρέτα αλλά και τα διάσημα Μάταλα.Μάλια, Ηράκλειο
Στα ανατολικά της κωμόπολης των Μαλίων (35 χλμ. ανατολικά από το Ηράκλειο) βρίσκεται το μινωικό ανάκτορο. Είναι το τρίτο σε μέγεθος ανάκτορο της μινωικής Κρήτης και είναι χτισμένο σε μια τοποθεσία προνομιακή, κοντά στη θάλασσα και πάνω στο δρόμο που συνδέει την ανατολική με την κεντρική Κρήτη. Σύμφωνα με τη μυθολογία υπήρξε κατοικία του Σαρπηδόνα, αδερφού του Μίνωα, και πρωτοχτίζεται το 1900 π.Χ. Γύρω στο 1700 π.Χ. καταστράφηκε από άγνωστη αιτία, ανοικοδομήθηκε έπειτα και ξανά καταστράφηκε το 1450 π.Χ. Πρόκειται για ένα ανάκτορο που προκαλεί το ενδιαφέρον του επισκέπτη για τις μεγαλοπρεπείς διαστάσεις του, το περίπλοκο σχέδιό του και τις πολλαπλές λεπτομέρειές του.Βουτιές: Σε μια ακτογραμμή μήκους 6 χλμ. από τη Σταλίδα έως τα δυτικά των ανακτόρων υπάρχουν πολλές οργανωμένες παραλίες του Δήμου Μαλίων με λεπτή άμμο και καταγάλανα νερά. Η πιο κοντινή παραλία στο μινωικό ανάκτορο των Μαλίων και ίσως η ομορφότερη της περιοχής είναι ο Ποταμός.


Ζάκρος, Λασίθι
Ο αρχαιολογικός χώρος της Ζάκρου βρίσκεται 500 μ. από τον παράλιο οικισμό της Κάτω Ζάκρου, 45 χλμ. από τη Σητεία. Οι πρώτες ανασκαφές έγιναν στα τέλη του περασμένου αιώνα από Ιταλούς αρχαιολόγους ενώ αργότερα οι ανασκαφές του Άγγλου P. Gogarth, έφεραν στο φως τμήμα της αρχαίας πόλης, δηλαδή δώδεκα σπίτια της υστερομινωικής περιόδου που έκρυβαν αξιόλογους θησαυρούς. Στη συνέχεια ο έφορος αρχαιοτήτων Ν. Πλάτων, αποκάλυψε ένα νέο μινωικό ανάκτορο, το τέταρτο στην Κρήτη, μετά το ανάκτορο της Κνωσού, της Φαιστού και των Μαλίων, που αν και μικρότερο έδωσε περισσότερα από 10.000 αντικείμενα εξαιρετικής τέχνης, πολλά από τα οποία χαρακτηρίζονται ως “βασιλικά”. Τα ευρήματα αυτά εκτίθενται σήμερα σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου. Το ανάκτορο χτίστηκε γύρω στα 1600 π.Χ. και καταστράφηκε το 1450 π.Χ. από την έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης. Βουτιές: Το παραδοσιακό ψαροχώρι της Κάτω Ζάκρου απλώνεται μπροστά στον αρχαιολογικό χώρο ενώ η περιοχή είναι από τις πιο απομονωμένες της Κρήτης, ιδανική για όσους αναζητούν την απόλυτη ηρεμία. Η όμορφη παραλία του οικισμού σχηματίζεται στην άκρη ενός μεγάλου κόλπου με βοτσαλάκι και υπέροχα ήρεμα νερά, που στα πλάγια γίνεται βραχώδης. Δεν είναι οργανωμένη με ομπρέλες, αν και υπάρχουν αρκετά αλμυρίκια που προσφέρουν σκιά.Tags:Coca-Cola Κρήτη 

Προηγούμενο

Ελαφόνησος: Η δική μας Χαβάη.

Επόμενο

Σίφνος: Όλος ο προορισμός