Ποιες χειρονομίες να αποφύγετε;

Εκτός από τις γνωστές παγκοσμίως προσβλητικές χειρονομίες, υπάρχουν κινήσεις που για εμάς μπορεί να μην σημαίνουν κάτι το ιδιαίτερο, στο εξωτερικό όμως μπορεί να μας φέρουν μπελάδες. 
 

To “όλα καλά”.
Ο κύκλος που σχηματίζουμε ενώνοντας το μεγάλο δάχτυλο με το δείκτη μπορεί συνήθως να είναι κάτι το θετικό, αλλά σε χώρες όπως η Γερμανία, η Βραζιλία και η Τουρκία αποτελεί αρνητική χειρονομία και συνδέεται προσβλητικά με την ομοφυλοφιλία. Στη Γαλλία επίσης μεταφράζεται ως μηδενικό ή ότι κάποιος ή κάτι δεν αξίζει.

Το ανάποδο σύμβολο της νίκης.
Το να σχηματίζετε ένα V με τα δάχτυλά σας είναι παγκοσμίως αποδεκτό ως σύμβολο της νίκης. Ωστόσο, αν τα δάχτυλα είναι στραμμένα προς εσάς, στην Αυστραλία και την Αγγλία είναι συνώνυμο της βρισιάς “f..... you”.

Το απαλό χτύπημα στο κεφάλι.
Μπορεί στη χώρα μας να συνηθίζουμε να χτυπάμε ελαφρά τα παιδάκια στα μαλλιά ως επιβράβευση, για τους βουδιστές όμως το να αγγίζει κανείς την κορυφή του κεφαλιού, όπου θεωρούν ότι κατοικούν τα πνεύματα, είναι μεγάλη προσβολή.

Σηκωμένο το μεγάλο δάχτυλο.
Στις περισσότερες δυτικές χώρες, το να κλείνεις όλα τα δάχτυλα σηκώνοντας μόνο το μεγάλο δάχτυλο σημαίνει “όλα καλά” αλλά στην Ασία και το μουσουλμανικό κόσμο αποτελεί μεγάλη προσβολή.

Τρίψιμο στο πηγούνι.
Το να τρίβεις τα δάχτυλά σου στο πηγούνι με φορά από το λαιμό προς τα έξω, στο Βέλγιο, τη βόρεια Ιταλία και την Τυνησία, μεταφράζεται ως “άντε χάσου”.

Η μούντζα.
Η γνωστή σε όλους μας χειρονομία δεν αποτελεί προσβολή μόνο στη χώρα μας αλλά και στο Μεξικό, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

Σταυρωμένα χέρια.
Μπορεί για εμάς να είναι απλώς μια στάση του σώματος, για τους Φινλανδούς όμως υποδηλώνει αλαζονεία αλλά και ότι αυτός που κάθεται με σταυρωμένα χέρια είναι έτοιμος για καυγά.

Αριστερό χέρι.
Το να δώσουμε κάτι ή να χαιρετήσουμε κάποιον με το αριστερό χέρι αν κρατάμε κάτι με το δεξί δεν είναι κάτι κακό στη χώρα μας αλλά στην Ασία, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή θεωρείται μεγάλη προσβολή. Έχετε υπόψη, επίσης, ότι στην Ιαπωνία θεωρείται πρέπον να δίνουμε κάτι χρησιμοποιώντας και τα δύο χέρια.

Πατούσες και σόλες.
Για τους Ινδούς αποτελεί μεγάλη προσβολή το να δείχνεις τις σόλες των παπουτσιών ή τις πατούσες σου ή ακόμα και να αγγίζεις οτιδήποτε με αυτές.

Tags:συμβουλές tips 

Προηγούμενο

10 tips για ταξίδια...φοιτητικού κόστους

Επόμενο

Ποιοι είναι χειρότεροι συνεπιβάτες;