10 tips για ταξίδια...φοιτητικού κόστους


Μπορεί να έχουν αλλάξει οι απαιτήσεις σας από την εποχή που ταξιδεύατε ως φοιτητές, μόνο με ένα σακίδιο και μια μικρή σκηνή στην πλάτη, αλλά με λίγη οργάνωση και ψάξιμο θα μειώσετε και σήμερα το κόστος ενός ταξιδιού χωρίς εκπτώσεις στα «θέλω» και τα όνειρά σας. Τα παρακάτω tips απευθύνονται σε εσάς που θεωρείτε ότι οι αποδράσεις δεν είναι πολυτέλεια αλλά ανάγκη, ακόμα και σε εποχές όπου κάθε ευρώ είναι πολύτιμο. Ή μάλλον ειδικά σε τέτοιες εποχές.  

1. Όσο νωρίτερα κάνετε κράτηση, τόσο φθηνότερα. Στην οργάνωση ενός ταξιδιού, ποτέ δεν είναι υπερβολικά νωρίς. Μη διστάσετε να κλείσετε τα αεροπορικά εισιτήρια και το ξενοδοχείο σας πολλούς μήνες νωρίτερα, δίνοντας βέβαια προτεραιότητα σε επιλογές με μηδενικό ή μικρό κόστος ακύρωσης.  

2. Χρησιμοποιήστε πλατφόρμες και εφαρμογές αναζήτησης και σύγκρισης τιμών. Στα αεροπορικά εισιτήρια, που είναι συνήθως και η υψηλότερη δαπάνη ενός ταξιδιού, μπορείτε να βρείτε τις πιο συμφέρουσες προσφορές μέσα από τις Skyscanner, Google Flights και Kayak. Στην αναζήτηση οικονομικού ξενοδοχείου, πολύτιμοι σύμμαχοί σας θα γίνουν οι Hotels Combined, Trivago και Hotels Scanner.

3. Τηλεφωνήστε για να διαπραγματευτείτε. Ειδικά αν σκέφτεστε να κλείσετε ένα κατάλυμα στην Ελλάδα, προτού κάνετε διαδικτυακή κράτηση μπορείτε να επικοινωνήσετε τηλεφωνικά για να διερευνήσετε αν υπάρχει η δυνατότητα της χαμηλότερης τιμής π.χ. χωρίς πρωινό ή για περισσότερες διανυκτερεύσεις. Το περιθώριο της διαπραγμάτευσης συχνά υπάρχει και σε μια κράτηση της τελευταίας στιγμής, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται στη διάρκεια μιας «νεκρής» τουριστικά περιόδου.

4. Ταξιδέψτε off season. Μια απόδραση στο Λονδίνο ή στη Ρώμη το Νοέμβριο μπορεί να σας βγει πιο οικονομικά από ένα ταξίδι στη Θεσσαλονίκη τα Χριστούγεννα. Αν δεν έχετε τη δυνατότητα να εξασφαλίσετε πολλές μέρες άδειας από τη δουλειά σας, τουλάχιστον πάρτε άδεια τη Δευτέρα και κολλήστε τη με Σαββατοκύριακο. Τη Δευτέρα ή ακόμα καλύτερα την Τρίτη μπορεί να βρείτε έως και κατά 100-150 ευρώ φθηνότερα αεροπορικά εισιτήρια επιστροφής από ό,τι αν έπρεπε να επιστρέψετε Κυριακή βράδυ. Παρατείνοντας τη διαμονή σας μέχρι τη Δευτέρα ή την Τρίτη, ίσως εξασφαλίσετε και χαμηλότερο κόστος για τις τελευταίες διανυκτερεύσεις στο ξενοδοχείο.

5. Πηγαίνετε εκεί όπου το ευρώ είναι πιο «δυνατό» τη δεδομένη στιγμή. Αν για παράδειγμα ονειρεύεστε ένα ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη, αυτή η περίοδος, που η ισοτιμία της τουρκικής λίρας έχει πέσει σημαντικά, είναι ιδανική από άποψη κόστους για να κάνετε το όνειρό σας πραγματικότητα.

6. Επιλέξτε για τη διαμονή σας τα προάστια αντί για το κέντρο. Ειδικά σε μεγάλες και κατά κανόνα ακριβές πόλεις όπως το Λονδίνο ή το Παρίσι, όσο απομακρύνεστε από τον πυρήνα τους θα βρίσκετε όλο και πιο οικονομικές προτάσεις διαμονής. Αρκεί, φυσικά, να έχετε αρκετό χρόνο μπροστά σας για καθημερινές μετακινήσεις με το μετρό ή να κρίνετε ότι σας συμφέρει περισσότερο να νοικιάσετε αυτοκίνητο παρά να επενδύσετε σε ένα ακριβότερο ξενοδοχείο στο κέντρο.

7. Αποφύγετε να κάνετε συνάλλαγμα στο αεροδρόμιο. Αν η χώρα όπου ταξιδεύετε δεν βρίσκεται στην ευρωζώνη, μην αγοράσετε όλο το συνάλλαγμα στα γραφεία του αεροδρομίου του προορισμού σας: εκεί, κατά κανόνα, το συνάλλαγμα πωλείται πιο ακριβά. Ειδικά αν σκοπεύετε να αγοράσετε ένα μεγάλο ποσό, επιλέγοντας ένα γραφείο συναλλάγματος στο κέντρο της πόλης θα εξοικονομήσετε αρκετά χρήματα. 

8. Επισκεφτείτε λιγότερες πόλεις στο ίδιο ταξίδι. Αν για παράδειγμα ταξιδεύετε για πρώτη φορά στην Ισπανία, αποφύγετε να σχεδιάσετε μια διαδρομή που εκτείνεται από τη Μαδρίτη μέχρι την Ανδαλουσία. Και το κόστος θα ανεβεί σημαντικά από τις εσωτερικές μετακινήσεις στη χώρα και εσείς δεν θα έχετε αρκετό χρόνο να γνωρίσετε έναν προορισμό. Αντισταθείτε λοιπόν στην «απληστία» να τα δείτε όλα, γιατί τελικά θα τα δείτε στο fast forward, θα καταξοδευτείτε και δεν θα απολαύσετε το ταξίδι. Εκτός αν ετοιμάζετε road trip, επικεντρωθείτε σε μία ή το πολύ δύο πόλεις και τα γειτονικά χωριά.

9. Στις μεγάλες πόλεις εξασφαλίστε πάσο για οικονομικές μετακινήσεις. Να ένα tip που μπορείτε να κρατήσετε άνετα από τα φοιτητικά σας χρόνια. Ενημερωθείτε εκ των προτέρων για τα πάσο διαρκείας π.χ. για 48 ή 72 ώρες, που μειώνουν σημαντικά το κόστος των μετακινήσεων με μετρό και άλλα μέσα μεταφοράς. Κάποιες από αυτές τις κάρτες, μάλιστα, παρέχουν και εκπτώσεις σε εισιτήρια για αξιοθέατα, σε καταστήματα, ακόμα και σε εστιατόρια. Δύο μόνο παραδείγματα είναι η Oyster card στο Λονδίνο και η Berlin Welcome Card στο Βερολίνο.

10. Ανακαλύψτε τη χαρά του δωρεάν. Σε όλες τις μεγάλες πόλεις, ιδιαίτερα τα Σαββατοκύριακα και το καλοκαίρι, διοργανώνονται εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο, όπως υπαίθριες συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις, όπου θα πάρετε μια γεύση τι τι συμβαίνει στην τοπική καλλιτεχνική σκηνή χωρίς να ξοδέψετε μια περιουσία σε εισιτήρια. Ακόμα και δωρεάν ξεναγήσεις (οι λεγόμενες Free Tours) προσφέρονται σε ολόκληρο τον κόσμο, όπου στο τέλος επιλέγετε εσείς το ύψος του tip που θα δώσετε στον ξεναγό και αν, ανάλογα με το πόσο ευχαριστημένοι μείνατε. 


Tags:οικονομικά ταξίδια οικονομία πάσο μετακινήσεων Skyscanner Google Flights Kayak Hotels Combined Trivago Hotels-scanner Oyster card Berlin Welcome Card 

Προηγούμενο

6 travel gadgets που θα σας λύσουν τα χέρια

Επόμενο

Ποιες χειρονομίες να αποφύγετε;