6 μυστικά από τη SWISS για ένα ταξίδι-εμπειρία ζωής

Κάθε ταξίδι είναι ένα καινούριο κεφάλαιο στην προσωπική μας ιστορία. Γνωρίζοντας σε βάθος ένα νέο τόπο, ανακαλύπτουμε και ένα κομμάτι του εαυτού μας. Γι’ αυτό και αξίζει να βιώσουμε το ταξίδι μας και όχι απλά να σημειώσουμε «τικ» δίπλα στη λίστα με τα sos. Ακολουθώντας μερικές απλές συμβουλές, βλέπουμε την κάθε πόλη μέσα από τα μάτια των κατοίκων της, ανακαλύπτουμε τις πιο όμορφες γωνιές της, την κουλτούρα της και επιστρέφοντας αντιλαμβανόμαστε πως πλέον είμαστε λίγο πιο διαφορετικοί και σίγουρα πολύ πιο πλούσιοι σε πραγματικές εμπειρίες.

Googlάρετε: Χωρίς αμφιβολία, είναι χρήσιμο να προμηθευτείτε έναν οδηγό και έναν χάρτη, όμως για να μελετήσετε σε βάθος τον πολιτισμό και την κουλτούρα της χώρας που επισκέπτεστε, καλό είναι να εκμεταλλευτείτε στο έπακρο τις δυνατότητες του διαδικτύου. Ψάξτε για τις συνήθειες των ντόπιων, μπείτε σε forum και αναζητείστε τους καλύτερους bloggers. Για παράδειγμα, αν πρόκειται να επισκεφτείτε το Λονδίνο, αξίζει να ρίξετε μια ματιά στο blog A Lady in London (www.aladyinlondon.com). Όσο περισσότερα γνωρίζετε για τους κατοίκους, τόσο πιο εύκολα θα μπορέσετε να ακολουθήσετε τα χνάρια τους αλλά και να χτίσετε μια καλή σχέση μαζί τους.

Προτιμήστε να μείνετε σε μικρό ξενοδοχείο ή διαμέρισμα: Αποφύγετε τα πολύ μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα. Συνήθως προσφέρουν όλες τις απαραίτητες ανέσεις, στερούνται όμως οικειότητας. Επιλέξτε ένα μικρότερο ξενοδοχείο που να ταιριάζει στην αισθητική σας και μη διστάσετε να ρωτήσετε όλα όσα θέλετε τους υπαλλήλους. Εναλλακτικά, προτιμήστε ένα διαμέρισμα. Πλέον, πολλές εταιρίες προσφέρουν διαμονή σε διαμερίσματα ντόπιων. Τις περισσότερες φορές εκτός από το γεγονός ότι θα γλιτώσετε χρήματα, θα έχετε την ευκαιρία να μιλήσετε με τον ιδιοκτήτη, να μάθετε από αυτόν όλα τα στέκια της ευρύτερης περιοχής, ακόμη και να φάτε μαζί του. Η εμπειρία θα είναι σίγουρα πιο αυθεντική. Κάντε...επίκληση στην αυθεντία: Ποια είναι η λιγότερο τουριστική υπαίθρια αγορά που προτιμούν οι ντόπιοι και πόση γεύση μπορεί να κρύβεται μέσα σ' ένα τεράστιο κοντέινερ; Τα μέλη του πληρώματος της SWISS μοιράζονται με τους ταξιδευτές όλα τα μυστικά τους. Όσα έχουν δοκιμάσει τα ίδια, αλλά και αυτά που κατάφεραν να αποσπάσουν από τους κατοίκους των χωρών που επισκέπτονται. Άλλωστε, είναι τόσες οι φορές που έχουν βρεθεί στις πόλεις στις οποίες εκτελεί πτήσεις η εταιρεία, που πλέον τις θεωρούν σαν δεύτερο σπίτι τους. Αφού επιλέξετε, λοιπόν, προορισμό και προτού κάνετε check in, αξίζει να ρίξετε μια ματιά στο: www.swiss.com/explore

Συνδυάστε το ταξίδι με μια καλή αφορμή: Προτιμήστε να επισκεφτείτε μια πόλη την περίοδο που εκεί διοργανώνεται ένα μεγάλο φεστιβάλ ή μια παραδοσιακή γιορτή. Έτσι, θα έχετε την ευκαιρία να μάθετε περισσότερα για την ιστορία της, για τις συνήθειες της, ακόμη και για τη γαστρονομία της, αλλά και να γνωρίσετε άτομα από όλο τον κόσμο, ανταλλάσσοντας ιδέες. Για παράδειγμα, αν σχεδιάζετε να ταξιδέψετε στο Εδιμβούργο, προτιμήστε να το κάνετε αρχές Αυγούστου. Εκεί κάθε χρόνο τέτοια περίοδο πραγματοποιείται το Edinburgh International Festival, φιλοξενώντας παραστάσεις χορού, όπερας, θεάτρου και πολλές συναυλίες. 

Μην παίρνετε ταξί: Για να γνωρίσεις καλύτερα μια πόλη πρέπει να την περπατήσεις. Η διαδρομή από το ένα μέρος στο άλλο δεν είναι απλή μεταφορά, αλλά περιήγηση, περιπέτεια. Φορέστε άνετα παπούτσια και περπατήστε στους δρόμους και τα σοκάκια του προορισμού που επιλέξατε, όσο περισσότερο μπορείτε. Όταν κουραστείτε, κάντε αυτό που συνηθίζουν και οι ντόπιοι: Πάρτε το λεωφορείο, το τραμ ή το Μετρό. Παρατηρείστε τους διπλανούς σας και-γιατί όχι-ρωτήστε τους ό,τι θέλετε. Εναλλακτικά, νοικιάστε ένα ποδήλατο. Σε πολλές χώρες υπάρχει η δυνατότητα ενοικίασης σε πολύ χαμηλές τιμές. 

Φάτε εκεί όπου τρώνε οι ντόπιοι: Αποφύγετε τα εστιατόρια που βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από sos αξιοθέατα και προτιμήστε ένα συνοικιακό κατάστημα σε μια λιγότερο τουριστική συνοικία. Επίσης, μην φοβάστε να δοκιμάσετε street food. Συνήθως στις καντίνες και τους πάγκους συμπυκνώνεται όλη η γαστρονομική κουλτούρα της κάθε πόλης. Για παράδειγμα, μη φύγετε από το Μανχάταν αν δεν δοκιμάσετε dirty water dog! Αξίζει, ακόμη, να κατεβάσετε στο κινητό σας την εφαρμογή VizEat. Πρόκειται για μια πλατφόρμα social dinning που βοηθά τους ταξιδευτές να γνωρίσουν την πόλη μέσω του φαγητού. Οι οικοδεσπότες από 130 πόλεις σε όλο τον κόσμο θα φροντίσουν να μάθετε τα πάντα, διοργανώνοντας για εσάς από ένα γαστρονομικό τουρ, μέχρι ένα παραδοσιακό δείπνο στο σπίτι τους (vizeat.com). 

Extra tip: Πολύτιμος σύμμαχος για ένα ταξίδι-εμπειρία ζωής μπορεί ν’ αποδειχθεί και η εφαρμογή Like A Local Guide. Σ’ αυτή ντόπιοι από όλον τον κόσμο μοιράζονται όλα μυστικά τους σχετικά με την πόλη τους. Από τα αγαπημένα τους καφέ και εστιατόρια, μέχρι τον περίπατο που τους χαλαρώνει και το καλύτερα κατάστημα με βινύλια. www.likealocalguide.com Tags:μυστικά tips τι να δω 

Προηγούμενο

3 ξενοδοχειακές απάτες που δε φαντάζεστε

Επόμενο

7 tips από τη SWISS για ν' αντιμετωπίσετε το jet lag