Πώς θα επιλέξετε την καλύτερη θέση στο αεροπλάνο;

Ακόμα και η πιο σύντομη πτήση μπορεί να μετατραπεί σε εφιάλτη λόγω  της λανθασμένης επιλογής θέσης. Ακολουθήστε τις συμβουλές μας και αποφύγετε δυσάρεστες εκπλήξεις.


1. Θέση στο παράθυρο; Ναι! Και μάλιστα για τρεις τουλάχιστον λόγους. Ο προφανής είναι ότι θα έχετε την καλύτερη θέα πάνω από τα σύννεφα ενώ θα απολαύσετε υπέροχη ανατολή και δύση του ηλίου. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι θα έχετε μεγαλύτερη άνεση να ακουμπήσετε το κεφάλι σας και να ξεκλέψετε λίγο ύπνο σε σχέση με τη θέση στο διάδρομο και την “μισητή” μεσαία θέση. Ο τρίτος λόγος, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι πως οι θέσεις στα παράθυρα είναι λιγότερο εκτεθειμένες στα μικρόβια σε αντίθεση με τα καθίσματα στο διάδρομο. Τα τελευταία, βρίσκονται δίπλα σε επιβάτες που μετακινούνται από και προς την τουαλέτα κατά τη διάρκεια της πτήσης, οι οποίοι μάλιστα συνηθίζουν να τα ακουμπούν προκειμένου να διατηρήσουν την ισορροπία τους, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο μόλυνσης.

2. Ένα site που θα σας λύσει τα χέρια στην επιλογή καθίσματος, είναι το Seatguru (www.seatguru.com), στο οποίο βρίσκετε αναλυτικά σχεδιαγράμματα των εσωτερικών όλων των αεροσκαφών των μεγαλύτερων αεροπορικών εταιρειών. Στη λίστα αυτή πάντως δεν περιλαμβάνεται η Aegean ή η Olympic Air αλλά όλες οι υπόλοιπες μεγάλες αεροπορικές εταιρίες. Η διαδικασία αναζήτησης είναι πολύ απλή: επιλέγετε την αεροπορική εταιρεία από την αλφαβητική λίστα και στη συνέχεια τον αντίστοιχο τύπο αεροσκάφους. Στο σχεδιάγραμμα εμφανίζονται τα χρώματα των καθισμάτων, πράσινο, κίτρινο και κόκκινο, που αντιστοιχούν σε καλό, μέτριο ή κακό κάθισμα. Περνώντας τον κέρσορα πάνω από κάθε κάθισμα, διαβάζετε αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με το χώρο μπροστά του, το τραπεζάκι, τον αποθηκευτικό χώρο ή το πόσο κοντά βρίσκεται την τουαλέτα.

3. Για λίγη επιπλέον άνεση, προτιμήστε να καθίσετε στις θέσεις που βρίσκονται στις εξόδους κινδύνου ή στα καθίσματα που βρίσκονται πίσω από κουρτίνες και διαχωριστικά μεταξύ των τάξεων (οικονομική, Α', business). Αυτές συνήθως εξασφαλίζουν λίγο μεγαλύτερο χώρο για τα πόδια, καθώς δεν υπάρχει άλλη θέση μπροστά τους.

4. Αν σας ενοχλεί ο θόρυβος του κινητήρα, αποφύγετε τις θέσεις στο πίσω μέρος τους αεροπλάνου καθώς εκεί βρίσκονται οι κινητήρες jet οπότε θα πρέπει να καθίσετε όσο το δυνατόν πιο μπροστά. Το αντίθετο ισχύει για τα μικρότερα αεροσκάφη με έλικες. 

5. Τέλος, ένα μυστικό για να ελαττώσετε τις δυσάρεστες αναταράξεις είναι να επιλέξετε τις θέσεις ακριβώς στα φτερά του αεροπλάνου, δηλαδή όσο πιο κοντά στη μέση γίνεται. Η διαφορά μπορεί να είναι μικρή σε σχέση με το πίσω μέρος που είναι περισσότερο εκτεθειμένο στις αναταράξεις, αλλά για επιβάτες που φοβούνται ή νιώθουν άβολα, έχει μεγάλη σημασία.

Tags:συμβουλές tips αεροπλάνο ταξίδι 

Προηγούμενο

Τι να μην φοράτε στα ταξίδια σας

Επόμενο

Πως να βρείτε ταξί στις αγαπημένες σας πόλεις