7 «μυστικά» για το φαγητό στο αεροπλάνο

Γιατί το φαγητό έχει διαφορετική γεύση πάνω από τα σύννεφα; Τι συμβαίνει στην περίπτωση καθυστέρησης της πτήσης; Και γιατί το Bloody Mary είναι το καλύτερο ποτό που μπορείς να πιεις στο αεροπλάνο;


Το φαγητό έχει διαφορετική γεύση
. Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί το φαγητό στο αεροπλάνο έχει διαφορετική έως και περίεργη γεύση; Στα 30.000 πόδια, οι γευστικοί κάλυκες αλλά και η όσφρησή μας είναι τα πρώτα που επηρεάζονται εξαιτίας της χαμηλής πίεσης του αέρα και των περιορισμένων επιπέδων υγρασίας στην καμπίνα. Έχει υπολογιστεί πως η αντίληψη της αλμυρότητας στον μέσο επιβάτη μειώνεται περίπου 20-30%, ενώ της γλυκύτητας μειώνεται περίπου 15-20 %. Έτσι, ένα τέλεια μαγειρεμένο φαγητό στο έδαφος, για να είναι εξίσου νόστιμο στον αέρα χρειάζεται 30% περισσότερο αλάτι.

Ο θόρυβος επηρεάζει τη γεύση! Σύμφωνα με μια μελέτη Αμερικανών επιστημόνων, τα υψηλά επίπεδα θορύβου κατά τη διάρκεια της πτήσης (ο ήχος του κινητήρα σε συνδυασμό με τις ομιλίες των επιβατών) επηρεάζουν την αντίληψη της γεύσης. Συγκεκριμένα, είδαν ότι τα γλυκά χάνουν τη γλυκιά τους γεύση, ενώ τα αλμυρά φαγητά γίνονται ακόμη πιο αλμυρά.Γιατί το Bloody Mary «απογειώνεται» στον αέρα. Η ίδια έρευνα έδειξε ότι ο θόρυβος επηρέαζε όλες τις γεύσεις, εκτός από τη γεύση umami, (μία από τις πέντε βασικές γεύσεις, μαζί με το γλυκό, το ξινό, το πικρό και το αλμυρό). Με άλλα λόγια το περιβάλλον του αεροπλάνου κάνει τον ουρανίσκο να δέχεται καλύτερα τις νόστιμες «ουμάμι» γεύσεις, όπως για παράδειγμα αυτή της ντομάτας. Πρόσφατα, μάλιστα, η Lufthansa ανακοίνωσε ότι οι επιβάτες δείχνουν μια ιδιαίτερη προτίμηση στο ντοματοχυμό, με το Bloody Mary να αποτελεί το δημοφιλέστερο cocktail εν ώρα πτήσης.

Το μενού σχεδιάζεται σχολαστικά έως και ένα χρόνο πριν. Από τα λαχανικά στις σαλάτες μέχρι τον αριθμό από τα κερασάκια μαρασκίνο σε κάθε κοκτέιλ, τα πάντα υπολογίζονται με το γραμμάριο προκειμένου να αποφευχθεί η σπατάλη. Για παράδειγμα, η American Airlines εξοικονόμησε 40.000 δολάρια αφαιρώντας μία ελιά από κάθε σαλάτα!Οι πιλότοι δεν τρώνε το ίδιο φαγητό με μας. Τρώνε διαφορετικά γεύματα, που ετοιμάζονται ειδικά για εκείνους. Κυβερνήτης και συγκυβερνήτης τρώνε διαφορετικό φαγητό, κι αυτό για να αποφευχθεί ο κίνδυνος τροφικής δηλητηρίασης.

Τα απλά και γνωστά φαγητά είναι προτιμότερα. Οι αεροπορικές εταιρείες προτιμούν να σερβίρουν γνωστό και "βολικό" φαγητό. Πιάτα τα οποία αναγνωρίζουμε αμέσως και μας δημιουργούν θετικά συναισθήματα.
 
Τι συμβαίνει στην περίπτωση καθυστέρησης της πτήσης. Αν η πτήση έχει καθυστέρηση για πάνω από 6 με 8 ώρες και το φαγητό έχει ήδη φορτωθεί στο αεροπλάνο, οι αεροπορικές εταιρείες συχνά το αντικαθιστούν με νέο έτσι ώστε να αποφεύγονται τα... παρατράγουδα.

Tags:συμβουλές 

Προηγούμενο

Πρώτη φορά στο αεροπλάνο με μωρό;

Επόμενο

8 tips για να κοιμηθείτε στο αεροπλάνο!