Ιταλία: Πώς να παραγγείλετε τον σωστό καφέ

Στην Ιταλία ο καφές είναι μια ιεροτελεστία. Είτε βρίσκεστε στο Μιλάνο είτε σε κάποια πόλη του ιταλικού Νότου, είναι σίγουρο ότι ο καφές θα σας μείνει αξέχαστος. Πρέπει όμως να γνωρίζετε και τον σωστό τρόπο να τον παραγγείλετε και να τον απολαύσετε όπως οι ντόπιοι. Ακολουθούν μερικοί κανόνες που πρέπει να έχετε κατά νου.


Ξεχάστε τον freddo espresso 

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή: Όταν λέμε "caffe" στην Ιταλία εννοούμε τον εσπρέσο. Πρέπει να γνωρίζετε πως ο καλός espresso πίνεται μέσα στα πρώτα 25 δευτερόλεπτα από τη στιγμή που θα φτιαχτεί. Οι Ιταλοί τον απολαμβάνουν από το πρωί μέχρι αργά το βράδυ. Αν ζητήσετε espresso freddo ή cappuccino freddo, είναι πολύ πιθανό να σας σερβίρουν έτοιμο καφέ που έχει κρυώσει στο ψυγείο ή ένα φλιτζάνι εσπρέσο με παγάκια. Αν επιθυμείτε κάτι που να θυμίζει τον δικό μας freddo, δοκιμάστε έναν caffe shakerato, δηλαδή εσπρέσο χτυπημένο με λίγη ζάχαρη και παγάκια μέχρι να γίνει παχύρευστη κρέμα, που σερβίρεται συνήθως σε ποτήρι του μαρτίνι ή της σαμπάνιας.Η ορολογία
Συγκρατήστε τα εξής: Caffe: κλασικός μονός εσπρέσο. Caffe doppio: διπλός εσπρέσο. Caffe ristretto: Εσπρέσο με λιγότερο νερό, διπλά δυνατός και οξύς. Caffe lungo: Εσπρέσο με την ίδια δόση καφέ αλλά με περισσότερο νερό από τον κανονικό. Cappuccino: Εσπρέσο με χτυπημένο γάλα. Caffe con panna: Εσπρέσο με χτυπημένη κρέμα γάλακτος από πάνω. Caffe  latte: ζεστό γάλα με καφέ. Caffe macchiato: Εσπρέσο με ελάχιστο χτυπημένο γάλα από πάνω. Caffe corretto: καφές "διορθωμένος" με την προσθήκη λικέρ ή άλλου ποτού (με grappa στη βόρεια Ιταλία). 
Μερικοί ακόμη κανόνες


Γάλα μόνο το πρωί: 
Είτε πρόκειται για έναν cappuccino είτε για έναν caffe macchiato, οι Ιταλοί πίνουν καφέ με γάλα μόνο τις πρωινές ώρες - συνοδευόμενο από κρουασάν και γλυκά- και ποτέ μετά από ένα γεύμα. Αν ζητήσετε cappuccino μετά τις 11 το πρωί, μάλλον θα τους φανεί περίεργο.

Στα όρθια:
 Οι Ιταλοί δεν συνηθίζουν να απολαμβάνουν τον καφέ τους με τις ώρες. Προτιμούν να τον πίνουν al banco, δηλαδή όρθιοι στον πάγκο του μπαρ και σε λιγότερο από πέντε λεπτά. Espresso στα ιταλικά σημαίνει άλλωστε «γρήγορος».Το μυστικό βρίσκεται στην απλότητα Γενικά, ξεχάστε οτιδήποτε περιττό που μπορεί να επισκιάσει τη γευστική εμπειρία ενός εσπρέσο:  σιρόπια, βουνά από σαντιγί, κομματάκια μπισκότου, σοκολάτα, κανέλα και μπόλικη ζάχαρη. Οι Ιταλοί παίρνουν στα σοβαρά τον καφέ και δεν είναι της υπερβολής σε αυτόν τον τομέα.

Tags:καφές Ιταλία 

Προηγούμενο

Tips για ένα καλό ταξίδι με Interail

Επόμενο

Στο Λονδίνο με παιδιά