Ελλάδα: 5 μεσαιωνικοί οικισμοί της

Βυζαντινοί, Φράγκοι και Ενετοί έχουν αφήσει την αρχιτεκτονική σφραγίδα τους σε διάφορα σημεία της χώρας, κάποια από τα οποία θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως ιδανικά σκηνικά για ιστορίες με δράκους και ιππότες. Αυτοί είναι οι πιο καλοδιατηρημένοι μεσαιωνικοί οικισμοί της Ελλάδας, καστροπολιτείες και καστροχώρια που κάθε σοκάκι τους είναι και μια μικρή χρονομηχανή η οποία μας ταξιδεύει πολλούς αιώνες πίσω στο χρόνο. 

Μονεμβασιά
Μια μικρή λωρίδα γης συνδέει την Πελοπόννησο με τη μικρή νησίδα της Μονεμβασιάς ή Μαλβάζιας, ουσιαστικά έναν απόκρημνο βράχο φυτεμένο στο νερό. Χάρη στο εμπόριο, τις θαλάσσιες μεταφορές αλλά και το εκλεκτό, ομώνυμο κρασί (Μαλβάζια) που παρήγε στη βυζαντινή εποχή, αυτή η καστροπολιτεία έφτασε σε ένα υψηλό επίπεδο ευημερίας που είναι ορατό μέχρι σήμερα, καθώς ολόκληρη η πόλη αποτελεί, ουσιαστικά, ένα ζωντανό μουσείο. Η κεντρική πλατεία και τα δρομάκια που βρίσκονται κοντά στην είσοδο του κάστρου συνήθως πλημμυρίζουν από κόσμο. Ωστόσο αν αρχίσετε να ανηφορίζετε προς την Άνω Πόλη, μέχρι την εκκλησία της Αγίας Σοφίας με την πανοραμική θέα, θα δείτε το πλήθος σταδιακά να αραιώνει και θα καταφέρετε να νιώσετε την πραγματική ατμόσφαιρα της Μονεμβασιάς, την οποία ορίζουν το ανάγλυφο της πέτρας, οι ζωηρόχρωμες πινελιές της βουκαμβίλιας, το βουητό του ανέμου και, πάντα στο βάθος, η θέα της θάλασσας, η οποία έχει σμιλεύσει κάθε σπιθαμή αυτού του βράχου.

Μεστά Χίου
Αν στη Μονεμβασιά ήταν το κρασί που δημιούργησε εύφορο έδαφος για να αναπτυχθεί μια πλούσια βυζαντινή κοινότητα, στη Χίο ήταν η μαστίχα. Σε αυτό το νησί του Βορειοανατολικού Αιγαίου χτίστηκε ένα σύμπλεγμα χωριών μοναδικό στην Ελλάδα, τα λεγόμενα μαστιχοχώρια, που από το 14ο αιώνα και για τα επόμενα σχεδόν χίλια χρόνια, προτάσσοντας το εμπόριο της μαστίχας και τις στιβαρές οχυρώσεις τους, αντιστάθηκαν στους κατακτητές και στην ανέχεια, συχνά αποσπώντας μεγάλα προνόμια από τους εκάστοτε δυνάστες. Ένα από τα ομορφότερα μαστιχοχώρια είναι αναμφίβολα τα Μεστά, χτισμένα μέσα σε ένα κάστρο, με μικροσκοπικά δαιδαλώδη σοκάκια και στοές όπου δεν σε πειράζει να χαθείς για ώρες. Ολόκληρο το χωριό είναι ένα μνημείο, ωστόσο μην παραλείψετε να επισκεφτείτε την εκκλησία του Παλαιού Ταξιάρχη με το ξυλόγλυπτο τέμπλο, εξαιρετικό δείγμα της χιώτικης ξυλογλυπτικής.

Μυστράς
Ο Μυστράς είναι μια πόλη-φάντασμα και, αν δεν συνέρρεαν εδώ καθημερινά πλήθη τουριστών από όλο τον κόσμο, θα μπορούσε άνετα να γίνει πηγή έμπνευσης για ένα σκοτεινό παραμύθι έτσι όπως στέκουν εγκατελειμμένα τα παλάτια, τα τείχη και οι εκκλησίες του στην πλαγιά. Το 14ο αιώνα, εποχή της κυριαρχίας του Μανουήλ Καντακουζηνού, ο Μυστράς ήταν η ισχυρότερη βυζαντινή πολιτεία στο δεσποτάτο του Μορέως, από τότε όμως μπήκε σε πορεία παρακμής, από την οποία δεν βγήκε ποτέ. Η λεηλασία του από τους Τούρκους το 1825 και η φωτιά που ακολούθησε σήμαναν το οριστικό τέλος του, ενώ οι τελευταίες οικογένειες έφυγαν από εδώ το 1952 όταν κηρύχθηκε αρχαιολογικός χώρος. Σήμερα αξίζει να ανηφορίσετε στα μονοπάτια του για να αποτίσετε φόρο τιμής στην ένδοξη ιστορία του και, κυρίως, να επισκεφτείτε τα αναστηλωμένα ανάκτορα και τις εκκλησίες του με τις υπέροχες τοιχογραφίες.

Πόλη της Ρόδου
Το κάστρο της Ρόδου, που χτίστηκε στη σημερινή μορφή του από τους ιππότες του Τάγματος του Αγίου Ιωάννη, μεταξύ του 14ου και του 16ου αιώνα, κρύβει μέσα στα τείχη του μια ολόκληρη πόλη, τόσο καλοδιατηρημένη ώστε έχει χαρακτηριστεί από την Unesco Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Στο υψηλότερο σημείο του δεσπόζει το Παλάτι των Μεγάλων Μαγίστρων, των αρχών του 14ου αιώνα, που εντυπωσιάζει όχι μόνο με την άριστη τοιχοποιία αλλά και με τον εσωτερικό διάκοσμο, στον οποίο σώζονται επιδαπέδια ψηφιδωτά αλλά και μεσαιωνικά έπιπλα. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η μόνιμη έκθεση στο ισόγειο του παλατιού, με ευρήματα από το Μεσαίωνα αλλά και την αρχαιότητα. 
Πύργος Σαντορίνης
Η κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική και ο ενετικός οικισμός δημιουργούν ένα συνδυασμό που ισορροπεί ανάμεσα στην επιβλητικότητα και τη λιτότητα σε ένα από τα ομορφότερα χωριά της Σαντορίνης, που μέχρι το 1800 ήταν η πρωτεύουσα του νησιού. Το κάστρο ή καστέλι του Πύργου, που χτίστηκε από τους Ενετούς του 15ου αιώνα, καθώς βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο της Σαντορίνης προσφέρει στον επισκέπτη πανοραμική θέα, δίνοντάς του την ευκαιρία να παρατηρήσει την παράξενη ακτογραμμή του νησιού. Στο εσωτερικό του κάστρου θα βρείτε μια από τις παλαιότερες εκκλησίες της Σαντορίνης, την Κοίμηση της Θεοτόκου, με παλιές εικόνες και ξυλόγλυπτο τέμπλο, η οποία χρονολογείται από το 10ο αιώνα. Ιδανικά, επισκεφτείτε τον Πύργο το βράδυ του Επιταφίου της Μεγάλης Παρασκευής, όταν ολόκληρη η περίμετρος του κάστρου, κάθε ταράτσα, αυλή και δρομάκι γεμίζουν με τενεκεδέκια φαναράκια, που όταν ανάβουν, την ώρα της περιφοράς, φωτίζουν κάθε εκατοστό του Πύργου. Το θέαμα του χωριού από τον κεντρικό δρόμο, που οδηγεί στα Φηρά, είναι εντυπωσιακό, σχεδόν απόκοσμο.
Προηγούμενο

Tα πιο ανθισμένα μέρη στον κόσμο.

Επόμενο

Δημοφιλή νησιά και οι εναλλακτικές τους