Ηράκλειο: Η αναγέννηση μιας πόλης

Μια πόλη-χωνευτήρι πλήρως απελευθερωμένη, ολοζώντανη και προσεγγίσιμη. Ένας προορισμός διαρκείας. Η διοικητική πρωτεύουσα της Κρήτης συντηρεί αναλλοίωτο το νόημα της καλής ζωής και το κερνά με τσικουδιές που απογειώνουν την ψυχή πάνω από την κορυφογραμμή του Ψηλορείτη.

Για πολλά χρόνια την κατηγορούσαν ότι είχε γυρίσει την πλάτη της στη θάλασσα, στα κύματα. Έφερε την κηλίδα της μεγαλούπολης από την οποία απλώς περνάς για να γνωρίσεις την υπόλοιπη Κρήτη. Όμως τα τελευταία χρόνια πολλά έχουν αλλάξει. Φτιάχτηκαν το ιστορικό κέντρο και οι πεζόδρομοι και η πόλη γύρισε πλευρό και άνοιξε στα κύματα. Οι Ηρακλειώτες κοιτάζουν τη θάλασσα πλέον και ονειρεύονται ταξίδια μακρινά. Ο κόσμος κατέβηκε στα καινούργια μαγαζιά της παραλίας- πίνοντας τον εσπρέσο του κάνει διάλογο με το ενετικό λιμάνι και το φρούριο ΚούλεΤο μυστικό όμως στην περίπτωση του Ηρακλείου κρύβεται στις λεπτομέρειες και στη ζωντάνια της πόλης. Στον πεζόδρομο της 25ης Αυγούστου και στην πλατεία του Αγίου Τίτου η κίνηση δεν σταματά ποτέ. Στα στέκια γύρω από τα Λιοντάρια, στην Κοραή, στα ρακάδικα της Χρονάκη και στα στενά πίσω από την κεντρική αγορά, φοιτητές γίνονται ένα με παραδοσιακούς Κρητικούς με στιβάνια και παχιά μουστάκια που έρχονται στην πόλη για δουλειές και μεγάλες αντροπαρέες και κοριτσοπαρέες που κάνουν τον γύρο της Κρήτης. Τα ζευγάρια κάνουν ρομαντικές βόλτες στο φρούριο ενώ οι εναλλακτικοί αράζουν κάτω από τα μεγάλα δέντρα στο πάρκο Γεωργιάδη. Γάλλοι, Γερμανοί, Ιταλοί αλλά και αρκετοί Έλληνες επισκέπτες έρχονται για αρχαιολογικό sightseeing. Άλλωστε, όλη η μεγαλοπρέπεια του μινωικού πολιτισμού ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια τους στο Αρχαιολογικό Μουσείο και στους αρχαιολογικούς χώρους της Κνωσού και της Φαιστού. Ανεβαίνουν τα σκαλάκια του προμαχώνα Μαρτινέγκο για να φτάσουν στον τάφο του Καζαντζάκη, πριν παραδοθούν στις θρυλικές γευστικές παραδόσεις της πόλης, σε δροσερές αυλές πνιγμένες στις βουκαμβίλιες και τα γεράνια με θαλασσινή θέα και πληθωρικό κρητικό μενού. 
Το Ηράκλειο μπορεί με την ίδια ευκολία και αρτιότητα να προσφέρει τα πάντα σε ντόπιους, φοιτητές, τουρίστες, ταξιδιώτες, εξερευνητές, επαγγελματίες. Εδώ σμίγουν κάθε είδους άνθρωποι, κουλτούρες και συμπεριφορές, σ’ ένα σκηνικό που ακροβατεί μεταξύ μοντέρνας αισθητικής και μιας παλιάς, νοικοκυρεμένης εποχής. Από τη μία τα καφενεδάκια με τα 5-6 τραπέζια τους και τους μεζέδες σε πιατάκια του καφέ, και από την άλλη τα bar-restaurants με το μεταβιομηχανικό design και το fusion μενού. Τα τσιμεντένια κτίρια, βέβαια, παραμένουν και είναι αυτά που ίσως απωθήσουν αρχικά τον επισκέπτη, ιδίως εκείνον που είναι επηρεασμένος από την καρτποσταλική ομορφιά των Χανίων και του Ρεθύμνου.

Αυτή την εποχή το Ηράκλειο κρύβει μια μοναδική, διπλή αίσθηση πόλης και νησιού. Στην παραλιακή και στο παλιό λιμάνι το θαλασσινό αεράκι εξαγνίζει και ανοίγει την όρεξη για ρακή και μεζέδες. Οι ευωδιές της κρητικής φύσης χαράζουν μονοπάτια που οδηγούν σε πολύχρωμες αγορές ενώ το ανθρώπινο κύμα σε παρασέρνει άλλοτε σε κοσμικές περατζάδες κι άλλοτε σε γωνιές παλιάς εποχής. Εδώ κάθε περιπλάνηση είναι και μια απόλαυση των αισθήσεων.Tags:Ηράκλειο αξιοθέατα 

Προηγούμενο

Φθινοπωρινή απόδραση σε 3 ευρωπαϊκές πόλεις

Επόμενο

Φθινοπωρινή απόδραση σε 3 ευρωπαϊκές πόλεις