Τι παθαίνει το δέρμα μας στο αεροπλάνο;

Τι συμβαίνει στο δέρμα όταν πετάτε στα 30.000 πόδια; Και πώς μπορείτε να το προστατέψετε; Ρωτήσαμε δερματολόγους και σας έχουμε τις απαντήσεις.

Είτε πετάτε συχνά με αεροπλάνο είτε όχι, το γεγονός είναι ένα: το δέρμα μας δεν είναι σχεδιασμένο να βρίσκεται στον αέρα και στην ατμόσφαιρα της καμπίνας του αεροπλάνου. Φυσικά, η ταλαιπωρία που υφίσταται είναι η ίδια τόσο στην άνετη business class όσο και στην πιο στριμωγμένη οικονομική θέση. Συγκεντρώσαμε, λοιπόν, κάποιες συμβουλές που σίγουρα θα σας φανούν χρήσιμες στο επόμενο ταξίδι σας.

1. Η ξηρή ατμόσφαιρα
Η σημαντικότερη ζημιά που υφίσταται το δέρμα οφείλεται στο ξηρό αέρα στην καμπίνα του αεροπλάνου. Το δέρμα μας νιώθει άνετα όταν επικρατεί 40%-70% υγρασία ενώ μέσα στα περισσότερα αεροπλάνα η υγρασία κυμαίνεται γύρω στο 20%, δηλαδή τουλάχιστον η μισή από εκείνη που έχει συνηθίσει το δέρμα μας. Έτσι, το δέρμα αφυδατώνεται πολύ γρήγορα και μπορεί να κοκκινίσει. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να πίνετε αρκετό νερό και να προτιμήσετε κάποια κρέμα που περιέχει υαλουρονικό οξύ, το οποίο έχει την ιδιότητα να δεσμεύει το νερό. Φροντίστε να επαναλαμβάνετε τη χρήση της κάθε 60-90 λεπτά. Επιπλέον, αποφύγετε τον ψεκασμό του προσώπου με νερό, ο οποίος παρόλο που δίνει μια προσωρινή αίσθηση ενυδάτωσης, εντείνει την αφυδάτωση καθώς το νερό στεγνώνει πάνω στο πρόσωπο.

2. Τα μάτια και τα χείλη είναι το ίδιο ευάλωτα με το δέρμα
Έχετε παρατηρήσει ότι ο κακός καφές του αεροπλάνου δεν σας ενοχλεί τόσο όσο θα πιστεύατε; Αυτό συμβαίνει γιατί αφυδατώνονται ακόμα και οι βλεννώδεις μεμβράνες επηρεάζοντας τη γεύση. Ξηρά χείλη και στεγνά και κόκκινα μάτια είναι συχνό φαινόμενο γι'αυτό να χρησιμοποιείτε συχνά κάποιο βαζελινούχο προϊόν στα χείλη και κολλύριο ενυδάτωσης στα μάτια.

3. Η ξηρότητα οδηγεί σε λιπαρότητα
Το ίδιο το δέρμα μας για να αντισταθμίσει την αφυδάτωση παράγει περισσότερη λιπαρότητα. Έτσι, ο ξηρός αέρας και τα χαμηλά ποσοστά υγρασίας οδηγούν σε αυτή τη γυαλάδα που όλοι θέλουμε να αποφύγουμε στο μέτωπο, το πηγούνι και τη μύτη. Η αποφυγή της λιπαρότητας είναι ακόμα ένας λόγος για να ενυδατώνετε το δέρμα σας στο αεροπλάνο.

4. Το υψόμετρο προκαλεί θαμπό δέρμα
Τα περισσότερα επιβατικά αεροπλάνα πετούν σε ύψος μεταξύ 6.000 και 8.000 ποδιών. Έτσι, αυτό που νιώθουμε είναι σαν να στεκόμαστε στην κορυφή ενός βουνού. Όσο μεγαλύτερο είναι το ύψος, τόσο λιγότερο αίμα ρέει στο δέρμα προκαλώντας θαμπάδα.

5. Η κατακράτηση νερού οδηγεί σε πρήξιμο
Η ακινησία σε συνδυασμό με την αυξημένη πρόσληψη αλατιού κατά τη διάρκεια πολύωρων πτήσεων (βλέπε μπόλικα σνακ), προκαλεί κατακράτηση νερού που κάνει το πρόσωπό μας να δείχνει πρησμένο. Μόλις προσγειωθείτε φροντίστε να ασκηθείτε λιγάκι, ακόμα κι αν πρόκειται για σύντομο περίπατο, για να αποβάλετε τα έξτρα υγρά. 

6. Μην παραλείπετε το αντηλιακό
Είναι γεγονός ότι οι ακτινοβολίες UV είναι πιο έντονες σε μεγαλύτερα ύψη όπου τα στρώματα του αέρα είναι λεπτότερα και δεν τις φιλτράρουν τόσο πολύ. Έτσι, ιδιαίτερα αν κάθεστε στο παράθυρο και ταξιδεύετε την ημέρα, θα πρέπει οπωσδήποτε να χρησιμοποιείτε αντηλιακό με πολύ υψηλό δείκτη προστασίας (SPF 50).

7. Το ταξίδι επιβαρύνει το δέρμα
Συχνά η όλη διαδικασία του αεροπορικού ταξιδιού προκαλεί άγχος. Η πρόσβαση στο αεροδρόμιο, το check-in, ο έλεγχος ασφαλείας, η αναμονή αλλά και ο φόβος της πτήσης είναι παράγοντες που οδηγούν στην παραγωγή ορμονών άγχους. Το άγχος, ως γνωστόν, προκαλεί ερεθισμό στο δέρμα, από απλό κοκκίνισμα μέχρι έκζεμα. Έτσι, καλό θα είναι να φροντίζετε την επιδερμίδα σας με τα κατάλληλα προϊόντα πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την πτήση.

Tags:συμβουλές αεροπλάνο 

Προηγούμενο

15 συμβουλές για ταξίδι με παιδιά

Επόμενο

9 λόγοι για να ταξιδεύετε μόνοι σας