10 tips για ένα μεγάλο ταξίδι με μικρά παιδιά

Ακόμα και ένα πολύ μικρό παιδί που δεν έχει αρχίσει να χτίζει αναμνήσεις μπορεί να επωφεληθεί πολλαπλά από ένα ταξίδι – μεταξύ άλλων, γίνεται πιο ευπροσάρμοστο και καλλιεργεί όλες τις αισθήσεις του μέσα από ένα πλήθος νέων ερεθισμάτων. Ευτυχώς, με την κατάλληλη οργάνωση θα διαπιστώσετε ότι οικογένεια και ταξίδια δεν είναι δύο έννοιες ασυμβίβαστες – αντίθετα, σε συνδυασμό μπορούν να σας χαρίσουν τις ομορφότερες εμπειρίες της ζωής σας. 

1. Προγραμματίστε το ταξίδι σύμφωνα με το ωράριο ύπνου του παιδιού. Αν για παράδειγμα ταξιδεύετε με μωρό, επιλέξτε μια ώρα πτήσης στη διάρκεια της οποίας συνήθως δεν κοιμάται, διαφορετικά η κούραση και η υπερένταση θα το κάνουν πιο νευρικό. Ή, σε περίπτωση που ταξιδεύετε με αυτοκίνητο, ξεκινήστε την ώρα του μεσημεριανού ύπνου του νηπίου, ώστε να κάνει μεγάλο μέρος της διαδρομής κοιμισμένο και να φτάσει στον προορισμό ξεκούραστο και καλοδιάθετο.

2. Μην ξεχάσετε να πάρετε μαζί τα αγαπημένα παιχνίδια του. Θα το κρατήσουν απασχολημένο στη διάρκεια της διαδρομής αλλά και στο ξενοδοχείο. Αν συνηθίζει να κοιμάται αγκαλιά π.χ. με ένα λούτρινο αρκουδάκι, μην ξεχάσετε να το βάλετε στις αποσκευές σας: θα βοηθήσει το παιδί να προσαρμοστεί στο περιβάλλον του ξενοδοχείου και να αποκοιμηθεί ευκολότερα, ειδικά το πρώτο βράδυ. Εξίσου χρήσιμα θα φανούν και τα υλικά για χειροτεχνίες: ένα μπλοκ ζωγραφικής και ένα σετ μαρκαδόρων μπορεί να αποδειχθούν σωτήρια σε ένα πολύωρο ταξίδι με πλοίο.

3. Επινοήστε δραστηριότητες στη διάρκεια της διαδρομής. Αν κάνετε ένα μεγάλο ταξίδι με αυτοκίνητο, μπορείτε π.χ. να ζητήσετε από το παιδί να αναγνωρίσει τα χρώματα των άλλων αυτοκινήτων ή τα είδη των οχημάτων που περνούν από μπροστά του. 

4. Οργανώστε ένα πιο χαλαρό πρόγραμμα από ό,τι στο παρελθόν. Υπολογίστε ότι κάθε δραστηριότητα, από μια βόλτα στην παραλία μέχρι μια επίσκεψη σε ένα μουσείο, παίρνει πολύ περισσότερο χρόνο με τα παιδιά. Επιπλέον, τα μικρά παιδιά έχουν μεγαλύτερη ανάγκη από ξεκούραση στη διάρκεια της ημέρας και, ίσως, από ένα μεσημεριανό ύπνο. Μην προσπαθήσετε λοιπόν να στριμώξετε σε ένα ολιγοήμερο οικογενειακό ταξίδι όσο γίνεται περισσότερα αξιοθέατα.

5. Τακτοποιήστε από πριν βασικές λεπτομέρειες όπως η διαμονή και οι μετακινήσεις σας. Οργανώστε τις όσο το δυνατόν νωρίτερα, γιατί αν είναι ταλαιπωρία η αναζήτηση δωματίου σε μια μεγάλη πόλη μετά από ένα κουραστικό ταξίδι, η ίδια εμπειρία με μικρά παιδιά γίνεται βασανιστήριο. Επιπλέον, αν σκοπεύετε να επισκεφτείτε κάποιο μεγάλο μουσείο ή αξιοθέατο, κάντε εκ των προτέρων ηλεκτρονική αγορά εισιτηρίου για να αποφύγετε την αναμονή σε ουρές.

6. Προσθέστε στο πρόγραμμα οικογενειακούς προορισμούς. Στη Βόρεια Ιταλία, για παράδειγμα, θα βρείτε την Gardaland, ένα μεγάλο θεματικό πάρκο που δεν έχει να ζηλέψει πολλά από την Ντίσνεϊλαντ. Στη Βαρκελώνη, τα παιδιά θα ενθουσιαστούν με το Ενυδρείο. Στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου μικροί και μεγάλοι θα διασκεδάσετε με τα διαδραστικά εκθέματα. 

7. Συμβουλευτείτε άλλους γονείς αλλά και bloggers που ταξιδεύουν πολύ με την οικογένειά τους. Είναι ο πιο ασφαλής τρόπος να βρείτε ξενοδοχεία, εστιατόρια και αξιοθέατα «φιλικά» προς τις οικογένειες. Επιπλέον, στο Booking μην παραλείψετε να διαβάσετε τις κριτικές που έχουν αφήσει άλλες οικογένειες ταξιδιωτών για ένα κατάλυμα. Ενώ στο Airbnb ξεκαθαρίστε από την αρχή στον υποψήφιο οικοδεσπότη σας ότι ταξιδεύετε με την οικογένειά σας, για να βεβαιωθείτε ότι το κατάλυμά του προσφέρεται για μικρά παιδιά.

8. Μην ξεχάσετε το οικογενειακό φαρμακείο. Ανάλογα με την ηλικία του παιδιού και τον προορισμό σας, πρέπει να περιλαμβάνει ένα θερμόμετρο, αντιπυρετικά και αναλγητικά φάρμακα, εντομοαπωθητικά, γέλες για ηλιακά εγκαύματα και για τσιμπήματα εντόμων, αντισηπτικά, αυτοκόλλητους επιδέσμους και φυσιολογικό ορό. Για να βεβαιωθείτε ότι θα πάρετε μαζί σας όλα τα απαραίτητα, πριν από το ταξίδι συμβουλευτείτε τον παιδίατρο.

9. Εξασφαλίστε δωρεάν την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας, που σας προσφέρει περίθαλψη σε οποιαδήποτε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ενημερωθείτε, εκ των προτέρων, για το καθεστώς της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης της χώρας όπου πρόκειται να ταξιδέψετε και πάρτε μαζί σας τους τοπικούς αριθμούς πρώτης ανάγκης.

10. Ανακαλύψτε εφαρμογές κινητού που θα σας λύσουν τα χέρια. Η καλή οργάνωση ενός ταξιδιού είναι δύσκολη, ειδικά αν οι συνταξιδιώτες σας δεν έχουν πει καλά καλά τις πρώτες τους λέξεις. Ευτυχώς υπάρχει τουλάχιστον μία εφαρμογή κινητού για κάθε ανάγκη, όπως η Packing Pro που ετοιμάζει τη λίστα των αποσκευών για κάθε μέλος της οικογένειας, η TripIt που σας βγάζει ολόκληρο το πρόγραμμα του ταξιδιού, από τις λεπτομέρειες της πτήσης μέχρι τις θεατρικές παραστάσεις που αξίζει να παρακολουθήσετε κατά την παραμονή σας, και η Sound Sleeper που μετατρέπει το κινητό σε μια συσκευή λευκού θορύβου (white noise) νανουρίζοντας το μωρό οπουδήποτε κι αν βρίσκεστε.

Προηγούμενο

Με τη Blue Star Ferries οι διακοπές ξεκινούν από το πλοίο

Επόμενο

12+1 μυστικά για πιο άνετες πτήσεις